2023. dec 03.

Cifrapalota, a „hírös város” ikonikus épülete

írta: Miranda47
Cifrapalota, a „hírös város” ikonikus épülete

Kecskeméti anziksz - 1. rész

a_cifrapalota.jpg

 Verőfényes koraőszi időben jártunk Kecskeméten, Magyarország nyolcadik legnagyobb városában. Elsődleges célunk a szecesszió két gyöngyszemének, a Cifrapalotának és a Városházának a meglátogatása volt. Ám amint kiszálltunk a buszból a történelmi főtérnél és körülnéztünk, azonnal szemünkbe ötlött a sok-sok torony. Kecskemétet szokták a templomok, illetve a tolerancia városaként is emlegetni, hiszen szinte majdnem az összes felekezet temploma megtalálható itt, méghozzá békés egymás mellett élésben. A főtéren, illetve annak közvetlen közelében hét ilyen szakrális épület látható, három katolikus, egy református, egy görög-ortodox, egy evangélikus, valamint az egykori zsinagóga, amely ma a Tudomány és Művészetek Háza.

az_egykori_zsinagoga_ma_a_tudomany_es_muveszetek_haza.jpg

Az egykori zsinagóga, amely ma a Tudomány és Művészetek Háza

A kellemesen csobogó szökőkúttól hangulatos sétány vezet a  Cifrapalotához. Sajnos kívülről épp tatarozták, ezért homlokzatának szépséges majolikadíszeit lepel fedte, nem láthattuk eredetiben. Ám a belső terek is bőven nyújtottak látni- és ámuldoznivalót.

A városi tanács 1902-ben döntött az eredetileg bérháznak épült Cifrapalota felépítéséről, kivitelezésével Márkus Gézát bízták meg. A fiatal építész egy év alatt végzett a feladattal, ami rekordgyorsaságnak számított, tekintetbe véve, hogy akkor még nem voltak teherautók, betonkeverők. Az épületkerámiát  és a tetőcserepeket a pécsi Zsolnay-gyár szállította. a_cifrapalota_belso_terei.jpgA Cifrapalota belső terei

A díszítésekben a nemzetközi szecessziós minták és magyar motívumok köszönnek vissza, például a pásztorok cifraszűrjeinek rátétei, virágminták. A kecskemétiek igen hamar megbarátkoztak a gyönyörű külsejű házzal, el is nevezték Cifrapalotának.

Az épület földszintjén eredetileg üzletek működtek, az első emeleten a Kereskedelmi Kaszinó lelt otthonra, a második emeleten pedig három bérlakást alakítottak ki. Jelenleg a  Kecskeméti Képtár található falai között, ahol neves festőink – egyebek között Munkácsy Mihály, Székely Bertalan, Benczúr Gyula – műveit láthatjuk.

a_cifrapalota_zold_ablakai_1.jpg

A Cifrapalota zöld ablakai

Belépve egy csodaszép, Tiffany-üvegberakásos ajtóra esett a tekintetünk. Nagyon érdekes, hogy még a radiátorok burkolatán is népművészeti motívumok láthatók. Meggyőződhettünk róla, hogy tényleg zöldek az ablakok, mint a dalocskában. Lenyűgözően pazar és elegáns a Pávás Terem, amely az egykori kaszinó bál- és dísztermeként funkcionált.

a_pavas_terem_a_cifrapalotaban.jpg

A Pávás terem

A névadó nyolc páva festett gipszstukkóból készült, a falakat további gipszvirágok, indák, kacskaringók, csempék és pirogránit elemek díszítik. A hullámvonalú ablakok közötti mezőkben hajdan valószínűleg tükrök verték vissza a két, ugyancsak Tiffany-üvegberakásos sárgaréz csillár sziporkáit, a  nagy, szív alakú mezőben pedig ornamentális falfestés adhatott még pompásabb kinézetet a helyiségnek. Az épület egy zöld növényekkel buján benőtt, romantikus kis udvart ölel körül.

Első kép: Cifrapalota

Saját felvételek

Folytatás következik

Miranda

 

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

Szólj hozzá

utazás kirándulás építészet Kecskemét Miranda Cifrapalota