2014. jún 01.

Balkon és erkély ötletek

írta: S. Cecilia
Balkon és  erkély ötletek

 

A balkon és az erkély a lakás kiterjesztése lehet jó időben, nyitott ajtónál. Rakjunk el minden  felgyülemlett kacatot, csak azt hagyjuk kinn, ami szép, és amire ott szükségünk van. Egyszerű ötletekkel kényelmessé és látványossá alakíthatjuk a balkonunkat, vagy erkélyünket, akár kicsi, akár  tágas. 

virágos

A rózsaszín és lila árnyalatú petúniák fehér kerti bútorral lányszoba hangulatot teremtenek a balkonon (baloldali kép).  A fehér futórózsához jól illik a  drapp párnájú, fonott fotel (jobboldali kép). A régies stílusú ablakok mögött talán Csipkerózsika alussza mély álmát...

fehér vászon

Ha nem akarjuk, hogy ráccsal szegélyezett  balkonunkon belássanak, egyszerű fehér vásznat húzhatunk körbe. A rossz idő beálltával leszerelhetjük a paravánt.  A fehér vászonhoz jól illik akár a fehér, akár a fekete fém bútor. Ha úgy döntünk, hogy kinn leginkább étkezni fogunk, akkor székkel és asztallal érdemes berendezni a teret.

fonott

Ha inkább pihenésre használjuk az erkélyt/balkont, akkor kényelmes fotelekkel rendezzük be. A fonott, fehérre festett  fotelek  színes párnákkal  meghitt, családias hangulatot teremtenek és igen kényelmesek. Dekoratív fehér vászon függönyökkel hatékonyan beárnyékolhatjuk a napos fekvésű balkont (jobboldali kép).

nyugágy

Ha szeretünk napozni, a nyugágy a megfelelő bútordarab, melynek előnye, hogy könnyen összecsukható és a helyén nagyobb tér nyerhető. Választhatunk régies hangulatú vászon nyugágyat, vagy modernebb színes, műanyagot. Törekedjünk arra, hogy színben illeszkedjen a többi berendezési tárgyhoz.

 függőágy

 Ha leginkább pihenni, ejtőzni szeretünk a balkonon, de nincs túl nagy helyünk, akasszunk fel egy függőágyat. A párnákkal és takarókkal kibélelt függőágyban ringatózva, egy pálmafa és nádfal társaságában akár a tengerparton is érezhetjük magunkat (baloldali kép).

 ágy

Jól eshet a földre tett matracon heverészni szép növények társaságában. A színes, földre rakott párnák (jobboldali kép), és a fehér báránybőr (baloldali kép) is leülésre csábítanak a tágas balkonokon.

párnák

Ha kevés a hely, jó megoldás a balkon rövidebb oldalához támaszkodó ülőhelyet kialakítani. A beépített ülőhely lehet egy padra applikált matrac (baloldali kép), vagy egy láda kárpitozott teteje, falra függesztett párnákkal (jobboldali kép). Mindkét esetben feldobják a balkont a textilek élénk színe, és a falra akasztott virágok.

párnák2

A párnáknak jelentős szerepet adhatunk a berendezésben. A jobboldali képen a pad és az ülőkék is párnákkal vannak ellátva, színük illeszkedik a fal és a padló színárnyalataihoz. A jobboldali képen óriási fekete-fehér párnák teszik kényelmessé a fekete fa padot.

raklap

Fiatalos hangulatú erkélyt rendezhetünk be raklapokkal (baloldali kép) és faládákkal (jobboldali kép. A puha, kényelmes párnák, takarók és szőnyegek oldják a deszka ridegségét. Ha a virágok színe illeszkedik a textilekéhez, még kellemesebb lesz az erkélyen töltött idő.

szőnyeg

Szőnyegekkel is hatásosan feldobhatjuk az erkélyt, különösen, ha csúnya, vagy hideg a padlója. Arra azért ügyeljünk, hogy ne egy agyonhasznált, kopott szőnyeget tegyünk ki, hanem olyat, ami színben, hangulatában is passzol a berendezés többi darabjához és a növényekhez.

balcony desk

Aki szeret dolgozni az erkélyen, de kevés  helye van asztalhoz és székhez, az  hasznát veheti a balkon asztal (balcony desk) nevű zseniális bútordarabnak. Az újrahasznosított polietilénből gyártott  kis asztal mindenféle szerelés nélkül az erkélyrácsra akasztható. Megalkotója, Michael Hilgers (balKonzept Balcony Desk),  úgy tervezete meg, hogy még egy kis  virágládát is el lehet benne helyezni.

 fények

Esti fényeket varázsolhatunk az erkélyre, ha sok kis mécsestartót helyezünk el mécsesekkel (baloldali kép), vagy a karácsonykor is használatos  égőfüzérekkel  fonjuk át az erkélykorlátot (jobboldali kép).  Jól esik este megpihenni  egy hangulatos, kivilágított erkélyen.

Képek forrása:Pinterest

Cecilia

 

Szólj hozzá

kreatív növény lakberendezés kreativitás erkély balkon Cecilia