2023. nov 15.

Fűszernövények az ablakpárkányon egész éven át

írta: S. Cecilia
Fűszernövények az ablakpárkányon egész éven át

Ételízesítő és illatterápia
2_40.jpg

Nyirkos, szürke időben különösen jól esik a zöld fűszernövények "társasága" a lakásban. Nálam a konyhában a mosogató melletti ablakpárkányon vannak, így egyrészt kéznél vannak főzéskor, másrészt mosogatáskor jó legeltetni rajtuk a szememet.  Tavasszal ültettem magról a bazsalikomot, a petrezselymet és az oregánót, kertben növő bokor hajtásáról és boltban vásárolt cserepes növényről szaporítottam a mentát, a citromfüvet, a majorannát és a rozmaringot. A déli fekvésű konyhaablakban  a cserepeket nyáron erős napsugár éri, ilyenkor, naponta  kétszer is locsoltam.

Így néz ki most a rozmaring és a citromfű:
oszi2.jpg
A bazsalikom és a menta felnyurgult, a petrezselyem is még megvan. Az oregano és a majoranna elszáradtak. Mindig levagdosom a csúnya ágakat, így kényszerítve, hogy friss hajtásokat hozzanak. Az elszáradt leveleket, a megritkult hajtásokat nem dobom ki, hanem teljesen megszárítom, majd egy zárt dobozban tárolom. November-december táján előveszem a száraz leveleket, elmorzsolom és jól összekeverem. Csodálatos, természetes illat szabadul fel a száraz fűszernövényekből.

zsak2.jpg

Vannak textilből készült kis illatpárnáim, amelyeket ezzel a keverékkel mindig újra töltök. Egy kevés levendula virágot is teszek az elegybe, de nem sokat, mert a levendula illata nagyon átható.

zsak3.jpg

A szárított zöldfűszerek illata közel sem olyan intenzív, mint az esszenciáké, ezért nem is alkalmas helyiségek illatosítására. Azokon a helyeken tartom a párnácskákat, ahol ücsörögni szoktam. Ha leülök, a kezembe veszem, megdörzsölöm és beleszippantok. A sokféle növény illata harmónikusan elegyedik. Nagyon jó hatással van rám az illatterápia. A természetes illat megnyugtat, felvidít, elvarázsol.
368567089_843888667283768_2883792343586176820_n.jpg
A fűszernövényeket természetesen ízesítésre is használom. A mentát és a citromfüvet főként a naponta fogyasztott gyógyteákba teszem, (mert gyógyító hatásuk is van,) de a kompótnak is  kellemes ízt adnak. Megvárom, amíg a tea, kompót  kihűl, és csak akkor teszem bele a leveleket. A bazsalikomot használom a legtöbbet. Ebből rengeteg termett, a teraszon egy ládában még van belőle egy bokor, bár valami rovar jócskán megrágcsálta (Genovese nagylevelű fajta).

terasz.jpg

Paradicsomra mindig teszek belőle, akár frissen fogyasztom, akár főtt ételben használom a paradicsomot. A letépett levelek helyén újak nőnek. A petrezselyem nem lett ilyen dús, a majoranna pedig teljesen kiszáradt. Szerencsére a kertben van egy nagy bokor, tavasszal majd újra szaporítok egy cserépben. Ugyancsak kiszáradt a sokáig szépen fejlődő oregano. A rozmaringnak csodálatos az illata, ebből húsokhoz szoktam tenni egy kis ágat, de nagyon lassan fejlődik, így csak módjával csipegetek róla.

petrezselyem.jpg

Most, hogy egy ideje diétáznom kell és nem étkezhetek fűszeresen, különösen jól jön, hogy a zöldfűszereket viszont bátran használhatom.

Az ablakpárkányon lévő fűszernövényeket olykor „megsímogatom”, vagy a leveleket elmorzsolom, az ilyenkor felszabaduló fűszer–olajok pár pillanatig megmaradnak a levegőben.
tea.jpg

Mindenkit arra biztatok, hogy bátran kísérletezzen a zöld fűszernövényekkel. Semmi különös adottság nem kell a termesztésükhöz. Ha figyelünk az igényeikre, szépek lesznek és átteleltethetők, ha nem sikerül, tavasszal újra lehet próbálkozni magvetéssel, hajtásról szaporítással, de a legegyszerűbb, ha a szupermarketben vesszük cserepesen és azt próbáljuk meg eltartani és szaporítani. Igaz, ez a megoldás a legköltségesebb. 

1_40.jpg

A zöldfűszer növényekkel egész évben nyarat varázsolhatunk az otthonunkba, fűszeres illatokat gerjeszthetünk és finom ízekkel gazdagíthatjuk ételeinket.

 Cecilia

 

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

 

 

Szólj hozzá

kert kertészkedés fűszeres fűszernövény ablakpárkány Cecilia illatterápia