2014. máj 30.

Hogyan támogassuk meg a memóriánkat? Trükkök, tippek

írta: S. Cecilia
Hogyan támogassuk meg a memóriánkat?  Trükkök, tippek

 

memória2

Túlterheltség, fáradtság, vagy egyszerűen csak szórakozottság miatt néha kihagy a memóriánk, s ez olykor nehéz helyzetbe juttathat bennünket. Vannak azonban olyan módszerek, trükkök, amivel megtámogathatjuk kihagyó emlékezetünket.

Van aki esküszik a színes, ragacsos kis memo cetlikre, amelyek segítenek a teendők, infók, telefonszámok megjegyzésében Én a magam részéről utálom a cetliket, helyettük füzeteket használok, szépen sorba rögzítve az infókat. Így legfeljebb néha lapozni kell, mire megtalálom, amit keresek, de nem kallódik el, mint a kis papírok. Praktikus, hogy az előszobában van egy parafa üzenőtábla, ahová kis tűkkel tűzzük fel az aktuális, elintézésre váró számlákat, iratokat. Ha valami azonnal elintézendő sürgős és fontos dolog van, akkor egy emlékeztetőt ragasztunk egy hűtőmágnessel  az előszobafal fém rúdjára, de azonnal le is vesszük, ha elintéztük, így a szemünk nem szokja meg, és rögtön feltűnik egy új figyelmeztetés.

A leggyakrabban a legtöbbször használt tárgyainkat szoktuk keresni: a lakáskulcsot, a slusszkulcsot, a szemüveget, a mobilunkat, stb. A kulcsokat tegyük mindig ugyanarra a helyre a táskánkba, otthon pedig lehetőleg a bejárati ajtó közelébe,  azonnal !!, ahogy hazaértünk. Jó, ha van tartalék a kulcsokból, egy lakáskulcsot adhatunk egy megbízható szomszédnak, vagy közelben lakó rokonnak – de semmiképpen ne dugjuk a pótkulcsot egy rejtettnek gondolt helyre a bejárati ajtó közelében. Szemüvegből egy korábbi darabot tegyünk a táskánkba, vagy a kocsiba szükség esetére. A pót slusszkulcsot egy könnyen hozzáférhető helyen tároljuk, ne kelljen az egész lakást felforgatni, ha szükség van rá. A mobillal az a szerencse, hogy ha nem találjuk, akkor egy másik telefonról megcsörgethetjük.

A mélyhűtőben való keresgélés igazi kihívás. Egyrészt lefagy az ember keze, amíg a fagyott élelmiszereket rakosgatja, másrészt a hűtő ajtó nyitva tartása nem használ a hűtőszekrény működésének. Egy naprakész lista, ami rekeszenként/fiókonként felsorolja annak tartalmát, megkönnyíti a keresgélést. Már csak arra kell figyelnünk, hogy akár beteszünk, akár kiveszünk valamit, azt átvezessük a listánkba. Én számítógépen nyilvántartott, kinyomtatható listát használok.

Ami az időpontokat illeti mind a papír, mind a digitális naptárak jó célt szolgálnak, már csak arra kell figyelni, hogy ne felejtsünk el belenézni a naptárba. Ezt biztosíthatjuk, ha emlékeztetőt kérünk. Én egy ideje a Google naptárát használom, s mivel amúgy is sokat ülök a számítógép előtt, a naptár előre beállított e-mail és előreugró ablak emlékeztetője nagyon bevált.  Az esemény beírásakor megadhatjuk, hogy mennyivel előtte kérjük az emlékeztetőt. Rendszeresen előforduló eseményeknél  rendszeresen ismétlődő emlékeztetőt is kérhetünk.

A számítógépben is gyakran vadul keresünk valamit egy weboldalon, vagy dokumentumban. Biztosak vagyunk benne, hogy ott kell lennie, mégse találjuk. Van egy funkció, ami remekül működik, mégis kevesen ismerik. Ha egy szót, vagy mondatrészt keresünk egy weboldalon vagy dokumentumon belül, nyomjuk le a CTRL gombot, majd az „F” betűt. Egy kis kereső ablak fog megnyílni, amelybe beírhatjuk a keresett szót, ami azután kiemelve jelenik meg a szövegben.

Az ember feje nem káptalan – tartja a mondás (csak azt tudnám, mi lehet az a káp, ami talan), azaz nem tarthatunk mindig, mindent észben. De jó szervezéssel és apró trükkökkel elérhetjük, hogy fejünk többé-kevésbé káp legyen :-) .

Cecilia

 

Szólj hozzá

memória szervezés tippek feledékenység hasznos tanácsok Cecilia