2016. sze 20.

Leves, hal- és húsétel spárgából

írta: Adam G. Steve
Leves, hal- és húsétel spárgából

Ötletek, hogy milyen ételek készíthetők spárgából.

A fehér spárga, mint étel alapanyag, még kevéssé ismert nálunk, mostanában kezdi el itthoni térhódítását. Megörültünk, amikor egy kedves olvasónk beküldte saját spárga receptjeit és az ételek fényképét. Ezúton örömmel közreadjuk.

  baconos spárga

 

Baconos spárga

Hozzávalók:

1 csomag (50dkg) fehér spárga

1 csomag szeletelt bacon szalonna

2 gerezd fokhagyma

1 teáskanál cukor

ízlés szerint só

Elkészítés:

A spárgákat megmossuk, s a fejük kivételével vékonyan meghámozzuk. 1 liter sós cukros vízben 5-7 percig főzzük a spárgát, majd leszűrjük.  Az összezúzott fokhagymával megkenjük a spárgákat. Fogunk 4 darab spárgát, és betekerjük egy szelet bacon szalonnával. Ezt addig ismételjük, amíg tart a spárga és a bacon. Egy tepsibe, vagy tűzálló tálba helyezem őket, és közepes hőmérsékletű sütőbe teszem annyi időre, amíg a szalonna szép pirosra sül.

 

spárgaleves

 

Spárgakrém leves

 

Hozzávalók:

1 csomag (50dkg) fehér spárga

1 evőkanál olvasztott vaj

1 kicsi fej vöröshagyma

2 dl főzőtejszín

1 teáskanál cukor

ízlés szerint só, fehérbors és őrölt szerecsendió

 

Elkészítés:

A spárgákat megmossuk, s a fejük kivételével vékonyan meghámozzuk. 1 liter sós cukros vízben 5-7 percig főzzük a spárgát. Kiszedjük a vízből, majd levágjuk a spárgák fejét kb 3 cm-es hosszúságban. Ezeket félretesszük. A többi részét 2-3 cm-es darabokra vágjuk. Most vesszük a vöröshagymát, apróra vágjuk, a felaprított spárga szárakkal együtt a vajon megdinszteljük. Ízesítjük fehérborssal és szerecsendióval, majd a spárga főzővízével felöntjük. 15-20 perc főzés után az egészet botmixerrel pépesítjük. (Én ezután leves szűrőn még át szoktam szűrni, mert előfordulhat, hogy van a szárban esetleg fás rész, és így az nem kerül a levesbe.) Legvégén adjuk hozzá a főzőtejszínt. Ezzel már nem főzzük tovább, csak összeforraljuk. Tálaláskor az előzőleg levágott spárgafejekkel díszítjük a tányért.

 

tilápia

 

Tilápia spárgával

 

Hozzávalók:

50dkg tilápia filé

1 csomag (50dkg) fehér spárga

2 dl főzőtejszín

10 dkg reszelt sajt

1-2 dkg vaj

fél citrom leve

1 teáskanál cukor

ízlés szerint só

 

Elkészítés:

A spárgákat megmossuk, s a fejük kivételével vékonyan meghámozzuk. 1 liter sós. cukros vízben 5-7 percig főzzük a spárgát, majd leszűrjük. A kiolvasztott tilápia filéket sózzuk, borsozzuk, citromlét csepegtetünk rá. A vajjal kikenünk egy tepsit vagy tűzálló tálat. A  halszeleteket belerakjuk, majd erre ráhalmozzuk az előfőzött spárgákat, és a reszelt sajtot. Végül az egészet meglocsoljuk a tejszínnel. Alufóliával letakarva közepes hőmérsékletű sütőben 15-20 perc alatt átpárolódik. Ezután levesszük fóliát, visszatesszük a sütőbe pár percre, amíg a sajt szépen rápirul.

A tilápia egy sügérfélékhez tartozó édesvízi hal, bár a Nílusban és közép-Afrikában honos, a mi asztalunkra valószínűleg Kínából vagy Izraelből kerül, mert ott tenyésztik nagy mennyiségben.

 

Jó étvágyat kívánok! 

 Csilla

 

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről.  Csatlakozáshoz
Szólj hozzá