2023. már 22.

Társasházi kert tavasszal

írta: S. Cecilia
Társasházi kert tavasszal

A jókedvű kertészkedés apró örömök forrása

vadszilva_4.jpg

Amikor 26 évvel ezelőtt beköltöztünk az akkor épült társasház földszinti lakásába, boldog voltam, hogy a háznak van kertje és végre kertészkedhetek egy kicsit. Közös költségen telepítettünk egy sor orgonabokrot, több helyre fagyal sövényt, és a kert végében lévő tűzfalat befuttattuk vadszőlővel és borostyánnal. Ezen túlmenően rajtunk múlt, hogy hogyan alakítjuk a kertet. Egy lakótárs volt hozzám hasonlóan lelkes, együtt ültettünk néhány bokrot és létrehoztunk egy sziklakertet, melynek köveit több helyről hordtuk össze, és évelő virágokat ültettünk bele. A fűnyírás és az őszi lombszedés műveleteiben elvileg minden lakótársnak részt kellene vennie, de idővel kialakult az a néhány lakó, aki hajlandó erre.

forditva_1.jpg

Gyöngyvessző bokor a telken

Néhány év múlva úgy alakult, hogy vettünk egy telket, mely két évtizedig minden szabadidőnket lekötötte. A házi kertészkedést egy lakótárs házaspár folytatta. Imádtuk a telket, ahol kiéltük kertészkedési ambicióinkat. Áprilistól októberig jártunk oda hétvégenként és nyaranta sok időt töltöttünk a csodálatos környezetben lévő, nagy területű, tőlünk elég messzire lévő kertben. Eltelt két évtized és kezdtük egyre nehezebben bírni a kertművelést és a kijárást. Végül eladtuk.

fuge2.jpg

A szomszédból átnyúló fügefa

Nagyon rosszul viseltem az elválást, mondhatni elvonási tüneteim lettek. A telekhez mérten picinyke városi kert gondozásába menekültem. A covidos nyarakon különösen jó volt a karnyújtásnyira lévő kertecske, ahol akkor és annyit lehetett munkálkodni, amennyit akartam és bírtam. Kezdtem az elhanyagolt sziklakertet felújítani és új bokrokat ültetni. Ennek munkálatai éppen annyi energiabefektetést igényelnek, amennyivel rendelkezem. Úgy érzem, hogy ebből is lehet örömöt meríteni és a növényekben gyönyörködni.

diszalma.jpg

 A cseresznyeszilvafa virága

Most éppen a cseresznyeszilva fák virágoznak. Csodás látvány a hófehér lombkorona, a virág édeskés illata bódítóan száll a levegőben. Igaz, a fák a szomszéd kertből nyúlnak át, de a látvány ugyanúgy a miénk, sőt az apró, sárga gyümölcs is a mi udvarunkba potyog. A telekhatár túloldaláról átnyúló fügefa ilyenkor még nem mozdul, de egy kis melegtől már a levelekkel együtt bújnak elő a fügekezdemények és a fa októberig ontja mézédes termését.

arvacska_1.jpg

szaszorszep.jpg

A sziklakert virágai

Első idei tavaszi ténykedésem volt a sziklakertet megtisztítani a száraz levelektől. A talaj megkapálása és új földdel való feljavítása után először lila és narancssárga árvácskát, majd bordó és fehér százszorszép palántát ültettem ki. Nappalink ablakából éppen rálátok a virágokra, a nap azzal indul, hogy a redőny fölhúzása után megszemlélem a színes virágágyást és örvendezem az újonnan kinyílt virágoknak.

tuztovis_2.jpg

A tűztövis bokor bogyós termése ősszel

A hétvégén férjemmel, az egyik szomszéddal és kisfiával közösen kertészkedtünk. Először összegereblyéztük a még őszről itt maradt faleveleket, majd közös erővel megnyírtuk a tüskés, óriásira nőtt tűztövis bokrot. A kert másik oldalát szegélyező orgonabokrok már rügyeznek, remélem idén több lila és fehér virágot hoznak, mint a kertész általi megmetszés utáni két évben.

jobboldal2_2.jpgA ráncoslevelű bangita bokor, jobb oldalon az orgonabokrok, a lenti képen a bangita levelei és virága

bangita_level.jpg

Szépségesen formásra nőtt a 20 éve általam ültetett ráncoslevelű bangita. Ültetését melegen ajánlom azoknak, akik nem akarnak sokat bíbelődni egy szoliter bokorral. Örökzöld, metszést nem igényel és ugyanolyan jól tűri a nyári meleget és szárazságot, mint a téli hideget, legfeljebb örökzöld levelei kókadnak le egy kicsit. Barnás virágait éppen most hozza, nyárra pedig kékes színű bogyótermése lesz. Hasonlóan dekoratív és igénytelen a piros bogyós magyal. A ház előtt pompázó mirtuszlonc is már teljesen beindult, apró levelecskéi zöldellnek,  bogyói piroslanak. Őszi, téli szürkés időben egy-egy kis ágat  lemetszve gyönyörű kompozíciókat készítek ezekből a bogyós bokor hajtásokból, hogy feldobjam a lakást.

zoldfuszerek.jpg  A zöldfűszerek

A tavaly ültetett menta, citromfű és majoranna zöldfűszer növények még nagyon picik, de fő, hogy átteleltek. Remélem, szép bokrosra nőnek majd. Idén még rozmaringot és oreganót tervezek ültetni melléjük. Nincs csodálatosabb, mint kiszaladni a kertbe egy szál zöldfűszerért az ebédhez. Tavaly két kis gyöngyvessző bokrot is ültettem, hogy emlékeztessenek a telken lévőre, mely dús mennyasszonyi ruhaként pompázott a ház előtt, tavasszal.

Remélem idén is szorgos és jókedvű kapirgálások és apró örömök forrása lesz ház körüli kertünk.

 

Kiemelt kép: virágzó cseresznyeszilva fák

 Cecilia

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

Szólj hozzá

tavasz kert kertészkedés sziklakert tűztövis fügefa cseresznyeszilva Cecilia társasházi kert