Nosztalgia ízek : Csokikrémes dara felfújt (csokis gríz)
A családi berkekben csokis grízként emlegetett darafelfújt, mely gyermekkorom egyik kedvence volt, igen egyszerű és nagyszerű édesség. A Nagymamám által készítette ételt „átörökítettem”, azaz manapság is csinálom, kicsik és nagyok örömére. Nemcsak egyszerű elkészíteni, de nagyon étvágygerjesztő látvány is a csoki színű krémmel nyakon öntött tejfehér gríz. A mennyiségeket úgy alakítottam át, hogy ne kelljen elővenni a mérleget, hanem elég legyen egy folyadék mérőedényt használni.
HOZZÁVALÓK
Darafelfújt
1 liter tej
2 dl búzadara (azaz gríz)
2 dl cukor
2 tojás fehérje
Csoki öntet
fél liter tej
3 evőkanál kakaópor
4 púpozott evőkanál liszt
1 dl cukor
ELKÉSZÍTÉS
Darafelfújt
A tejet felforraljuk, majd a búzadarát és a cukrot apródonként hozzáöntve, állandó keverés mellett, kis lángon majdnem (azaz nem teljesen) sűrűre főzzük. Olyan legyen, mint amikor tejbedarát (tejbegrízt) készítünk. A tojások fehérjét habbá verjük, majd a tejbegrízt a tűzről levéve finoman beleforgatjuk a habot. A tojásfehérjével fellazított tejbegrízt visszatesszük a tűzhelyre és állandó keverés mellett újra felforraljuk. Kihűlve kocsonya állagúra szilárdul meg.
Csokiöntet
A kakaóport a liszttel és a cukorral összekeverjük, majd a tejbe öntjük és simára keverjük. Kis lángon felforraljuk és állandó keverés mellett (szeret odaégni) hagyjuk sűrűsödni. Én úgy szeretem, ha még nem lesz teljesen sűrű, hanem sűrű folyadék állagú. Hűléskor tovább szilárdul a halmazállapota. A darafelfújtat és a krémet hűtőszekrényben lehűtjük. Akkor néz ki a legjobban, ha üvegtálkákban tálaljuk, az aljára a grízt és a tetejére a krémet tesszük. Azt hiszem, hogy hűtőben több napig is eltartható – de ez nálunk még sosem fordult elő.
Cecilia
Mentés