2014. júl 02.

Szép és hűs a lugas a kertben

írta: S. Cecilia
Szép és hűs a lugas a kertben

 

akác pergola

Egy növényekkel befuttatott lugas a kertben, vagy a ház mellett ilyenkor nyáron nagyon szép látvány, árnyékában jól esik megpihenni, vagy étkezni. A lugas lényegében kisebb építmény, egyszerű támrendszer, vagy kisebb térelválasztó, átjáró, térformáló építmény, mely optimális futónövényeink számára. A pergola komolyabb építmény, szervesen kapcsolódhat az épületekhez, hangsúlyosabb fenti árnyékoló szerkezet jellemzi. Az alábbi képeken nem teszünk különbséget lugas és pergola között, az egyszerűség kedvéért mindegyiket lugasnak nevezzük. Leggyakrabban a lilaakáccal, klemátisszal, trombita folyondárral, szőlővel, loncfélékkel, rózsával, borostyánnal és vadszőlőfajtákkal szokták befuttatni a lugasokat, de szépek az egynyári és a gyümölcsöt termő kúszó növényekkel befuttatottak is.

borostyán A meghitt otthonosság  hangulatát árasztja a borostyánnal gazdagon befuttatott  lugas. Az   teraszt   magasított virágágyások  szegélyezik. cserepes Az előbbi faszerkezetekhez képest  ez egy egyszerűbb támrendszerű lugas, amelyet nem futtattak be teljesen növényekkel, hanem cserepes virágokat lógattak  le az asztal fölé. fatörzsből A megmunkálatlan fatörzsekből és faágakból ácsolt lugas  rusztikus hangulatot áraszt. Az építménynek nem annyira árnyékoló, mint inkább térkijelelő és hangulati  funkciója van. fehér virág

A fehéren virágzó futónövények teljesen elborítják a fehérre festett  gerendákat, amelyek szép kő oszlopokon nyugszanak.  A világos színek és virágok  vidám, játékos hangulatot kölcsönöznek a lugasnak.

nádtetős Szellős nádszövettel borították  a mediterrán hangulatú, tágas  lugast. A kert közepén álló fa építménynek   csak az oldalsó tartóoszlopára futtattak fel növényeket.

rózsa

A lugas alá nem csak kiülni lehet, egyéb célokat is szolgálhat. A fenti képen a ház egy nagy ablaka előtt-felett húzódik a lugas. A  szépen befuttatott könnyű lécszerkezet nem veszi el a napot, de árnyékot ad és  dekoratív hatást kelt.

garázsajtó felett

Ez a lugas olyan kicsi, hogy még tartó oszlopai sincsenek. A  garázsajtó fölé erősített "lugasocskát" előbb-utóbb befutja a dézsába ültettet  növény, szépen dekorálva a fehér házfalat.

bejárati pergola A ház bejárata elé épített lugas árnyékot ad és  szépen dekorálja az amúgy jellegtelen házfrontot. Dézsás és futónövények díszítik. hintaágy Csodás lehet  ebben a szépen ácsolt lugas szerkezetbe épített hintaágyban ringatózni!  A környezet ugyan szép zöld, de a lugasról hiányoznak a növények. ívelt Lugasunk állhat a kerti ösvényen átívelő  fém boltívekből is.  A széles  kapura emlékeztető lugas házilag  is kivitelezhető.  Színes virágokkal befuttatva pompás dísze lehet kertünknek. marokkói Ez a terasz csak szerkezetében hasonlít a lugashoz, növényeket nem futtattak fel rá. A keleties hangulatú kiülős helyet  függönyökkel lehet árnyékolni. íves Közvetlenül a házhoz kapcsolták ezt az íves tetejű lugast, melynek egyik oldalán növények futnak fel, a másik oldalán cserepes növényekből  képeztek színpompás kertet. rózsa2

A vörös rózsákkal befuttatott lugasban üldögélve átadhatjuk magunkat a természet szépségének, és a virágok bódító  illatának.

Cecilia

 

Szólj hozzá

kreatív kert kertészkedés növény kreativitás pergola lugas Cecilia