2013. sze 13.

Felfedezetlen, szép helyek - karnyújtásnyira

írta: S. Cecilia
Felfedezetlen, szép helyek - karnyújtásnyira

 

bajmóci-kastély-300x208.jpg Bajmóci kastély

Még verőfényes szeptemberi nap ragyogott, amikor a fák lombjai közül előbújtak a bajmóci (Bojnice) kastély tornyai, majd továbbhaladva szemünk elé tárult a Loire menti kastélyok stílusában épült  romantikus  épületegyüttes. Bejárata előtt magasodik Mátyás király 600 éves hársfája, melynek árnyékában üldögélve diktálta  Mátyás leveleit, okmányait. A lovagteremtől a kastély alatti cseppkőbarlangig vezetéssel jártuk körbe a szépen felújított, óriási kastélyt, mely szlovákiai túránk első állomása volt.

Tizenhat fős baráti társaságunk délután érkezett meg szálláshelyére, Túrócszentmártonba (Martin), egy kényelmes és olcsó szállodába. Ez volt négynapos utunk főhadiszállása.

Skanzen-300x200.jpg Túrócszentmárton, Skanzen

Az egykori ipari város skanzenje Szlovákia középső tájegységeinek népi építészetét gyűjtötte egy helyre vadvirágoktól tarkálló  domboldalakon. Kedvtelve bóklásztunk a  szépséges, farönkökből épült lakóházak, istállók, iskola, templom és temető együttese között, majd a korcsmában elfogyasztottuk a káposztalevesből és sztrapacskából (bryndzove halusky) álló ízletes ebédet.  A helynek, miként kirándulásaink legtöbb állomásának, az is volt a vonzereje, hogy rajtunk kívül szinte alig volt látogató.

Vratna-dolina-300x220.jpg Vratna völgy

A Vratna völgyi (Vratna dolina) síparadicsom az Alacsony Tátra hegyeinek tövében még nyári zöldjében pompázott, és tele volt  kiránduló, hegyet mászó turistákkal. Leparkolva a kocsikat mi is kisebb-nagyobb gyalogtúrákat tettünk a völgyből induló turistautakon,  élvezve a tájat és a csendet, de a társaság egy része még a felvonóra is felült, hogy a magasból   folytassa a túrát fölfelé. (A gyalogolni nem bírók  válogathattak a vendéglők és sörözők között, ahol megvárták a túrázókat. A sült hús-párolt káposzta-knédli és a mákos krumplisnudli  voltak a széles választékból a legfinomabb fogások.) Elcsodálkoztunk, hogy a fiatalok milyen nagy tömegei járták a hegyeket, - gondolom ők azok, akik aztán télen a jól felszerelt, felvonókkal ellátott sípályákat is ellepik.

Körmöcbány-erődtemplom-300x225.jpg Körmöcbánya, Erődtemplom

A hazafelé út újabb meglepetésekkel szolgált. Körmöcbánya (Kremnica) és Selmecbánya (Banska Stavnica), ez a két, hajdan magyar bányaváros felújítva és megszépülve elbűvölt történelmet árasztó levegőjével. Selmecet egykor az ezüst, Körmöcöt az arany tette világhírűvé. Körmöcbánya Szlovákia egyik legépebben megőrzött várával büszkélkedhet. A több épületet magában foglaló középkori erődtemplom dombon hosszasan sétálgattunk, majd a szokatlan formájú, lejtőn épült főtér házaiban gyönyörködtünk.

Selmec ma az Unesco Világörökségének része, hisz gyönyörű belvárosa, két vára, számos temploma, zegzugos, utcái Közép-Európa legkülönösebb Kálvária-dombja szinte érintetlen formában maradtak fenn. Szomorúsággal töltött el azonban bennünket, hogy a líceum épülete, ahová egykoron Petőfi is járt, s mely emléktáblával őrzi nevét, fájdalmasan elhanyagolt állapotban van még mindig.

 

Selmecbánya, Leányvár

SElmecb__nya_Le__nyv__r_Szlov__kia_2013_372_280x300.jpg

Két évtizede ezek a városok még élvezhetetlenül lepusztultak voltak, s most nem győztünk csodálkozni, hogy milyen gyönyörűen felújították őket. Örömünkre szolgált az is, hogy a turistahadak még nem lepték el, így sikerült a  még érintetlen környezetükben meglátogatni az alig pár órás autóútnyira lévő helyeket.

Cecilia

 

Szólj hozzá

utazás ősz kastély Szlovákia Cecilia