2022. máj 08.

Visszérműtét egynapos sebészeten

írta: Régiségek blog
Visszérműtét egynapos sebészeten

Mintha sivatagi oázisba érkeztem volna...

unnamed.jpg

Természetesen nem sivatagi túrára készültem, de majdnem olyan nehéz volt rávenni magam a visszerem műtétjére, mint egy sivatagi  kalandra. (Pontosan 30 éve halasztgattam...)

30 évvel ezelőtt esztétikai okból, majd egyre inkább a fájdalom és a trombózistól való félelem okán éreztem szükségét a megoldásnak.  Az utóbbi években az egészségügyi intézmények közti eligazodás és a megfelelő  kiválasztása okozott gondot, de a helyzet megérett a megoldásra.

A veresegyházi Misszió Egészségügyi Központot választottam, mivel itt egynapos sebészet is működik és kedvező véleményeket hallottam róla.

A recepció telefonszámát hiába hívogattam, nem jártam sikerrel, ezért e-mailt írtam az egynapos sebészet esetmenedzserének (műtétek szervezését és az asszisztenciát is ellátó személy), és leírtam a kérésemet. Másnap biztató, eligazító választ kaptam: közeli időpontot az érsebészhez  vizsgálatra, aki a vizsgálatot követően indokoltnak tartotta és vállalta a műtétet.  

Ettől kezdve tapasztaltam, hogy ez az intézmény olyan, mint az oázis a sivatagban. Az esetmenedzser hamarosan telefonon tájékoztatott a műtét időpontjáról és az előkészítő vizsgálatokról. Már itt tapasztaltam, hogy rugalmasak, pontosak és szívélyesek, a kérdéseimre kielégítő, türelmes választ kaptam.

pult.jpg

A nővér-pult

Az egynapos műtét feltétele, hogy a műtét után 48 órán át biztosítva legyen a páciens otthonában a segítő családtag által a felügyelet, megfelelő higiénés, pihenési, mozgási feltételek és probléma esetén 30 perc alatt elérhető legyen az ügyeletet ellátó intézmény. Mivel én ezt tudtam vállalni, ezért a kellemesebb, otthoni lábadozást választhattam. Az OEP-nek is olcsóbb, ha nem kell 2-3 napi kórházi ellátást biztosítani.

Írásbeli tájékoztatást is kaptam, amelyben részletesen leírták a műtét előtti-utáni teendőket, szinte napra lebontva, hogy mit kell tenni a gyógyulás érdekében.

A műtét előtt Covid tesztet végeztek, majd vérnyomás, és mellkasi vizsgálat után tájékoztattak az altatás módjáról. Jó volt, hogy szóban elmondták, mi fog történni velem a műtőbe kerülést követően és melyek a  műtét utáni teendők. 7 érműtét volt azon a napon az érsebészeten, előre tudtam, hogy én harmadiknak következek majd. Tájékozottan, felkészülten, félelem nélkül mentem a műtétre.  

Az altatás előtt kapott fájdalomcsillapító tabletta  hatása révén még a bronül behelyezése sem okozott kellemetlen érzést. Semmi fájdalmat nem éreztem a kb. 40 perces műtét alatt, sem az ébredés után.  2 palack infúzió biztosította a folyadékpótlást, a 3. palackban fájdalomcsillapító is volt. A nővér segített felülni, szívószállal inni, öltözni, felállni és sétálni. Mindez 4-5 órát vett igénybe a műtét után.

A nappali kórház ágyai mobil fallal  vannak elválasztva, így a nyugodt pihenést biztosítják. A közvetlen ágyszomszédom egy idősebb férfi volt, a lepedő-falon keresztül a műtét után jót beszélgettünk, szerencsére nem voltak egyikünknek sem komolyabb fájdalmai.

agy.jpg

Ez volt a nappali  ágyam

Mire a fiam megérkezett, hogy hazavigyen, már kézbe kaptam a zárójelentést, a vérhígító, egy pár tartalék fásli és fájdalomcsillapító recepteket, amelyeket helyben kiválthattunk.  Másnap kötözésre kellett mennem,  a varratszedés 8 nap múlva volt esedékes.

A teljes gyógyuláshoz  fegyelmezetten be kell tartani az írásban kapott, egyhónapos időtartamra szóló protokoll előírásait. A műtét után, mivel nem volt fájdalmam, többször felkeltem – amit ezek szerint nem kellett volna-, mert véraláfutások keletkeztek, amelyek lassan szívódtak fel. Ettől eltekintve a gyógyulásom jól halad.

Mindez költségtérítés nélkül, állami intézményben valósult meg. Az intézmény magán és önkormányzati fenntartásban működött korábban, szakszerűségét, jó légkörét, tiszta, kellemes környezetét megőrizte, hála az ott dolgozó egészségügyi vezetőknek, orvosoknak, ápolóknak.  

Az a véleményem, hogy az ilyen egynapos műtétekkel szélesebb körben lehetne tehermentesíteni a kórházakat.                  

Első kép: az egészségügyi intézmény, melyben műtöttek

A képek saját felvételeim                   

Liza

           

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

           

            

              

              

 

              

Szólj hozzá

betegség egészségügy nyugdíjas visszér egynapos sebészet Liza Misszió Egészségügyi Központ