2015. nov 30.

Ne betegedj bele a karácsonyi készülődésbe!

írta: Régiségek blog
Ne betegedj bele a karácsonyi készülődésbe!

kar__csony71.jpg

Tervezz és élvezd az ünnepet! Ígérd meg magadnak, hogy karácsonykor nem csinálsz olyat, amit nem szeretsz, és olyat, amit nem akarsz!

Ülök a hintaszékemben és azon gondolkodom, hogyan tudnám a karácsonyt kellemesen eltölteni úgy, hogy az ünnepivé varázsolt lakásban finomakat főzzek és egyek, vendégeket fogadjak, vendégségbe menjek, és mint háziasszony, anya, és nagymama boldog legyek.kar__csony2_600x394.jpg

Az ünneppel együtt jár az ajándékozás, a karácsonyi zene, az üdvözlőlapok küldése, a templomi ünneplések, a karácsonyi ebéd és az ünnepi hangulatú tárgyakkal való díszítés. Ennek összehozása nem kis feladat, de nem is lehetetlen. A terv fejben dől el. Először csak gondolj erősen az ünnepre. Fenyőillat, szép tiszta otthon, valami meglepi a fenyőfa alatt, és szinte már érzed is a sütik illatát és a karácsonyi menü is dereng már az elmédben. Tudod, mikor jönnek vendégek, családtagok és te mikor mész vendégségbe.

Ha mindez már kialakult, íme néhány jó tanács. Bevásárló lista nélkül egy tapodtad se menj sehová! A nagy bevásárló központok, csak úgy szuggerálnak, szinte behatolnak az agyadba és diktálnak, ha engeded. Most ez akciós, most ezt vedd fél áron, ez egy jó vásár. Ne hagyd magad elcsábítani!

kar__cony4.jpg

Vedd sorba a tennivalókat, csinálj tervet! Hamarabb is elkezdődhet a bevásárlás. Remélem, eldöntötted mit fogsz tenni az ünnepi asztalra, pulykát, halat, vagy bobajkát korhelylevessel! Ne vállald magad túl, ne készíts újdonságot, csak akkor, ha tuti biztos vagy benne, hogy sikerül. Ugyanezt gondolom a sütéssel kapcsolatban is. Sok egyszerű és nagyszerű, mutatós sütemény receptet találunk a neten, de jó, ha előtte, mondjuk Mikulásra, kipróbálod, és megsütöd a családnak.

Az ajándékok gyűjtögetését se hagyd az utolsó pillanatra! Listázz, írd fel, hogy kinek, mit szeretnél adni, venni. Nálunk nem divat mindenkinek hagyományos ajándékot adni. Egy finomabb itallal, egy csokorral, vagy egy cserepes virággal (imádom a mikulás virágot), jóféle édességgel soha nem fogsz mellé, és könnyű viszonozni. Nem az érték a fontos, hanem egyediség. Az ajándékot egyedivé teheted egy kézzel készített dísszel, névjegy kártyával, humoros rajzzal, személyre szabott mondókával, és szép csomagolással. Tehát az italokat, édességeket, csomagolóanyagot már meg lehet venni jó előre, de ne feledkezz meg a szalvétákról, az ünnepi dekorációról sem, sőt az ajtódíszre is gondolj!

Ne fordíts fel a lakást az ünnep közeledtével! Az őszi nagytakarítást már megcsináltad, a tavaszi meg még messze van. Csak rutinosan, ahogy minden héten teszed.kar__csony6.jpg

És ne feledd, időben megnézni a karácsonyi égősort, hogy világit-e, keresd meg a karácsonyi CD, vagy a VHS kazettát, hogy kéznél legyen. Gondolj a szegfűszeggel körbeszurkált narancsra, mert isteni illata van, és ne feledd a gyógyszeres doboz tartalmát is ellenőrizni, mert lenni kell benne fájdalom csillapítónak, lázcsillapítónak és gyomorrontás esetére valami emésztést elősegítő szernek, ha netán az ünnepek alatt szükség lenne rá.

És a legfontosabb, jusson időd magadra is! Tedd rendbe hajad, a körmöd, ajándékozd meg magad egy kozmetikai kezeléssel, vagy egy újfajta manikűrrel, vegyél egy új ruhadarabot, vagy kiegészítőt! Ugye máris jobban érzed magad, és jól fog menni az ünnepi készülődés.

kar__csony71.jpg

Tudod, én is voltam kétgyermekes, dolgozó anyuka, feleség és nő. Abban az időben az ünnepek alatt gyakran gondoltam arra, bár csak már január 2. lenne. Ma már nyugdíjasként nem akarom megváltani a világot, csak élvezni szeretném az ünnep és az együttlét minden percét!

Vica

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide!

 

Szólj hozzá

ünnep karácsony ajándék háztartás készülődés kreativitás