2022. ápr 09.

Csevej szépkorúak csúf gondjairól, vidám lélekkel

írta: Régiségek blog
Csevej szépkorúak csúf gondjairól, vidám lélekkel

Végre újra összejöttünk

szabad_-mountpleasentgranary_net.jpg

Mi szépkorúak, ücsörgünk semmitevésünk közepette. Ráérünk. Senki, semmi nem zavar. Nekünk már az idő sem pénz. Időmilliomosok lettünk. Bár, ha az idő is hasonló lábakon járna, mint mi, sokáig baktathatnánk utolsó állomásunkig.

Nem panaszkodunk azért, hogy az idő magával ragadta ifjúságunkat, szépségünket, talán még egészségünket is. Belenyugszunk. Mondják, ez így természetes. Fellebbezni sincs módunk. Éldegélünk, szerényen munkálkodunk, ha bírunk. Most a járvány enyhülésével már megpróbálunk összejönni egy kis regeneráló csevejre, eszmecserére.

Baráti társaságunk összeszokott tagjai igen hiányolták a gyakori összejöveteleket, melyek általában sokoldalúak, tartalmukban sziporkázóak, elképesztő fantáziával megtoldva azokat.

Kik a múlt esztendőt is túléltük, végre folytathatjuk találkozásainkat, bölcsebbekké váltunk az elmúlt év tanulságaival. Nem engedjük közel magunkhoz a társadalmi, politikai és gazdasági témák gondjait. Mi a természet szépségeire fókuszálunk, ami nem okoz csalódást számunkra. A nem tetsző dolgokon csak úgy átsuhanunk, mintha zökkenőmentes járművön utaznánk, netán szuperszonikus repülőn száguldanánk a kis fehér bárányfelhők között. Fájó gondolatainkon megpróbálunk akár iróniával, akár humorral túljutni.

mountpleasantgranary_net_free.jpg

kép forrása: mountpleasentgranary.net

Baklövéseinket, nevetséges sztorijainkat versenyre bocsájtjuk, még akkor is, ha nem éppen hízelgőek. Oda se neki, ha már megtörtént, legalább tanulunk belőle.

Lássunk hát példát a kifigurázott sztorikból, a hozzáfűzött jelzőkkel, hasonlatokkal fűszerezve.

Elsőnek a szív gondjai kerülnek terítékre. No, nem a fiatalkori érzéseket fontolgatjuk, inkább a szív, testünk motorja lesz a téma, mely meglepetésekkel szolgál a szépkorúak életében. Ha csak az érrendszeri betegségek 300 rizikófaktorát vesszük alapul, közülük  bármelyik látogat meg bennünket, nem tehetjük meg, hogy kizárjuk, mert ajtó nélkül is képes betörni hozzánk. Ha az akut szívinfarktus  vagy a stroke tör ránk, kénytelenek vagyunk igénybe venni a szív-mesterek mesterkedéseit, mielőtt Szent Péter kapuján zörgetnénk. Ha mégsem kapunk bebocsájtást és visszatoloncolnak az óhazánkba, nem tehetünk egyebet, mint szófogadó gyerek módjára szorgalmasan nyeljük a  keserű bogyókat, a kedvenc kulináris finomságaink helyett, melyekről viszont le kell mondanunk.

Nos, drágáim, most kóstoljátok meg a számotokra készített sütimet és hörpintsük fel a forró, boros teánkat - mondja házigazdánk.

pixa_3_2.jpg

Kép forrása: Pixabay

A következő terítékre kerülő téma a vezérlő-központunkra, az emberi agyra vonatkozik. Azt tudjátok-e, hogy az a csontokból felépült börtön, a koponyánk, melyben agyunk leledzik, 22 csontból áll? A benne levő szürke és fehér állomány agytekervényeivel, barázdáival, idegsejtjeivel irányítanak bennünket. A jobb és a bal félteke nagyon érdekesen, fordítva szabályozzák izmaink munkáját. A bal félteke felelős  a nyelv, a szavak, a logikai tudományok elsajátításáért, a jobb félteke pedig a megérzésért, képzeletért, a vizualitásért, sőt a kreativitásért  is felelős. Azt hiszem mi gyakrabban használjuk a jobb féltekénket. Azt is olvastam, szólal meg Ica, hogy a viselkedés, emlékezőképesség, érzelmi funkciók, a hallás a halántéki lebenyhez köthetők.

Ami az emlékező-képességünket illeti, azt tapasztaltuk, hogy nálunk a hosszútávú emlékezés (régen történtek) érvényesül elsősorban, a rövid távú memóriánk egyre csökken.

Drágáim, hagyjunk a tudományos ismereteinkből a következő találkozásra is!  Hallom a Tusi férje kocsijának dudáját. Ma is sokat nevettünk, tanultunk is, jól éreztük magunkat. Ez a fontos.

Jövő héten Katikáéknál folytatjuk eszmecserénket.

 Első kép forrása: mountpleasentgranary.net

   Zsazsa

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

Szólj hozzá

memória emlékek összejövetel idősek nevetés csevej társaság szépkorúak Zsazsa