2015. nov 03.

Csicseriborsó püréleves, akár vegetáriánusoknak is!

írta: Adam G. Steve
Csicseriborsó püréleves, akár vegetáriánusoknak is!

csicseri leves

Amikor tehetem, keresem a kedvenc boltom polcán az új és egészségesnek mondott alapanyagokat. Most a csicseriborsóra esett a választásom. Csodás pürélevest főztem belőle.

Hozzávalók 4 személyre:

1 db csicseriborsó konzerv 425 ml
1 kis fej vöröshagyma
1 cikk fokhagyma
1 nagyobb sárgarépa
1 db burgonya
1 db petrezselyem gyökér
1 kiskanál ételízesítő
2 evőkanál olaj
bors ízlés szerint

csicseri borsó

Elkészítés:

A zöldséget megtisztítom, felkockázom, a hagymát, fokhagymát is megtisztítom, de egyben hagyom, ezeket szétfőzés előtt eltávolítom.

Az olajban megforgatom a zöldségeket, hagymát, fokhagymát, majd felöntöm fél liter vízzel. Ízesítem a fűszerekkel, kicsit később hozzáteszem a kockákra vágott burgonyát és tovább főzőm. Amikor majdnem kész, hozzáadom a konzerv csicseri borsót a levével együtt és készre főzőm. Kissé hagyom hűlni, majd merőkanállal kihalászok pár szem sárgarépát és ugyanannyi csicseriborsót a leves díszítéshez.

Én kidobom a hagymát, fokhagymát belőle, de aki akarja, benne hagyhatja. Bot mixerrel turmixszolom, utóízesítem, ha kell és tálalom. A tányér szélére tehetjük a répa és csicseriborsószemeket, hogy ne feledjük mit eszünk, és megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, vagy őrölt köménnyel.

Mi is az a csicseri borsó?

Nemcsak vegetáriánusoknak jó választás, de ők különösen szeretik, hiszen nagyon egészséges és fehérjében, élelmi rostokban és vitaminokban  gazdag zöldségféle. Gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Több ezer éve ismert, már az ókorban is fogyasztották. Hazánkban az 1300-as években jelent meg cicer borsó néven, mégsem terjedt el igazán a gasztronómiában. Szárítva, valamint, előfőzve, konzerv formában kapható.

Vica

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Szólj hozzá

leves recept csicseriborsó gluténmentes lisztmentes