2013. jan 25.

Új madár az etetőnkben, harkály a fügefán

írta: Adam G. Steve
                    Új madár az etetőnkben, harkály a fügefán

barna-madár-300x245.jpg saját felvételek


A konyhaablakunkkal szemben, a szomszéd telken nő egy fügefa. Tavasztól őszig szép nagy fügék teremnek rajta, s mivel néhány ág átlóg hozzánk, mi is részesülünk a gyümölcsökből. Tavaly próbaképpen fügelekvárt készítettem minden tartósítószer nélkül, s egy év múlva isteni ízeket érezve ettük meg. De nem is erről akarok írni. Nem csak mi, de a madarak is szeretik a fügefát és a fügéket.

Most télen egy harkály látogatja rendszeresen, és kopácsolásától hangos a környék. Szépen jár ágról ágra, és szedegeti a kéreg alatt megbújt férgeket.

Harkály-300x296.jpg harkály a fügefán


Kertünk énekes madarai, ilyenkor már nem találnak ehető fügét és magokat, így sűrűn látogatják a kirakott madáretetőt, melyben kedvencüket, a fekete magú napraforgót tálaltuk nekik. Cinegék, zöldikék, verebek, néha még galambok is látogatják az etetőt, igaz ők nem kis akrobatikával jutnak az áhított magokhoz.

Érdekes dolog nézni, melyik faj, hogyan táplálkozik. A cinegék óvatosan, ágról ágra szállva közelítik meg az etetőt, egy gyors repüléssel kikapnak egy szemet, majd a fügefa egyik ágára szállva a lábukkal lefogják a magot és a csőrükkel feltörve kiveszik a belét. S már indulnak is vissza az újabb csemegéért. A zöldikék hajlamosak letelepedni bent az etetőben, és ott a csőrükkel törik fel a magot. Némelyik nagyobb testű és vérmesebb zöldike azonnal elzavarja a társait, ha azok megjelennek az etetőben, majd amikor jóllakott, távozik. De a cinegék eszén nem tud túljárni. Ők hátulról a kerítés felől közelítik meg az etetőt, és úgy csenik el a magot.

barna-madár21-300x221.jpg sorbanállás


Néhány napja az első képen látható, és a fenti képen az etetőben ülő szép, színes madár betelepedett az etetőbe, és szuper gyorsasággal törte fel a csőrével a magokat, a héjakat kiszórva földre. Nem tudtuk még beazonosítani, így ha valaki a fénykép alapján tudja milyen madárról van szó, örömmel vennénk, ha megírná.

A konyhai tevékenység közben igazán élvezet a madarakat nézni, s szinte észre se vesszük, s máris készen vagyunk a munkával. Aki csak teheti, segítse élelemmel az énekes madarakat ebben a zord időben, s ők tavasztól őszig énekükkel, a káros rovarok pusztításával hálálják majd ezt meg nekünk.

Papá Stefano

Szólj hozzá

fotó madarak Papa Stefano