2022. feb 02.

Világvégi kis faluban nagy bevásárlás

írta: Izzy Florens
Világvégi kis faluban nagy bevásárlás

Előny, hogy a boltosok ismerik a vevőiket

bolt.jpg

Nagyvárosi ismerőseim által „világvégi porfészeknek” titulált kicsiny falum élelmiszer ellátása megfelel a szükségleteknek, ha nem is olyan nagy választékkal, mint egyik-másik áruházláncban.

A sütés-főzés-befőzés  alapvető „kellékei”, sőt, azért azon túlmenően is megtalálhatóak a falu néhány élelmiszerboltjában. Ez a „túlmenően” szócska vonatkozik például a tőkehalmáj konzervre, ami éppen a kedvencem. Kapható az egyik boltunkban, ámbár nem létszükséglet és nem is olcsó. Alkalmanként, mondjuk születésnapomra, meglepem magam vele. A fenséges íz érzékelése közben villant be egyszer az angol királyi család étkezési szokásairól olvasott cikk. Elméláztam azon, mi is lenne az én hercegnői kedvenc reggelim: a pirítós kenyérre tett tőkehalmáj szeletekre esne a választásom.

goods_market_2_vagva.jpg

Még olyan is előfordul boltjainkban, nem is ritkán, hogy egyikünk, másikunk kérésére hozatnak árut, amit kiszemeltünk magunknak a nagyvárosokban, de itt a faluban nem volt addig kapható. A Nescafé classic a reggeli éltető erőm. Ideköltözésemkor elmondtam, hogy anélkül nem oly rózsás az ébredésem és ha megoldható lenne, úgy én vevő lennék rá. Megoldották. Akkoriban két üveggel hozattak, mert mint kiderült, ketten isszuk ezt a fajtát a faluban. Azóta ebben a boltocskában rendszeresen kapható, nincs gondom a beszerzésével. A nagyvárosban találtunk egy tejföl márkát, ami nagyon finom és ami nálunk nem volt a boltok hűtőiben. A kifogyott dobozt elmosva elszaladtam vele a közeli élelmiszerboltba, kérve, hogy lehetne-e ily félét itt vásárolni. Már lehet! A kis „porfészek” hatalmas előnye a nagyvárossal szemben, hogy a boltosok ismerik vevőiket, meg tudjuk beszélni, mit szeretnének a polcon találni, és ezt többnyire tudják is teljesíteni.

falunk_kincse_bolt_vagva.jpg

A boltok mellett „besegítenek” a szomszéd települések pékségéből, húsboltjából, tejtermék kereskedőktől heti rendszerességgel jövő mozgóárusok is.  

Hagyományosan „beraktározó” típus lévén a havonta egyszeri nagyobb bevásárlás követőjeként „kutyanyelvvel” a kezemben indulok „falujárásra”. Azaz körbejárom a falu boltjait. Minden boltnak megvannak a maga sajátosságai, egyik áruféleséget itt szeretem megvenni, a másikat ott kapom meg, a harmadikat amott, a negyediket a mozgóárusoktól. Elég nagy kihívás azért a kutyanyelvre írt mennyiséget összeszedni és hazavinni. Jobb időkben autómmal teszem meg ezt a körutat, rossz időben lábbusszal, a „banyataliga” segítségével. Mindenesetre ezt a bevásárlási módot célszerűbbnek tartom, mint naponta ide-oda szaladgálni ezért-azért.  Azért is nagyon fontosak számomra az élelmiszer alapanyagok, mert főzöcskézek magunkra minden nap komplett ebédet.

banyataliga_tele_1.jpg

Persze a „társasági élet”, az ismerősökkel való találkozás lehetősége a napi bevásárlásoknál adódik, tehát annak is van előnye.

A „világvégi” jelző lakhelyemre vonatkoztatva némi túlzás ugyan, de valóban a kisebb-nagyobb városok 25-40 kilóméteres távolságra vannak. Utódaink korosztálya igencsak autótulajdonos, ők szívesen veszik célba a nagyvárosi áruházláncokat, ahol egy helyen szinte mindent óriási választékban meg tudnak vásárolni. Természetesen az öreg szüléknek is hoznak, ha valamire szükségük van.

zoldseges_ladak_1.jpg

És végül a falu népe a webáruházak kínálatának sem tud ellenállni, általuk be lehet azt szerezni, ami szem-szájnak ingere.  Nem élelmiszer-féléket, de a cipőfűzőtől a mosógépig mindenféle árucikket (ámbár már a tea, és a gyógynövényes webáruházak kínálatait is szívesen kattintgatjuk). Naponta látom, nem is egyszer, a futárszolgálatok kocsijait megállni, ami a gyakori rendelésekre utal. Én is élek e lehetőséggel.

Végülis minden beszerezhető kicsiny falumban, talán csak a napi élelmiszerek több helyről való vásárlása időigényesebb. Csak az élelmiszer áruházláncok webáruházai nincsenek még sajnos felkészülve ily távolságra való szállításra, de talán még ezt is megérjük.

 

Izzy

 

                   

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

 

 

Szólj hozzá

bolt falu webáruház élelmiszerbolt Izzy