2013. nov 06.

Hitelem van, mégis nekem fizetnek!

írta: Adam G. Steve
Hitelem van, mégis nekem fizetnek!

 

Hasznos hitelkártya tippek

consumerism

Ellentmondásnak tűnik, hogy nekem hiteleznek, én használom a bank pénzét, és mégis nekem fizetnek. Hogyan lehetséges ez? Nagyon egyszerű, csak ismerni kell a legális  lehetőségeket és azokat jól kihasználni.

Miről is van szó? Gondolom pénzügyekben jártasabbak már kitalálták, a hitelkártyáról. Nagyon sokan vannak, akik ódzkodnak a bankkártyáktól, és azon belül is leginkább a hitelkártyától. Pedig egyáltalán nem ördögtől való, sőt ha értelmesen használjuk, még pénzt is takaríthatunk meg vele.

A családban az enyém a heti, havi kis és nagybevásárlások lebonyolítása. Az egyik nagy banknál van vagy 35 éve folyószámlánk, amihez jár egy debit  havidíjas bankkártya (mely a számlán lévő pénzből költ, a vásárlással egy időben), valamint egy ingyenes hitelkártya. (Persze ehhez meg kell bizonyos feltételeknek felelni, de ez nem jár plusz kiadással). A hitelkártya fordulónapja minden hónap 12-e, ami azt jelenti, hogy amit 13-án költök, azt csak valamikor a következő hónap végén, 26-28-án kell kifizetni.

Itt az első fontos momentum. Határidőre a teljes elköltött összeget be kell fizetni, s ebben az esetben nincs hitelkamat, sőt a költéseim után 1 %-ot visszatérítenek. Ami így kevésnek tűnik, de havi 50-70.000 Ft. költés mellett ez 5-700 Ft, s egy évben általában eléri a 6-7.000 Ft-ot. Ebből kijön a másik, a debit kártya díja, (azt használom, ha szükséges készpénzfelvételre, mert hitelkártyával ugyan lehet készpénzt felvenni, de ez azonnal eléggé magas kamattal jár, ameddig ki nem fizetjük), sőt a számlavezetési díjból is lecsípek valamennyit. Tehát havonta 15-45 napig a bank pénzét költöm, és ha időre visszafizetem nincs hitelkamat, sőt visszatérítés jár.

Korábban kiváltottam egy másik banknál is egy hitelkártyát, aminek a fordulónapja a hónap utolsó napja, tehát a két kártyával lehetett sakkozni, hogy melyikkel fizessek, ha minél később akarom a hitelt visszafizetni. De nem is ez volt a lényeg, hanem az, hogy abban az élelmiszer áruházban, ahová vásárolni jártam (azóta megszűnt és egy másik lánc  vette át), a vásárlások után 3 % visszatérítés járt. Az áruház megszűnése után ez annyiban változott, hogy most minden élelmiszert áruló üzletláncban történő vásárlás után jár a 3% visszatérítés erre a hitelkártyára. Egyszerű számítással kijön, hogy mondjuk havi  50-70.000 költés esetén havi 1.500-2.100 Ft visszatérítést kapunk, (persze itt nem csak az élelmiszer után jár vissza a 3%, hanem vásárolhatunk ruhaneműt, elektromos cikkeket, állateledelt, stb., de csak ugyanabban az üzletben!).  Más jellegű üzletekben történt kártyás vásárlás után 1 %-ot térítenek vissza. Ehhez számítsuk hozzá, hogy az élelmiszer láncok is visszatérítenek vagy Klubkártyára, vagy Supershop kártyára. Ez szintén 5-700 Ft havonta. Összegezve éves szinten kb. 48-50.000 Ft kapok vissza a hitelkártyás vásárlásaim után. Ha pedig ezt nézzük, akkor már nem is tűnik olyan kis pénznek a havi visszatérítések összege. A sok kicsi sokra megy!

bankárty2

Két nagyon fontos figyelmeztetés:

- az, hogy hitelünk van, nem jogosít fel bennünket arra, hogy nyakló nélkül vásároljunk, mert amikor eljön a visszafizetés ideje, rádöbbenhetünk, hogy nincs annyi pénzünk, amennyit vissza kellene fizetni. S ha kevesebbet fizetünk, akkor jön a 26-36 %-os hitelkamat, ami pillanatok alatt többe kerül majd, mint amennyit megtakarítottunk.

- nagyon lényeges, hogy időben!!!! fizessük vissza a hitelkártyával költött pénzt, s ha mégse lenne akkor pénzünk, legalább a minimálisan visszafizetendő összeget fizessük be időre, mert enélkül még igen jelentős késedelmi díjat is felszámolnak.

Ha jól használjuk hitelkártyánkat, máris beteljesült írásom címe: Hitelem van, mégis nekem fizetnek!

Papá Stefano

 

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

 

Szólj hozzá

vásárlás hitel tippek bankkártya hitelkártya visszatérítés takarékosság olcsó hitel Supershop Papa Stefano Klubkártya