2012. már 31.

Nyuszis doboz készítés – nagyszülőknek és unokáknak

írta: Adam G. Steve
Nyuszis doboz készítés – nagyszülőknek és unokáknak

Egy kis influenzás megbetegedés miatt a héten az unokák felváltva, majd együtt nálunk, azaz nagyszülőknél voltak napközben, mert nem mehettek oviba, bölcsibe.  Ilyenkor aztán ugyancsak találékonynak kell lenni, hogyan kössük le a szobafogságra ítélt gyereket úgy, hogy lehetőleg ne ugráljon, ne mozogjon sokat. Így jött a nyuszis doboz készítésének ötlete, melyet egy olasz bloggertárs beírása nyomán, azt továbbfejlesztve készítettük el.
Először is azt tetszett meg ebben a "projektben", hogy gyümölcsleves, illetve tejes tetrapak dobozból készíthető. Az újrafelhasználás számomra mindig nagy öröm, annyival kevesebbet kell kidobni. Ami még kellett hozzá, az itthon mind fellelhető volt. A kiürült dobozt először jól kimostuk, megszárítottuk, majd egy ollóval  az egyik szélesebb lapját három oldalról  körbevágtuk. Ezt a műveletet csak felnőtt végezheti, de az összes többit  már kortól függően gyerek is csinálhatja.
         
Az így keletkezett  doboznyelvre kell rárajzolni a doboznak karaktert adó figurát, esetünkben egy nyuszi, illetve egy maci fejet. Ezt követően ollóval körbevágtuk a fejet, ez nagy ügyességet követel, csak nagyobb gyerekeknek való. A fejecskére a szemet, szájat, orrot előbb megrajzoltuk, majd színes papírból kivágtuk és papírragasztóval ráragasztottuk. Az állatfejeket  mesekönyvekből néztük ki, és az arc részeit részben a doboz kieső anyagából, részben újságok, katalógusok színes lapjaiból vágtuk ki. Végül ugyanezekkel  a papír anyagokkal a dobozt is körbe ragasztottuk kívülről, de belülről is ki lehet díszíteni.
A nyuszis dobozba majd csokitojásokat teszünk, a macisba  a kártyákat fogjuk tartani. További állatos dobozok elkészítését tervezzük, hiszen úgy ajándékhoz, mint apróbb játékok rendszerezéséhez remekül használható. A gyerekek imádták csinálni és én is élvezettel készítettem, annál is inkább, mert egy fél délutánra  sikerült lekötni őket.
Szívesen vennék  ötleteket, ti hogyan töltitek az időt az unokákkal, miket játszotok velük.
Cecilia        
Szólj hozzá