2023. már 12.

Török fürdők Budán

írta: Lujza65
Török fürdők Budán

Az 500 éves Veli bej fürdő felújítva várja a vendégeket

abmulti.JPG

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából érdekes előadást hallgattunk meg a budapesti gyógyfürdők történetéről és láthattuk a legnagyobb budapesti törökkori fürdőt, ami Veli bej nevét viseli.

Sokan tudják, hogy a „Budapest fürdőváros” reklámszövegnek valós geológiai alapja van: a Budai-hegység kőzetrétegeiben bonyolult szerkezetű törések vannak, a termálvizek e törések mentén törtek föl – kezdte az idegenvezető. A II-III. századot, Aquincumot meg a Flórián téri Fürdőmúzeumot szinte említés nélkül magunk mögött hagyva máris 1000 évet ugrottunk Jichák ben Mose-hoz, a nagy tekintélyű bécsi rabbihoz, aki az 1210-es években járt Magyarországon. Megkérdezték tőle, alkalmasak-e a budai meleg források rituális alámerülésre. A válasza igen volt, hiszen a szentföldi, tibériási hévízeket is használták erre a célra. A XIII. századból való a budai Várban föltárt zsidó rituális fürdő, a mikve is.

A török hódoltság idején, a XVI-XVII. században komoly fürdőkultúra épült ki Budán. A fürdés vallási okokból is fontos volt a törököknek, a fürdőket  közvetlenül a mecsetek, dzsámik mellé építették. Fürödni különben is szerettek: feljegyezték, hogy a hódoltság első időszakában, kb. 50 évig a budai pasák palotája a Vízivárosban állt, közvetlenül a Duna partján és Musztafa pasa fia az épület ablakából egyenesen a Dunába ugrott.

Négy gyönyörű törökfürdő ma is áll, a műemléki igénnyel rekonstruált Rudasban és a csodálatosan helyreállított Veli bej fürdőben akár fürödhetünk is. A Fő utcai Király fürdő zárva tart, a több mint 10 éve teljesen felújított Rác fürdő szintén. 

rudas-2.jpg

Rudas fürdő 

A Veli bej fürdő építtetője Szokollu Musztafa budai pasa volt, a nagy központi és számos kisebb kupolával fedett komplexum 1574-1575 között készült el. Minden ostromot, háborút, ráépítést átvészelt, míg végül 2010-ben, felújítva, wellness-szolgáltatásokkal bővítve ismét megnyitott az egykori Császár fürdő. Új bejárata a Duna felől nyílik – olvashatjuk az Irgalmasrend honlapján, a fürdő ugyanis Irgalmasok Veli bej fürdője néven a szerzetesrend tulajdonában van. (A korábbi, sokáig használt nevet őrzi a közelben a Császár-Komjádi uszoda és a Császárfürdői Szent István király kápolna.)

belso_ter.JPG

 A Veli bej fürdő nyolcszögletű fürdőmedencéje

velibejvagott.jpg

 Sztalaktit-boltozat az összekötő térben - Veli bej fürdő

velibej_tabla.jpg

Hálaadó tábla az építtető Musztafa pasának a fürdő előterében - Veli bej fürdő

Kisebb törökkori emlékdarabkák még Budapesten a Fő utcai Kapucinus templom falába foglalt szamárhátíves ablakok, Tojgun pasa dzsámijának a maradványai. A figyelmes néző a Belvárosi templomban is találhat egy török kori imafülkét, mihrabot.

A budapesti gyógyfürdőkultúra a XIX. század második felétől indult fejlődésnek, ma Budapest az egyetlen olyan főváros a világon, ahol gyógyfürdők vannak. A Wikipédia szerint Budapesten kb. 80 geotermikus forrás fakad. A Lukács és a Császár fürdőt tápláló hőforrásokról nevezik a környéket Felhévíznek a XII. század óta.

1024px-gellertfurdofotothalertamas_jpg_wikipedia.jpg

A Gellért fürdő nyitott része esti kivilágításban

A Gellért fürdő helyén már a XIII. században fürdő volt, azt viszont most tudtuk meg az idegenvezetőtől, hogy a Gellért gyógyvizének összetétele megegyezik a pesti oldalon vele nagyjából szemben levő Dandár fürdő gyógyvizével.

A nyitóképen középen a Veli bej fürdő török kupolái, jobbra az Irgalmasok Kórházának modern szárnya, balra a fürdőre 1845-ben részben ráépült Hild-udvar, szemben a fürdő fölött kilátszik a Császárfürdői Szent István király kápolna tornya a kereszttel – az idegenvezető szerint kicsit multikulti a látvány.

A  Rudas fürdő fotó forrása: Budapest Gyógyfürdői Zrt, a Gellért fürdő fotójának forrása: Thaler Tamás Wikipedia, a többi kép saját felvétel.

  Lujza

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

Szólj hozzá

gyógyfürdő fürdőkultúra Budapest Lujza török fürdő törökkori