Savanyúkáposztás korhelyleves, ahogy Vica készíti
Ezt a levest tálalom szilveszterre, mert tartalmas és lehet bátran pezsgőzni utána.
A leves neve onnan ered, hogy mulatozó, ivós, hajnalig dorbézoló, korhely embereknek szolgálták fel a mulatozás másnapján, gyomorjavítóként. De nem csak ilyen alkalmakkor fogyasztható. Ebben az enyhe, téli időben mindig jól esik egy tartalmas és vitamindús, forró leves. A savanyú káposzta tele van vitaminokkal, ezért fogyasszunk belőle nyersen és főve is minél többet. Van benne B1-, B2-, C-, E- és K-vitamin, és igen magas a rost- és ásványianyag- tartalma is. Sőt még az emésztésünkre is jótékonyan hat, mert a káposztában lévő cukor átalakul tejsavvá az erjedés során.
Az elkészítés nem egy nagy durranás, én a következőképpen készítettem el:
Hozzávalók 4 személyre:
½ kg savanyú káposzta
1 szál füstölt házi kolbász
30 dkg füstölt oldalas, vagy bordaporc, vagy füstölt húsos csont
1 maroknyi szárított gomba, de lehet konzerv gomba is
1 kis fej hagyma
1 kis doboz tejfel
1 kávéskanál liszt
2 liter víz
Fűszerek: só, bors, pirospaprika, babérlevél, csípős paprika (hogy pikáns íze legyen)
Elkészítése:
A felkockázott hagymát zsírban, vagy olajon lepirítjuk, enyhén megszórjuk őrölt pirospaprikával. A savanyú káposztát, ha nagyon savanyú, kicsit kimossuk, ha hosszúak a szálak, feldaraboljuk, majd hozzáadjuk a hagymához, elkeverjük és vízzel felöntjük. Hozzáadjuk a sót, borsot, babérlevelet, szárított csípős paprikát, gombát és a füstölt húst (a kolbászt még nem, mert szétfőne). Egy óra hosszat lassan főni hagyjuk. Közben az egy kávéskanál lisztet csomómentesen elkeverjük a tejfelben és felkarikázzuk a kolbászt. Ha megfőtt a káposzta, és jó puha a füstölt hús a levesben, belekeverjük a tejfeles egyveleget és a kolbászt. Még egy rottyantás és kóstolás, hogy szájízünknek megfelel-e, és kész a finom, tartalmas leves.
Remélem, ízleni fog.
Vica