2024. jan 17.

A napló megkopott memóriánk segédeszköze

írta: Régiségek blog
A napló megkopott memóriánk segédeszköze

Bölcselkedés az idő múlásáról

pexels-aaaa.jpeg Az új év első napjaiban látogatóm érkezett. A látogató régi barátnőm, ki már öt éve egyedül él, miután férje az örökkévalóság világába költözött. Nagyon vártam, nem csak az ünnepi finomságok maradványaival, hanem fontos terveink megbeszélésével. Ugyanis egy közeli, régi ismerősünk lelki, szellemi és testi állapotának fenntartásában ügyködünk. Próbálunk segítségére lenni, ha nehéz periódusokat kell átélnie.

Már a kávénál tartottunk, amikor barátnőm rákérdezett:  -Mióta is támogatjuk, látogatjuk Sacit, aki úgy örül mindig nekünk? - Talán már 3 éve is van, - válaszolok. Előveszem kedvenc naplómat, mely tartalmazza a jelentősebb eseményeket. Kutatjuk az évek, hónapok napjait, amikor elénk tárul az első bejegyzés: „Szilveszter Sacinál”. Egymásra nézünk, csodálkozunk. Hihetetlennek tűnik, hogy annak már 6 éve. Akkor, még férjével együtt látott vendégül bennünket.
needpix.jpg

Kép forrása: needpix

-No, látod, barátnőm! A napló nem téved, nem ingadozik, biztonsággal közli a történések idejét, nincs vita, győztesként bizonyít.

Megnyugodva tovább bölcselkedünk az idő múlásán. Emlékeinket memóriánk olykor csalóka módon vetíti elénk. Egyesek közülük mintha tegnap történtek volna, mások viszont oly távol kerültek tőlünk, hogy szinte el is felejtettük.

Nem tudom drága társaim, kik olvassátok e sorokat, közületek hányan vezettek naplót. Én már évtizedek óta szükségét érzem ennek a mindentudó füzetecskének, melyet szorgalmasan vezetek kisebb-nagyobb események, történések bejegyzésével. Gyakran még az időjárás alakulásának feljegyzése is helyet kap, mint most,  az év első 12 napján. Úgy mondják, hogy ez a 12 nap hasonlóan fog alakulni az év 12 hónapjához. Ezeket ellenőrzöm, jelekkel látom el, várom a végső igazolást. Így múlatom az idő folyását.
pxhere3.jpg

Kép forrása: pxhere

Azt tapasztalom, hogy sokan ismerőseim közül, velem együtt, a feledékenység útvesztőiben rájövünk arra, hogy megkopott memóriánknak is szüksége van egy támogató segédeszközre, akár a nehézkes járásnak a botra. Ezt a funkciót töltheti be az általam nagyra értékelt, kedves napló.

Az a néhány frissen bejegyzett szó mekkora mankó lehet az emlékezés útvesztőjében, melyeket vita nélkül tudomásul veszünk. Gondolatainkban előbukkan az a megválaszolatlan kérdés is, hogy vajon mennyi ideje van még naplónknak, amíg titkokat  tudhat meg tőlünk…

Idővel az is kiderül. A kedves kis napló akkor majd velünk együtt nyugalomba vonulhat.

Első kép forrása: pexels

 Zsazsa

 

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

Szólj hozzá

memória barátság napló barátnő idő Zsazsa