2012. okt 30.

NE DOBD KI, HASZNÁLD FEL ÚJRA !

írta: Adam G. Steve
NE DOBD KI, HASZNÁLD FEL ÚJRA !

79ideas-more-knitted-details-226x300.png
egy régi pulóver újjászületése
forrás:79ideas-more-knitted-details


Kortársaim, Régiségek, még bizonyára emlékeztek rá, hogy gyerekkorunkban milyen kevés dolgot dobtak ki a szemétbe. Amit lehetett: ennivalót, ruhát, iparcikket mindent újra felhasználtak, vagy eltették azzal, hogy jó lesz az még valamikor, valamire.  A fogyasztói társadalom és a javuló életszínvonal később egyre inkább visszaszorította ezt a szemlélet – főként a városokban -, és az emberek igyekeztek  a régi, divatjamúlt, kicsit is hibás dolgoktól megszabadulni és újat venni helyette.

dishfunctionaldesigns.blogspot.hu_1-282x300.jpg kendőkből föggönyt
forrás:dishfunctionaldesigns.blogspot.hu


A gazdasági válságok, Földünk aggasztó energia és környezeti viszonyai és még ki tudja milyen más okok napjainkban új trendeket indítottak útnak, mely meglepő módon éppen a fejlett világból jött: az újrahasznosítás, a reciklálás, a takarékosság. Új trend, sőt hobbi lett régi, már nem használatos dolgoknak új felhasználási módot találni, régiből újat alkotni. Csodálkozva tapasztalom például a blogvilágban is , hogy a  fiatalok körében milyen divatos régi bútorokat új berendezési tárgyak közé betenni, régi terítőket, csipkéket, porcelánt, konyhai felszerelést  a vadonatújak közé keverni.

kerti-bútor.jpg kerti bútor kiszáradt fából
www.kishaznagykert.blogspot.com


Szorgalmasan gyűjtöm az újrafelhasználási ötleteket, sőt magam is kitaláltam és megvalósítottam már néhány reciklálási praktikát.

forgótálca.jpg forgótálca törött tányérból
www.artcucanna.blogspot.com


 Nagyon eredeti ötlet például, hogy hogyan lehet régi, kinyúlt, összement, divatjamúlt pulóvereket, kardigánokat új szerepkörben viszontlátni. Remek ötlet az is, hogyan lehet   az  évek során összegyűlt sok kendőből (nekem rengeteg van), függönyt csinálni. A baba fürdőhabos flakon felhasználása a mosdó csapjának meghosszabbítására - gyerekek kézmosásának megkönnyítésére - egyszerűen zseniális! A kényszerűségből kivágott gesztenyefánk újrahasznosítása telkünkön kerti bútorként, egy ügyes szomszéd  munkáját dicséri.   A törött tányérokból készült, mozaik borítású forgótálca és szalvétatartó saját ötletem és kivitelezésem.  A fakanalak felhasználása lámpaburaként ugyancsak a kedvenceim egyike, amit szeretnék egyszer megvalósítani.

75224256245451312_YVG227z4_c-242x300.jpg lámpabura  fakanalakból
forrás: marieclaireidees.com


A régi dolgok gyüjtögetése persze sok helyet igényel, így tényleg csak azt érdemes eltenni, amiről van ötletünk, hogy mire lesz jó. A legtöbb, a képeken is látható újrafelhasználáshoz szerintem nem kell különösebb kézügyesség, inkább csak elszántság. Ahol van egy barkácsolós férfiember is a családban, ott bizonyára komolyabb reciklásási munkák is születhetnek. Végülis a szemlélet az, amit magunkévá kell tennünk, azaz, hogy  ne dobjuk azonnal és automatikusan a dolgokat a szemétbe, hanem  adjunk nekik még egy esélyt a túlélésre.  Élvezni fogjuk régi tárgyainkat új szerepben látni.

 

262475484502772229_T8KtSqD1_c-223x300.jpg csaphosszabbító flakonból
forrás: partnersbehindthemouse.com


Cecilia

Szólj hozzá

hobbi újrafelhasználás