2022. júl 16.

A tündérvajda kordéja

írta: Lujza65
A tündérvajda kordéja

Egy tér, egy könyvesbolt-kávézó és egy kiállítás a VII.kerületben

szemben-2.jpg

Fatornyos hazámból, Budapest VII. kerületéből elkerültem majdnem 50 éve, de persze máig érdekel. Rettenetesen sűrűn lakott kis kerület ez, zöldterülete alig van, örültem, amikor elém került a hír, hogy életveszélyes házak lebontásával, a megsüllyedt talaj feltöltésével 2019-ben egy parkot alakítottak ki a 150-200 éves, keskeny, girbegurba utcák rengetegében, a Dob utca - Nagy Diófa utca - Wesselényi utca között..

El is mentünk megnézni a parkot. Tetszett, hogy Janikovszky Éva parknak hívják és egy jó nagy Réber László-grafika van a tűzfalon. (A grafikus a Janikovszky-könyvek gyakori illusztrátora volt). Gondozott, csinos a park és sok a zöld.

Aztán sétálgattunk a környező utcákban és betévedtünk egy könyvesbolt-kávézóba, aminek a neve Massolit. Nem sok könyvesbolt-kávézóban jártam, könyvesboltokban és kávézókban annál inkább, de azt mondhatom, a Massolit nagyon kellemes hely. Egy szelet (finom! nem drága!) sütemény és egy (jó!) kávé mellett órákig lehet üldögélni, dolgozni a mindenféle nosztalgikus darabbal berendezett kis teremben, vagy akár a parkra néző kerthelyiségben. Aki nem kíván fogyasztani, körülnézhet a könyvek között, vásárolhat is. Bőséges a választék, de csak angol nyelvű könyvek vannak: szótárak, nyelvkönyvek, magyar vonatkozású, angol nyelvű publikációk, társadalomtudomány, szépirodalom, gusztusos jegyzetfüzetek – minden van, mi szem-szájnak ingere, még ha nem is ehető. Főleg külföldiek jönnek be, a két kedves pultoslány/eladónak nem gond angolul részletes felvilágosítással szolgálni.

Miután kívül-belül felderítettük a kicsit zegzugos kávézót, észrevettük, hogy a bejárattól jobbra átjárás van egy téglalap alakú helyiségbe, ami tulajdonképpen a ház eredeti kapubejárója, galériává alakítva.

massolit_galeria.jpgMassolit galeria : Egy korábbi kiállítás képei

forrás: facebook/Massolit Budapest

Nem tudtam elképzelni, hogyan jutnak be a ház lakói, ha a kapu le van zárva és a bejáróból galéria lett. Kiderült, hogy a szomszéd házból: valahol bent egyesítették a két házat, még a helyrajzi számuk is azonos.

De a legérdekesebb csak ezután jött: ha már ott voltunk, megnéztük az élvezetes kis kiállítást.

tundervajda_cimlap.jpg

Kép forrása: facebook/Pillanat Művészeti Alapítvány

Sok újat tanultunk: A tündérvajda kordéja egy cigány mesegyűjtemény, készült ilyen címen egy zenés hangoskönyv, és a Pillanat Művészeti Alapítvány pályázatot hirdetett középiskolásoknak a hangoskönyv illusztrálására. A díjazott pályaműveket láttuk kiállítva.

tundervajda_palyazat_dijazottak.jpg                                        A díjazott pályaművek egy képen

                                     forrás: facebook/Pillanat Művészeti Alapítvány

Kis szerencsével ilyen boldogító dolgokat lehet találni, ha az ember nyitott szemmel sétál.

Első kép: Mindenkinek van egy városa - Jakócs Dorottya, Tripsánszki Dávid falfestménye a Dob utcában, a park bejáratával szemben.Forrás: Wikimedia Commons

Lujza

 

Ha tetszett a bejegyzésünk, örülünk, ha írásainkat lájkolod és megosztod, vagy továbbküldöd e-mailben.

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

Szólj hozzá

galéria pályázat kiállítás park kávézó könyvesbolt VII. kerület Lujza