2024. sze 25.

Kertészkedni öröm

írta: S. Cecilia
Kertészkedni öröm

Lélekemelő és hasznos időtöltés

jo_fokep.jpg

 Színpompás és gyönyörűen elrendezett virágok, gyümölcsök és termények seregszemléjén vettünk részt a Stefánia Palotában. A Kertbarát Körök hagyományosan évente szeptemberben találkoznak és vonultatják fel munkájuk gyümölcsét.

A férjem és én először vettünk részt, mivel újsütetű kertbarát kör tagok vagyunk. Élveztük a vidám forgatagot, ahol az éves kertészkedés terményei kerültek bemutatásra. Mi a fügelekvárunkat tettük ki az asztalra, méghozzá kis kenyérkockákra kenve és kínálgattuk az asztalunknál megállóknak. Volt is nagy keletje, a kóstolgatás recept-ismertetéssel és tapasztalatcserével párosult.

jo_fugelekvar.jpgA gyümölcsök, zöldségek, lekvárok, szörpök, befőttek, savanyúságok, gyümölcs-sajtok prezentálásán kívül, volt almalé és mustkészítés, növények és magok cseréje. Megtudtam többek között, hogyan lehet fügesajtot készíteni, és milyen madár fúrja meg a mandula héját.  Új embereket ismertem meg, és rég nem látott ismerősökkel találkoztam.

Talán még sosem láttam ennyi vidám, egymás iránt érdeklődő, energikus idős embert egy helyen. Úgy látszik a kertészkedés nemcsak remek időtöltés, de kapcsolatteremtésre is kiváló alap.

 stefania_aa.jpg

A növényekkel  való foglalatosság örömének először nagymamámnál voltam tanúja, akinek – bár mindig szeretett volna - soha nem lett kertje. Csupán egy városi bérház lakásában és gangján nevelgette a növényeket nagy-nagy szeretettel. Mivel én is bérházak lakásaiban éltem felnőtt életemet, hasonlóan korlátozottak voltak a lehetőségeim, jóllehet én is nagyon vágytam egy kis kertészkedésre.

Aztán úgy ötvenévesen egy telek vásárlására adtuk a fejünket és elkezdtünk kertészkedni. Húsz évig tartott a telekimádat és végre kiélhettem „kapirgálási” vágyamat. Néhány éve azonban meg kellett válnunk a telektől, mert túl messze volt és túl nagy, az erőnket meghaladta a vele való foglalatosság.  Azóta társasházunk kis előkertjében, a teraszon és a lakásban kertészkedem. A növényekkel való  foglalkozás annyi örömöt hoz, amiről idősen sem szeretnék lemondani. Persze, a növényekkel való munka, sok vesződség, sőt olykor bosszankodás, sikertelenség érzés is. Ha lehet, csak annyit vállaljunk, amennyit korunk és egészségi állapotunk megenged.jo_padlizsan.jpg

Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy  a kertészkedés  jótékony hatással van a mentális és fizikai egészségre. Egy tanulmány szerint csökkenti a stresszt, a félelmet, és a szomorúságot, jótékonyan hat a vérnyomásra, valamint az izomfeszültségre.

Közismert, hogy a szabadban, a napon (megfelelő napvédelemmel ellátva) való foglalatosság során a szervezetben D-vitamin termelődik, ami jót tesz a csontoknak és az immunrendszernek.  Egy másik fontos szempont, hogy ha valakinek van saját gyümölcs-zöldség-fűszerkertje, egészségesebben táplálkozhat, olyan friss zöldféléket termelhet, amelyekről tudja, hogy nincs növényvédőszerekkel kezelve. Mondhatjuk azt, hogy a kertészkedéssel kevesebb gyógyszerre lehet szükségünk.jo_lekvarok.jpg

Hogy társasági elfoglaltságnak is milyen jó, azt pár hónapja tapasztalom, miután tagja lettem a helyi kertbarátkörnek. Közös programok, kirándulás, növénycsere és azonos hobbyval rendelkező emberek társasága  volt eddig a hozadéka.

Jó „találmány” a városi közösségi kert, ahol azok is kertészkedhetnek, akiknek nincs saját kertjük. Kerületünkben már két ilyen működik nagy sikerrel. Az egyik mellett időnként elmegyek, a szépen gondozott parcellákban gyakran látok szorgoskodó felnőtteket, gyerekeket.koszoru_1.jpg

Koszorúm  kerti növényekből - saját felvétel

Az ősz sok munkát jelent a kertésznek, még ha csak olyan kiskertész is, mint én. A legnagyobb feladat a lehulló falevelek összegyűjtése és az elszáradt, elnyílt növényektől való megszabadulás. Ilyenkor szoktam a zöldfűszer- és gyógynövényeket begyűjteni, amiket a teraszon megszárítok. A fűszereket egész évben használom ételek ízesítésére, a gyógynövények teaként és mézek ízesítésére szolgálnak. Minden ősszel  koszorút szoktam fonni a kerti növényekből és a teraszra akasztva tavaszig gyönyörködöm benne.

A növényekkel való foglalatosság lélekemelő tevékenység, amit idős korban, romló egészségünk dacára is végezhetünk, amíg bírjuk.

 A fényképek a Kertbarát Körök terménybemutatóján készültek.

Cecilia

 

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

 

Szólj hozzá

kert kertészkedés idősek Cecilia kertbarátkör terménybemutató