2022. okt 12.

Családkutatás, mint hobbi

írta: S. Cecilia
Családkutatás, mint hobbi

Hasznos linkek online kutatáshoz

feliratos_1a.jpgLassan húsz éve, hogy űzöm ezt a hobbit hosszabb-rövidebb szünetetkkel. Sok sikerélményt adott, igaz sok időt és energiát fektettem bele. Persze kitelik a nyugdíjas időmből, főként mióta a kutatást leginkább a számítógép előtt ülve végzem. Kezdetben a levéltárakat bújtam, mikrofilmeken silabizáltam olvashatatlan anyakönyvi bejegyzéseket, évtizednyi anyagot néztem át egy-egy családi név után kutatva. Azóta sokat változott a helyzet, egyre több adattár, adatbázis kerül digitalizálásra és teszik fel a netre. De ez önmagában nem elég ahhoz, hogy az ember érdeklődését folyamatosan fenntartsa,  új adatok híján időnként szünetel a kutatás.

feliratos_2.jpg

Az új lendület nemrég váratlanul érkezett unokanővérem jóvoltából, aki pakolás közben meglelte közös dédapánk házassági anyakönyvi kivonatát, mely addig ismeretlen neveket és évszámokat tartalmazott. Mint az aranyásó, aki szenvedélyesen ás aranyrög után kutatva, úgy vetettem bele magam újra a keresésbe. Anyai nagyapám családját mindeddig a legnagyobb homály övezte. Dédszüleim nevének birtokában új perspektívák nyíltak és a szerencse is mellém szegődött. Rákeresve dédszüleim nevére, először egyik vejük gyászjelentésében akadtam rájuk. A fiatalon elhunyt vej temetésére összesereglett az egész család. A gyászjelentés precízen felsorolta nagyapám gyászoló lánytestvérének 8 testvérét és azok párjait.

Szenzációs „leletek” birtokába jutottam, hét olyan testvérről szereztem tudomást, akik létezéséről nem tudtam. Szépen sorba pötyögtem be a neveket és mindenkiről  találtam valami adatot, többekről egészen hihetetlen történetek is az ölembe pottyantak. A szerencse ugyanis az időzítés formájában szegődött mellém. Azon a hétvégén ingyenes volt az egyébként előfizetéses rendszerű  Arcanum, a digitális újságarchívum, mely  több millió szkennelt oldalt tartalmaz és folyamatosan bővül. 

https://adt.arcanum.com/hu/

karola-1.jpg

Leginkább a Pesti Hírlap számai adtak hírt az újonnan meglelt rokonokkal kapcsolatban eljegyzésről, gazdasági társaságban viselt tisztségről, csődről, de előkerült más forrásból (helyi lapokból) iskolai értesítő, kinevezés, botrány, jótékonysági adakozás, sőt még egy gyilkosságról szóló hír is.

Az így meglelt „kincseket” kimentettem, bár gyakran csak egy képernyőfotót tudtam róluk készíteni. Azóta próbálom az adathalmazt feldolgozni, rendszerezni és majd emészthető formában unokanővérem elé tárni.

feliratos_3.jpg

Az újságokban fellelt adalékok töltik meg tartalommal az anyakönyvekből származó száraz, ámde nélkülözhetetlen adatokat születésről, házasságról, elhalálozásról, melyek a sarokkövei a családtörténetnek.

1895 óta, amikor Magyarországon bevezették a polgári anyakönyvezést, minden születést, házasságot és elhalálozást hivatalosan bejegyeznek az állami  anyakönyvekbe. Ezeket az anyakönyveket a megyei, illetve fővárosi levéltárakban mikrofilmre vett másolatokban tekinthetjük meg, itt segítséget is kaphatunk a keresésben. Ez az adatbázis (1895 és 1980 között) online is hozzáférhető az alábbi linken (regisztrációt követően):

https://www.familysearch.org/search/collection/1452460

search_vagott.jpg

A magyar nyelvet a lap tetején lévő apró földgömb ikonra kattintva lehet kiválasztani. Sajnos nem minden van meg magyarul. 

Az 1895 előtti adatok viszont csak az egyházi anyakönyvekben lelhetők fel, - sokszor igen hiányosan. Nagy szerencsénkre, valamikor az 1960-as években az amerikai központú Mormon egyház  mikrofilmre vitte ezeket a töredékesen fennmaradt egyházi anyakönyvi adatokat, melyek az Országos Levéltár óbudai részlegében bárki számára megtekinthetők és kutathatók (legalábbis korábban sikeresen kutattam ott).  Online is elérhetők a dokumentumok az alábbi linken:

https://adatbazisokonline.mnl.gov.hu/adatbazis/mikrofilm-anyakonyvek

mikrofilm.jpg

Online kereséssel sikerült megállapítanom, hogy egy adott település adott felekezetének milyen időszakra vonatkozóan állnak rendelkezésre adatok, de azokba betekinteni nem tudtam. A digitalizált anyakönyvi adatokat meg  lehet rendelni a Magyar Nemzeti Levéltártól térítés ellenében.

Sok türelmet és kitartást kívánok az ezeket az oldalakat használó kutatatóknak!

A Hungaricana könyv és dokumentumtár adatbázisai nem kifejezetten családkutatáshoz való adatokat tartalmaznak, de vannak köztük jól hasznosítható gyűjtemények is, pl. az Iskolai értesítők vagy a Helyi lapok:

https://www.hungaricana.hu/hu/adatbazisok/kozgyujtemenyi-konyvtar/

Szülővárosomnak, Szegednek a napilapja, a Délmagyarország  1910 és 2010 közötti online archívumában is sokat keresgéltem családom másik ágát kutatva.

https://dmarchiv.bibl.u-szeged.hu/cgi/search/simple

A keresés (pl. családnévre) eredményeként azok a lapszámok jönnek elő, amelyek megfelelnek a keresésnek, ám a keresett szó nincs kiemelve, sőt még az oldalszám sincs megjelölve, így az egész lapszámot át kell böngészni, hogy célt érjünk, ami nem kis türelmet igényló mutatvány. Ennek ellenére hosszú évek szorgos munkájával családom életének sok apró mozzanatát tudtam meglelni a napilap archív oldalait böngészve.

pekseg.jpg

Ezek a kis hírek szüleimről, testvéreikről, nagyszüleimről olyan időszakból valók, amikor még nem éltem. A helyi újságból előkerülő, életük apróbb-nagyobb eseményeit feltáró  hírek keigészítették a róluk meglévő tudásomat. 

Mik ezek? Rövidhírek érettségiről, esküvőről, temetésről, adok-veszek apróhírdetések, valamint említések egy hosszú listában:  pl. nagybátyám jó keresztrejtvény megfejtéséről, anyukám sikeres gyorsíró versenyének eredményéről,

gyorsiro_verseny_etelka_1933_1.jpg

nagyapám pékségének apróhírdetései (sütödémet megnyitottam, segédet felveszek, mérleget veszek, stb.), 

kifutot_tanoncot_felveszek_rovid.jpg

apukám apróhírdetései, amelyekben használt írógépet, nyelvkönyvet keres, vagy tanítványt, mint  gyors- és gépíró tanár.  (Még magamat is megtaláltam egy 1960-as évekbeli hírben, ami a gimnázium irodalmi önképzőköréről szólt.)

irogep_1937.jpg

Gondolom minden nagyobb város, amelynek saját lapja volt/van, ilyen hű tanúja egy család hétköznapjainak, érdemes kutakodni a régi lapszámok között.

A célként kitűzött feladat az, hogy e sok adatból és történetből összeálljon egy családtörténet a család számára. Néhány fejezet már elkészült, másokat újra kell írnom a frissen fellelt adatok tükrében, de vannak még teljesen hiányzó fejezetek is. Sok fotóval és szkennelt dokumentumokkal előbb-utóbb összeáll a család története, melynek elkészült részeit időnként eljuttatom családom tagjainak. Remélem, lesz, aki folytatja majd a hobbimat.

Mindenkit arra biztatok, akinek kedve és türelme van hozzá, hogy fogjon bele a családkutatásba, gazdag élményekben lesz része. Ez a hobbi bármikor, otthoni körülmények között is folytatható. 

 

Fotók forrása: családom féyképei

 

Cecilia

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

 

 

 

Szólj hozzá

kutatás család újság napilap adatbázis apróhirdetés hobbi levéltár családkutatás Cecilia Arcanum