2022. jún 29.

Minden út a bridzshez vezet

írta: Lujza65
Minden út a bridzshez vezet

Hogyan világított rá Márai Lola naplója új bridzstörténeti adatokra?

wikimedia_commons.JPG

„Ej, csak egészség legyen és egy kis tűrhető kártyajárás.” – olvassuk elégedetten Mikszáth Kálmán: A Noszty fiú esete Tóth Marival c. regényének utolsó mondatát. Igaza van.

Sőt: tapasztalatom szerint a kártyázás segíti az egészség megőrzését, jót tesz az agyműködésnek, frissen tart így 70 fölött is.

A francia kártyával játszott bridzs az egész világon milliók szórakozása. Bridzs bajnokságok is vannak, lelkes és eredményes magyar részvétellel: 2012-ben a bridzs olimpián aranyérmes lett a magyar szenior csapat, tavaly pedig a női csapat és az ún. nyílt csapat jutott ki a világbajnokságra a legjobb 8 között.

wiki_2.JPG

 A fotó forrása: Wikimedia Commons, slupsk.pl

Bridzstörténeti kutatásokból tudjuk, hogy a bridzs hírességek, politikusok körében is hódított, a kártyaasztal akár sorsokat befolyásoló döntések színhelye lehetett. A bridzs történetének kutatása az irodalomtörténetet is gazdagította. Ilyen adalék pl.: Ottlik Géza tudósította a Budapesti Hírlapot 1934-ben Bécsből a bridzs Európa-bajnokságról és a magyar csapat győzelméről. Hugh Kelsey-vel közösen írt művét a világ 10 legjobb bridzskönyve között tartják számon.

ottlik_konyv.jpg      Forrás: kartya-jaték.hu

Nemrég viszont éppen irodalom- és családtörténeti kutatás révén került elő mélyen elásott, régóta hiányzó bridzstörténeti adalék.

A külföldön élő kutatóknak az itthoni levéltárakban, az itthoniaknak a külföldi levéltárakban nehéz adatokat keresni. Nem csoda tehát, hogy kölcsönösen segítik egymás kutatásait. Így történt ez évekkel ezelőtt a kassai történésszel, Ötvös Annával, illetve családtörténeti kutató férjemmel. Anna a kassai Márai Sándor Emlékkiállítás kurátora, több mint 10 éve kutatja Márai Sándor kassai éveit, családtörténetét. Emlékezetes a Márai feleségéről, Loláról írt, 2017-ben megjelent családtörténet, a Lola könyve, amit most, az idei Könyvhéten követett a két hatalmas kötet, Lola naplója, a Betűbe zárva. A napló legnagyobb értéke, hogy feltárja Máraiék kapcsolatrendszerét. A második kötet végén szédítően érdekes életrajzi jegyzetek vannak „a naplóban leggyakrabban említett” több mint 130 személyről, ismert közéleti személyiségekről, Máraiék rokonságáról, baráti köréről.

naplo1_2_lola_konyve.jpg

Forrás: saját felvétel

Főleg az utóbbiak adatainak kutatásában segédkezett a férjem a magyar levéltárakban. Keresett többek között életrajzi adatokat Lola legjobb barátnőjéről, Vilmáról, akiről Ötvös Anna a Lola könyvében még azt írta, hogy Lola együtt járt vele iskolába, de „Vilmáról ezenkívül semmit nem tudunk: sem vezetéknevét, sem lakóhelyét, sem foglalkozását."

lola_vilma.jpg

 Saját felvétel  Lola könyvéből

A napló tanúsága szerint Lola később gyakran látogatta Vilmát a sopronkeresztúri kastélyban, ahol Vilma a férjével, Seres Istvánnal és két fiukkal, Gyurival és Tomival élt. A Seres család 1934-ben a Somogy megyei Felsősegesdre költözött. Lola ott is gyakran megfordult, sőt ott volt 1936-ban az egyházi esküvője, 13 évvel a polgári szertartás után. Márai Sándor az ő Naplójában így írt erről: „Erre az esküvőre nem mentem el; egy helybeli erdész helyettesített – a pap azt mondta, utoljára Napóleon kötött így egyházi esküvőt első feleségével, amikor maga helyett a kardját küldte a templomba…” Lola nagyon sokszor emlékezett vissza Vilmára, vágyódott újra a kastélyba. Az idők folyamán többször találkozott Vilma fiaival. Az idősebb fiúval, Gyurival élete végéig levelezett, a fiatalabb fiút, „Tommyt” is gyakran említette a naplóban.

Éppen akkor, amikor a férjem a Seres család adatai után kutatott, módunk nyílt meghallgatni egy hangfelvételt, interjút Ausztrália többszörös bridzs bajnokával, a világklasszis Tim Seres-sel. Elmesélte, hogy gyerekkorában, otthon a birtokon bridzseztek, de ő maga nem játszott. Inkább a sakk érdekelte. 1947-ben viszont, amikor kivándorolt Ausztráliába, már a hajón bridzsezett, és ezt aktívan folytatta, olyannyira, hogy 11 hónap múlva Ausztrália bajnoka lett. Később számos nemzetközi versenyen vett részt. A torinoi olimpián a verseny rendezője megkérdezte tőle, az ausztrál csapat kapitányától, kér-e tolmácsot a brazil csapattal való játékhoz, de ő nem kért, mert a brazil csapat többsége, hárman, magyarok voltak, az ausztrál csapatban meg neki volt magyar az anyanyelve, úgyhogy jól megértették egymást.

timseres-1.jpg

    Seres Tamás      Forrás: australianbridge.com

Lolának köszönhetően így lett kerek a tudásunk az egyetemes és a magyar bridzstörténet nagy alakjáról, Tim Seresről, vagyis Seres Tamásról.

 Első kép forrása: Wikimedia Commons

   Lujza

 

 

Ha tetszett a bejegyzésünk, örülünk, ha írásainkat lájkolod és megosztod, vagy továbbküldöd e-mailben.

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

Szólj hozzá

irodalom bridzs kártyajáték Márai Sándor Lujza Márai Lola