2016. máj 16.

Gyümölcsös túrótorta – ahogy Sári készíti

írta: Sári 73
Gyümölcsös túrótorta – ahogy Sári készíti

Finom és mutatós édesség ünnepnapokra

Epertorta1.jpg 

Nagyon mutatós és finom édesség, születésnapokra és egyéb ünnepekre különösen alkalmas.

Vendégségben „találkoztam” Sári epres túrótortájával. Gyönyörű volt és különlegesen finom, így elkértem a receptjét.  Mivel Sári azóta nem csinálta újra ezt a sütit, nincsenek meg a készítés fázisairól  szóló képek.  Küldött viszont  egy régebbi képet arról, amint menyének nyújtja át a születésnapjára készített  ribizlis túrótortát. Az itt leírt mennyiségek és az elkészítés módja a kapcsos sütőformában készülő  ribizlis túrótortára vonatkoznak.

Cecilia

 

Piskóta tészta

Hozzávalók:

4 tojás

12 dkg cukor

12 dkg liszt

fél csomag sütőpor

 

Elkészítés:

A tojások sárgájához kanalanként adjuk hozzá a cukrot és minden kanál után alaposan elkeverjük, ezután jön hozzá ugyancsak kanalanként a liszt és végül a sütőpor. (Esetleg keverhetünk hozzá darált diót, ízlés szerint). Verjük fel keményre a tojásfehérjéket és óvatosan keverjük a masszához, de nem habverővel, hanem keverőkanállal!  Öntsük a masszát egy kerek, kapcsos tortasütő formába,  amelynek az aljára előzőleg sütőpapírt tettünk. 170C fokra előmelegített sütőben süssük kb. egy órát. Az első 10 percben nem szabad kinyitni a sütőt, mert a tésztánk összeesik. Ha már kezd jó illata lenni, és az állaga is megfelelőnek tűnik, tűpróbával ellenőrizzük, hogy készre sült-e. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni.

 ribizlis_t__r__torta_1_600x576.jpg

 

Túrókrém és gyümölcs

Hozzávalók:

50 dkg túró

15 dkg porcukor

egy és fél citrom reszelt héja és leve

1 evőkanál zselatin por

3 dl habtejszín

2 zacskó vaníliás cukor

1 zacskó tortazselé

30 dkg gyümölcs

 

 Elkészítés :

A túrót áttöröm, hozzáteszem a porcukrot, a citromok reszelt héját és levét, majd összekeverem. A zselatinport elkeverem 1 dl vízben és a masszához adom. Ezt követően a habtejszínt felverem a vaníliás cukorral együtt és óvatosan a túrókrémhez keverem. 

A kihűlt, formából kivett tésztát  a tortatálra teszem, a sütőforma oldalát visszahelyezem (azaz rákapcsolom, de a forma  alját már nem !)  Így teszem bele a kész túrómasszát és  így díszítem fel. Bármilyen gyümölccsel díszíthető, de a legszebb a földieperrel és ribizlivel.  A földiepret félbe vágva, a ribizliszemeket egészben, szorosan egymás mellé helyezve körberakom a túrókrém tetejére. A legvégén tortazselét teszek a tetejére (elkészítéséhez lásd a zacskón lévő használati utasítást), mert attól szép fényes marad a gyümölcs  még másnap is.

Hűtőbe teszem, és ha tálalni szeretném, egy vékony, hosszú kés élével körbe haladva óvatosan leválasztom a forma oldalát, utána kikapcsolom a formát, és leemelem. Szeletekre vágom, és tányérra teszem.

Az itt leírt mennyiségek és az elkészítés módja a kapcsos sütőformában készülő túrótortára vonatkoznak (a ribizlis ebben készült). A gyümölcstorta formában készülőhöz arányosan kisebb mennyiségek kellenek (az epres túrótorta ebben készült).

Sári

 

 

Szólj hozzá