2022. júl 30.

A kilóméteres zöldbab

írta: Régiségek blog
A kilóméteres zöldbab

Főzőcskézés egy cserfes szájú unokával

orr_elott.jpg

Egy kánikulai napon, kora reggel főzéshez készülve csendben a konyhába lopakodtam, hogy kisunokám álmát ne zavarjam meg. Igen ám, de az unokám mégis észrevette a konyhai neszekből, hogy ott a nagyi működik, amiből ő sem akart kimaradni. Így történt, hogy segítségem is akadt az előkészületekben.

Éppen a hosszúra nőtt zöldbabot mostam és aprítottam, amikor kis unokám mellém szegődve tette fel a véget nem érő kérdéseit. Igyekeztem kérdéseire alapos magyarázattal szolgálni.

  • - Nézd drágám, ez egy félkilónyi, méteres zöldbab, amit igyekszem egyforma, rövid szeletekre vágni. Jött a kérdés:

  • - Kilométeres zöldbab is van? Hány métert vettünk belőle és abból mit készítünk?

  • Hát... kilométeres bab csak a mesékben van, ám nekünk a méteres is elég hosszú, ami az Ibike néni kertjében nőtt ekkorára.  Ő ajándékozott meg vele, amiből most zöldbab levest készítünk, fűszerezzük, megfőzzük, végül sok finom tejföllel tálaljuk. Biztos ízleni fog neked. Utána  jön a finom túrós és baracklekváros palacsinta, ami a kedvenced.

  • Nagyi, már ettem nálad zöldbablevest, de az sárga bab volt, igaz az is nagyon finom lett, de méteres babot még nem ettem.

  • french_beans_j1.JPG
  •                 kép forrása: Wikimedia

  • Emlékszel az Ibike néni kertjére a sok szép virággal, szőlőlugassal, a csüngő szőlőfürtökkel, a különleges fajtájú almafákkal, szilva- datolya és barackfával? Kis konyhakertje tele van különleges zöldségekkel, fűszernövényekkel. Ő csakis a különlegességeket szereti, oltja a fák ágait, egy fán többféle gyümölcs is terem. Csodálatos a hozzáértése és szeretete a növények iránt. A méteres babot is ő termeszti.

  • Nagyi, már meg is éheztem az ebédre, pedig még reggel van.

  • Nem baj kis unokám, de előbb reggelizünk, vár a kakaós kávé is, az ebédnek még főnie kell, majd lehűlnie fogyasztás előtt. Valahogy mégis kivárjuk azt az időt. Nem gondolod?

Elnézem az én cserfes, jó étvágyú unokámat. Élvezem mozdulatait, amint a széken izeg-mozog, amint a kanál kis kezében megtalálja száját, ahogy a tányérja szépen kiürül.

Van, hogy ráadást is kér, aminek nagyon örülök. Elvégre vakáció van, nyár és szabadság. Ezt mindketten tudjuk, érezzük és ettől is boldogok vagyunk!

Első kép forrása:stocksnap

     Zsazsa

 

Ha tetszett a bejegyzésünk, örülünk, ha írásainkat lájkolod és megosztod, vagy továbbküldöd e-mailben.

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

Szólj hozzá

boldogság főzés zöldbab szünidő unoka Zsazsa