2017. okt 27.

CSINÁLD MAGAD! Madáretető újrahasznosított anyagokból

írta: S. Cecilia
CSINÁLD MAGAD!  Madáretető újrahasznosított anyagokból

teas.jpg 

Aki szereti  a madarakat,  készíthet  több madáretetőt is, hogy a téli hónapokban minél  több  kis tollast odavonzzon.  Kellemes  dolog  gyönyörködni a madarak ide-oda cikázásában, ahogy a madáretetőnkre rászállnak. És jó érzés hozzájárulni a táplálkozásukhoz, ilyenkor, amikor a természetben nemigen találnak maguknak ennivalót. A Pinteresten bóklászva sok jó madáretető ötletet találtam.  A legtöbbhez átlagos kézügyesség és a háztartásban  fellelhető szerszámok is elegendőek. Külön jó pont, ha kidobásra szánt anyagokból készítjük a madáretetőt, azaz újrahasznosítunk.

narancs2narancs 4

A félbe vágott kibelezett narancsból   nagyszerű madáretetőt készíthetünk. A baloldali képen azt látjuk, hogy a narancshéjakba négy lyukat fúrtak és két zsinórt  húztak át rajtuk, úgy, hogy a héj belsejében csomózták össze. A különféle magokkal jól megtömködött félgömböket egy fenyőfa ágaira akasztották. A jobboldali képen a narancshéj félgömböket  először egy függőleges rúdra  húzták rá, majd egy kisebbet is beléjük szúrtak keresztbe.  Ez lehetővé teszi, hogy a kis madarak a rúdra ülve csipegessenek a felfüggesztett  etetőből.

tejes  tejes2 A    tejes és üdítős tetrapack dobozból is remek madáretető készíthető, ha ablakokat vágunk rajta, és magokat teszünk az aljába. Ha egy kis rúddal is ellátjuk, lesz hová ülniük a madaraknak csipegetés közben. Felhasználhatjuk a dobozkupakokat is  szemeket ragasztva a madárformára  vágott dobozra.  A gyerekek imádni fogják.

Egy üres, tetejétől megszabadított konzervdobozt fessünk be élénk színűre - akár pöttyökkel is díszíthetjük. Rögzítsünk belül az aljához egy  kiálló rudat, amire a madarak ráülhetnek majd.  Kössük át a konzervdobozt egy szalaggal, vagy zsinórral, hogy fel tudjuk akasztani.  Töltsük meg finom, olajos magvakkal és már várhatjuk is a kis kosztosokat.

konzerv

Egy bogyós növényekből font őszi koszorú télre elfonnyad, de ki ne dobjuk!  Függesszük fel egy  fára, a színes bogyók odacsalogatják majd az éhes madárnépet.

koszoru

Ez a a fára erősített szebb napokat megélt bakancs úgy megtetszett egy madárcsaládnak, hogy fészket is raktak benne. Itt éppen az éhes szájak betömése  folyik.

bakancs

Úgy tűnik, hogy ebbe a falra rögzített teáskannába is lakik valaki, tehát most nem alkalmas madáretetőnek.

teas

Ha szétnézünk az otthonunkban, bizonyára rengeteg dolgok találunk, amit kidobás helyett madáretetőként hasznosíthatunk.  Egy kis ügyességgel és odafigyeléssel sok kis madarat lakathatunk jól a télen.

Képek forrása: Pinterest

Cecilia

 

Szólj hozzá

kreatív újrahasznosítás madár kreativitás madáretető újrafelhasználás újrahasznosított Cecilia