2022. jan 26.

Nyomozás egy 100 éves festmény után

írta: S. Cecilia
Nyomozás egy 100 éves festmény után

Nagyapám az első világháborúban

0000_garda_festmeny_uj.jpg

Ez a festmény lakásunk falát díszítette amióta az eszemet tudom. Nagymamám azt mesélte róla, hogy a képen az olaszországi Lago di Garda látható, ahol nagyapám az első világháborúban katonai szolgálatot teljesített és a képet egy katonatiszt társa festette. Ennél többet gyerekként nem is akartam megtudni a képről, hacsak azt nem, hogy hogyan hozta haza nagyapa ezt a nagyméretű festményt. A válasz, hogy feltekert állapotban került haza a vászonra festett kép és itthon kereteztették be, ki is elégítette gyermeki kíváncsiságomat.

A szüleim halálával a festmény hozzám került és költözéseim során  vittem magammal  városról városra, lakásból lakásba. Itt van most is a nappali falán, szépségéből, élénk színéből szinte alig veszített.

Egy évtizede, amikor a Garda tóhoz utaztunk nyaralni, elhatároztuk, hogy megpróbáljuk beazonosítani, hogy pontosan a tó mely települését ábrázolja a festmény. A kép fotóival felszerelkezve autóztuk körbe a tavat, és végül sikerült kideríteni, hogy a kép a tó északi részén található Riva del Garda városát ábrázolja.

0000_garda2_uj.jpg

A jellegzetes hegyvonulatok előterében, a tó mentén elterülő régi házak és templomok tájképe messziről nézve alig változott.

Nagyobb feladatnak tűnt megtalálni azt a pontot, ahonnan a festő a képen lévő szögből láthatta a tájat. Nem voltunk restek fel-alá mászkálni a tóparti dombokon, kezünkben a festmény fotójával. Több mint 100 év telt el, így az azóta felépült házak, kerítések utunkat állták, terebélyes fák takarták a kilátást, de hosszas keresgélés után sikerült majdnem pontosan megtalálni a keresett helyet. Diadalittasan kattogtattuk a mobiltelefonjainkat.

0000_garda_montazs_uj.jpg

A festmény és a fotó, ugyanolyan keretbe téve képszerkesztő segítségével.

A kutatás sok évvel később itthon folytatódott, amikor egy nagyítóval igyekeztem a festmény sarkában lévő elmosódott aláírást kisilabizálni. Az interneten rákeresve meglepetésemre egy német festőre leltem, aki sok más képet is festett a Garda tóról és képaláírása megegyezett a mi festményünkön lévővel. Valójában én nagyapám háborús éveiről szerettem volna többet megtudni a kép festője révén, így elkezdtem kutatni utána. Fellelt hézagos életrajzában nem volt utalás I. világháborús katonai szolgálatára, csak annyi, hogy néhány évig a Garda tónál élt és alkotott.

Milyen szomorú, hogy az emberben gyakorta akkor ébred fel a kíváncsiság ősei iránt, amikor már nincs kitől kérdezősködnie! Néhány fénykép azonban szerencsésen túlélte a viszontagságokat.  

0000_garda_nagypapa2.jpg

A megsárgult, de elég jó állapotban lévő fényképek egy része  képeslapként érkezett, a fénykép hátuljára volt írva a címzett neve és címe, a bélyegen lévő körbélyegzőről kisilabizálható a felirata: Császári és királyi tábori posta, helységnév természetesen nincs rajta. A fénykép/képeslap hátulján volt hely néhány sornyi üzenet megírására.

0000_garda_nagypapa4.jpg

Nagymama azt is elmesélte anno, hogy az olasz fronton az Isonzo és a Doberdó melletti csatákban milyen iszonyatosan sok magyar katona lelte halálát. Nagyapa szerencsés megmenekülését annak tulajdonították, hogy főhadnagyi rangban tolmácsként is szolgált, így nem került ki az első frontvonalba, hanem a hátországban maradhatott.

0000_garda_nagypapa_1.jpg

Ugyanis békeidőben kereskedelmi képviselőként a monarchia országait járta és többnek a nyelvét beszélte, tudott németül, olaszul és horvátul. Az csak családkutatásaim során tudtam meg, hogy szülőfalujában a lakosság nagyobb része román volt, s mivel ott járt elemi iskolába, így feltehetőleg románul is tudott. Miután a 37. gyalogezredet, ahol szolgált, főként magyar és román katonák alkották, talán éppen a román nyelvtudásának vehette a legnagyobb hasznát.

0000_garda_nagypapa3.jpg

Még egy érdekes dolog történt a festő után kutatva. Kiderült, hogy egy Garda tavi városka galériájában van a festőnek a tavat ábrázoló két festménye. Felvettem a kapcsolatot a galériával e-mailben, s bár a festő első világháborúban való részvételéről ők sem tudtak semmit, meghívtak egy kávéra, ha legközelebb arra járunk.

 Képek forrása: saját felvételek

Cecilia

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

Szólj hozzá

család emlék festmény nagyszülő katona festő nagyapa I. világháború Cecilia Riva del Garda Garda tó