2015. már 27.

Húsvéti terítés apró ötletekkel

írta: S. Cecilia
Húsvéti terítés  apró ötletekkel

__veg.jpg

Tervezzük meg előre az ünnepi asztalt! A Húsvétra készülve ne csak  a finom falatokra és italokra gondoljunk, hanem a színes,  ízlésesen megterített asztalra is.  Néhány apró ötlettel még ünnepélyesebbé tehetjük ezt a szép, tavaszi ünnepet.

r__zsasz__n.jpg

Az asztalterítő  alapvetően meghatározza a terítés jellegét. Itt egy hagyományos, egész asztalt befedő, fehér damaszt terítőt használtak.  A fehér abroszon   bármilyen  színű étkészlettel  teríthetünk.  A  szecessziós stílusú fehér étkészletet halvány rózsaszín és ezüst kiegészítőkkel színezték.  A színben hozzá passzoló tulipáncsokor ünnepélyessé teszi az asztalt, melynek  végében egy bájos porcelán nyuszi trónol.

hossz___600x450.jpg

De nem kell ragaszkodnunk a hagyományos terítőhöz. Ennek az asztalnak a húsvét jellegét a fehér, nyusziszőrre emlékeztető anyagból készült futó adja.  Az  étkészlet, a  szalvéták és a gyertyák fehérségét  kecses talpas poharakba helyezett  színes csokitojások és az asztalon csücsülő porcelán nyuszik  színezik. Elegánsak a fehér margarétával átkötött, nyuszifüles szalvéták.

p__tty__s_500x600.jpg

A terítés itt nélkülözi a hagyományos elemeket. Terítő helyett tányéralátétek és hosszú, textil csíkok fedik az asztalt.  A pöttyös szalvéták, az asztal közepére helyezett műfű játékos hangulatot kölcsönöznek az asztalnak. A húsvéti hangulatról a kis cserepekbe töltött cukortojások, és a fűben elszórt műanyag tojások és nyuszik gondoskodnak. A három  gyönyörű tulipáncsokor  teszi igazán ünnepélyessé a terítést.

szalv__ta_koll__zs_600x301.jpg

szalv__ta.jpgSok apró dologgal dobhatjuk fel az ünnepi asztalt. Ilyen például a szalvéta. Ha egy szál élővirágot  spárgával, vagy színes szalaggal a szalvétához kötünk, máris tavaszi hangulatot teremtettünk az asztalon.  Húsvéti hangulatot varázsolhatunk egy papírszalvétából, ha a fenti, középső  képen látható módon egy tojás köré kötjük és egy tojástartóba helyezzük. Az oldalsó,  baloldali képen pedig nyomon követhetjük, hogyan hajtogathatunk nyuszifej alakúra  hat lépésben egy vászonszalvétát.

Nagyon hatásosak az asztalközépre készített kompozíciók (lenn). Egy kis csokor vágott virágot helyezzünk egy  átlátszó üvegbe (lehet akár művirág is). Az üveget pedig  töltsük meg a virág színeihez illeszkedő festett, vagy műanyag tojásokkal.  Mutatós kompozíciót alkothatunk néhány ág örökzölből és nyuszifülből egy tányérra helyezve, melynek közepébe ültessünk egy csokinyuszit.  Az ebéd befejeztével a gyerekek megehetik a csokinyuszit :-).

asztalk__z__pkoll__sz_600x300.jpg

Virág mindenképpen kerüljön a húsvéti asztalra.  Ha nincs annyi helyünk, hogy egy vázát helyezzünk rá  vágott virággal, készíthetünk  kis helyen elférő, töves virágkompozíciót (lenn). Remek ötlet, hogy egy félbevágott citrom, vagy narancs héjába ültessünk bele  egy tő mini árvácskát (baloldali kép). Egy ügyesen feltört tojás héjába ugyancsak belenyomkodhatunk egy tő színes virágot(jobboldali kép). Persze ezek csak alkalmi társulások, az ünnep után a virágokat  megfelelő cserépbe, vagy szabadföldbe  ültessük ki.  Egy tányér közepébe tett kis vázába pár szál aprófejű virág is jól mutat, ha a levelek közül egy csokinyuszi kandikál ki.  Néhány pöttyös tojással még fokozhatjuk a hatást (középső kép).

vir__gkol__zs.jpg

Ne csak az étkezőasztal terítésére figyeljünk, hanem a büféasztalra is, ahová a süteményeket és italokat tesszük, hogy a vendégeket  és a locsolkodókat egész nap terített asztal várja. Húsvéti hangulatot teremthetünk egy vázába  állított gallyal, melyre festett  tojásokat akasztunk.  Legyen ez az asztalunk is minél színesebb és gusztusosabb.

b__f__asztal_koll2.jpg

Ha gyerekek. is vannak a családban, vagy a vendégek között, a felkínált finomságok külleme és alakja is utaljon a Húsvétra. A nyuszi alakúra formált kelt tésztát és tortát, valamint a csibe alakú kaszínó tojást imádni fogják még a legkisebbek is.

ennival__k.jpg                                               Képek forrása: Pinterest

Cecilia

 

Szólj hozzá

kreatív ünnep növény lakberendezés kreativitás Húsvét Cecilia