2023. okt 18.

Névdivatok

írta: Lujza65
Névdivatok

Szokatlan keresztnevek itthon, mindennapi keresztnevek Amerikában

ii_erzsebet_reagan_2.jpg 2020-ban Magyarországon a Zente volt a 28. legnépszerűbb fiúnév, a Benett feljött a 14. helyre. A női nevek listáján Lili a 9., Lilien a 11., Liliána a 32. helyen állt. Érdekes Liza 25., Elizabet (így!) 49. helye, és Lilibet nevű babák is vannak, miközben Erzsébet még az első százban sincs. 

A testvérem unokái Amerikában: Alexander (Sándor), William (Vilmos) és Peter. A William tavaly a 6. leggyakoribb  amerikai fiúnév volt, Alexander a 17.

peter_1eves.JPG Peter 1 éves  

Érdeklődéssel figyelem a névadás divathullámait. Legfontosabbnak gondolom, hogy a gyerek elfogadja, szeresse a nevét, ám egyáltalán nem könnyű megtalálni azt a nevet, amit a gyerek egész életében szívesen használ majd.

A vezetéknév adott, a keresztnevet ahhoz választjuk. Rövid, egy szótagos vezetéknévhez hosszabb, akár 3 szótagos utónév illik, 2-3 szótagos vezetéknév viszont legföljebb 2 szótagos keresztnevet bír el. Volt egy kolléganőm, akinek 5 szótagból állt a vezetékneve és 4 szótagból a keresztneve. Bemutatkozáskor a vezetékneve második felét lenyelte, a keresztnevének meg egy rövid becenév-változatát mondta, mintha Mezőfalvai Cirbolyácska helyett Mezőfi Cirbit mondott volna.  

desideria_1.jpegDezideráta svéd és norvég királyné, Fredric Westin 1830-as festménye, Stockholm, Nemzeti Múzeum. A Dezideráta utónév 2005 óta szerepel a Magyar utónévkönyvben.

A hangrendet is érdemes szem előtt tartani: ha mély hangrendű magánhangzók – a, á, o, ó, u, ú – dominálnak a vezetéknévben, akkor magas vagy vegyes hangrendű keresztnévvel kapunk kellemes hangzású nevet. Jó, ha a keresztnév nem alliterál, vagyis nem ugyanazzal a betűvel kezdődik, mint a vezetéknév és jó, ha nem rímel a vezetéknévre. Behatárolja a lehetőségeket, de szép eredményt adhat, ha a fentiek mellett arra is odafigyelünk, hogy mássalhangzóval végződő vezetéknévhez magánhangzóval kezdődő keresztnevet párosítsunk.

Fontos, hogy a név ne adjon olyan olvasatot, amivel aztán gúnyolhatják a gyereket. Különösen az érthető, „beszélő” vezetéknevek esetében kell erre vigyázni: Faluvégi Virágnak kezdetben biztosan nem lenne könnyű dolga az iskolában, ahogy Setét Lillának sem.

hurrem.jpgHürrem szultána Johann Theodor de Bry metszetén, 1596, Amsterdam, Rijksmuseum. A Hürrem név 2019 óta anyakönyvezhető Magyarországon.

Sok gyereknek előbb-utóbb testvére lesz. Gondos szülők a testvérek neveit összhangba hozzák egymással, de ezt se vigyük túlzásba. Vajon mit szólna Noé, Zoé és Noel, ha a kisöccsük Nolen lenne? Ugyanis ilyen fiúnév is van, 2020-ban a 47. helyre tört fel a legnépszerűbb nevek listáján.

A nyitóképen II. Erzsébet királynő Windsorban lovagol Ronald Reagan elnökkel, 1982

A képek forrása a Wikimedia Commons, kivéve Peter fényképét, ami saját felvétel

Lujza

 

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

Szólj hozzá

névadás keresztnév Lujza