2022. okt 19.

Az Ezüsthaj filmklub sikerfilmjei

írta: Annaróza47
Az Ezüsthaj filmklub sikerfilmjei

Őszi kulturális csemegék  - 1. rész

minden_jot_leo_grande.png

Amíg a meleg elől strandra, vagy folyókba és állóvizekbe menekültünk, most végre eljött a szellemi táplálkozás ideje, gyakoribb az olvasás, mozifilmek, színházi darabok közti tallózás.

Városom gazdag kulturális kínálata mellett az is szerencsém, hogy barátaim partnerek, sőt sok esetben kezdeményezők egy-egy film, színdarab közös megtekintésében.

A hetenkénti Ezüsthaj nyugdíjas filmklub kedvezményes áron, tálcán kínálja a legújabb filmeket vezetőjének igényes válogatásával és a vetítés előtti rövid ismertetésével. Bemutatja a következő heti filmet is, így eldönthetjük, hogy megnézzük, vagy sem. Eddig minden héten felkeltette érdeklődésünket, és nem is csalódtunk.

Az elsőt nagy izgalommal vártam, mert tavasszal olvastam a film alapjául szolgáló könyvet, Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek című művét. Nagy hatással volt rám a 10 évesen, egy észak-karolinai mocsárvidéken, teljesen magára hagyott, és önellátásra kényszerült kislány, Kya Clark története. A közeli kisváros kirekesztése és előítélete hátterében egyedül egy fekete boltos házaspár együttérzésére, segítségére számíthat a „lápi lány”, ahogy a városban elnevezték.

folyami_rakok.jpg

       Kép forrása: saját felvétel

A tanfelügyelőség kötelezte iskolába járni, de ő csak egy napot bírt ki a folyamatos csúfolódások, megalázások közt.

Azonban egy fiú őszinte barátsága színt, és tanulást hoz az életébe. Megtanítja olvasni, együtt fedezik fel és csodálják a láp élővilágát, majd a szerelmet is. A fiú tanulási vágya, az egyetemi tanulmányok eltávolítják a láp vidékétől, és a lánytól is. Kya egy másik fiú hálójába kerül, és itt kezdődnek a bonyodalmak.

A várva várt filmadaptáció hűen tükrözi a regény gondolat- és érzelemvilágát, kiváló szereposztással. A különös lányt Daisy Edgar Jones játssza, a helyszín-választás is pont olyan, amilyennek elképzeltem.

Következő héten a „Szia életem” című magyar film meghatott és megnevettetett bennünket. Egy minden ízében gyerekellenes férfi egy hatéves kisfiút kap (mondhatjuk, hogy a nyakába) egy korábbi kapcsolatából.

nemzeti_filmintezet_toroczkai_csaba_fotoja.jpg

                Kép forrása: film.hu,  Pozsonyi Janka

A briliáns két főszereplő, az apát játszó Thúróczi Szabolcs és a hatéves Pásztor-Várady Mór, valamint az apává válás humoros jelenetei felhőtlen szórakozást biztosítottak. A fiú, akit 200 gyerek közül választották Samu szerepére, ígéretes tehetség. Olyan természetességgel adta a „gyerekszájat”, mintha nem is betanult szöveget mondott volna.

Az apa, Barna egy korábban sikeres fantasy-szerző írói, és ezáltal anyagi válságba kerül, és 10 napot kap, hogy egy új könyvvel álljon elő. Mindennek tetejébe benyit hozzá egy régebbi barátnője egy nagy bőrönddel, amit „véletlenül” Barna lakásán felejt. A bőrönd tartalmát nem árulom el, inkább nézzék meg a filmet! Érdemes.

good_luck_to_you_leo_grande_poster.jpeg

                               Kép forrása: Wikipédia

Következő film-ajánlatom címe: Minden jót, Leo Grande! A forgatókönyvíró és a rendező, a producer is nő, akiket az a társadalmi előítélet vezetett, hogy egy idős férfi kapcsolata nála sokkal fiatalabb nővel elfogadott, míg a fordított helyzet megbotránkozást vált ki. Ezt a tabut kívánja megdönteni a film egy 55 éves, ráadásul volt hittantanárnő, és egy 20-as évei elején járó „szexmunkás” találkozása révén. A két főszereplő, Emma Thompson, és a félvér Daryl McCormack a biztosítéka annak, hogy a néha zavarbaejtően szókimondó, de szellemes, érzékeny dialógok végig fogvatartanak bennünket. Rajtuk kívül csak a film végén jelenik meg egy harmadik szereplő, egy kávéházi felszolgáló, akiről kiderül, hogy tanítványa volt a hittantanárnőnek.

A 2 éve megözvegyült 55 éves tanárnő életében a férje volt az egyetlen férfi, akitől soha nem kapott testi örömöket. Élete utolsó felvonásában a számára eddig ismeretlen érzés kalandjára vágyik és ezért egy fiatal férfi szolgáltatásáért fizet. Gátlásosságát fokozatosan vetkőzi le egy olyan fiatalember segítségével, aki rendkívüli intelligenciával, érzékenységgel, nem utolsó sorban türelemmel, megértéssel kezeli a hölgynek a szituáció miatti zavarát. A fiú már-már hivatásként tekint „munkájára”, érdekli az ember az ügyfele személyében, szeret beszélgetni, megismerni a partnert. Célja az öröm átadása a partner számára, legyen az szexuális, vagy akár csak egy jó beszélgetés. Egyéni célkitűzése pedig egyetemi tanulmányainak finanszírozása. Javaslom, hogy az előítéletet és a prüdériát mindenképpen felejtsük el, és akkor ez a film szórakoztatva elgondolkodtató lesz, melegen ajánlom.

A „Nyugati nyaralás” c. magyar film a 80-as évek „paródiája”, de sikerében nagyon alulmúlja a 60-as évekről készített „Csinibabát”. Egy négytagú család, amely akár Mézgáék is lehetnének, az áhított nyugatra, ráadásul a francia Riviérára készül, de négyük közül csak 3-an kapnak útlevelet, a kisfiú nem. Az autószerelő apánál egy Nyugat-Németországban élő magyar férfi 3 hétre otthagyja szervízre a kocsiját, benne minden szükséges papírral. Ez adja az ötletet, hogy a Balatonon élvezzék a nyaralást nyugatról jött magyarokként. Németül csak a kamaszlány beszél valamelyest, de a szülők is játszani akarják a külföldit 1-2 szavas szókincsükkel. Nyelvi botladozásuk mosolyogtató ugyan, de összességében szellemesebben bemutathatta volna a film a Kádár-korszak túlbuzgó pártfunkcionáriusait, és magát a rendszert. A disszidens magyarról kiderül, hogy kém, és mivel Gyuri, az autószerelő, az ő útlevelét használja, belekeveredik az elég bugyutának beállított ügynökök hálójába. Végül ártatlanságuk tisztázásával ugyan, de a luxust odahagyva autóstoppal, egy teherautó platóján indulnak haza Veszprémbe.

nyugati_nyaralas_jo.jpg

                 Kép forrása: Wikipédia

Már várom a következő filmet.  A „Magasságok és mélységek” a 2013-ban, a Himalája megmászása közben elhunyt Erőss Zsoltnak a tragédiáját tárja fel az özvegye, Sterczer Hilda szemszögéből.

Az első kép forrása: Fórum Hungary (Minden jót, Leo Grande!)

A 2. rész színházi élményeimmel folytatódik.

  Annaróza

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

Szólj hozzá

film mozi kultúra szórakozás program filmajánló Annaróza Ezüsthaj filmklub