2024. ápr 24.

Barangolás diákéveim színhelyén

írta: Régiségek blog
Barangolás diákéveim színhelyén

A múltból a jelenbe Nagyváradon
holnaposok_kozott.jpg

 Nem könnyű, mégis gyönyörű időszaka volt középiskolás diákéveimnek Nagyváradon, Romániában, az ötvenes években. Kitárult előttem a világ bűvöletekkel teli felfedezések nyomán.

Számomra, egy kis faluból városba kerülő leánykának minden újnak, csodálatosnak, fenségesnek tűnt. A nehézségek sem jelentettek gondot. Az iskola fenntartásában és az ellátás megszervezésében is részt kellett vennünk. „Ha élni akarunk, le kell győznünk minden akadályt!” – hangzott a jelszavunk.

Az otthonról hozott ágyaink szalmazsákját az iskola udvarára szállított szalmával töltöttük meg és vittük az emeleti hálókba. Az én hálómban 42 ágy fért el. A napi felkelés és lefekvés szigorúan meghatározott időben történt. A takarítás is a mi feladatkörünkbe tartozott. Az étkezések is gyakran a szülők hozzájárulásával lettek megoldva, miután az 1950-es években az élelmiszerellátás még akadozott.
liceum.jpeg

Egykori iskolám előtt állva

Meleg víz szolgáltatás előbb hetente egyszer, majd kétszer volt. A hideg vízben mosakodás edzetté tett bennünket, sohase voltunk betegek. A heti kétszeri, pár órás kimenő nagyon kevésnek bizonyult az otthoni szabad száguldáshoz szokott gyerekeknek. A zárt helynek, a kevés mozgásnak a tanulás szempontjából is nyomasztó hatása volt.

A bezártságot ritkán adódó események ellensúlyozták. A délutáni színházi előadásokra Sándor bácsi jegy nélkül engedett fel bennünket a kakasülőre. A kimenőkön ismerkedtünk meg a fiú líceum növendékeivel, és pár órára találkozhattunk új barátainkkal.
szinhaz.jpg

A színház épülete

Tanáraink küzdöttek az akkori Romániában a magyar nyelvű oktatásért. Felejthetetlen esemény volt a 6-3-as angol-magyar mérkőzés. Mi diákok is engedélyt kaptunk rá, hogy tanáraink felügyelete mellett az utcára kirakott hangszórókból meghallgassuk a Szepesi által a rádióban közvetített meccset. Az összegyűlt tömeg a boldogság mámorában úszott, ismeretlenek ölelkeztek össze örömkönnyek közepette minden magyar gólnál. Abban az időben egyébként még a városban lakóknak sem volt mindenkinek rádiója.
kolozsvar_jo_2.tifdarvas_1uj.jpeg

A színház szomszédságában lévő iskolánk akkori neve „Kettes líceum” volt, ma pedig Ady Endre nevét viseli. Itt ugorjunk át a múltból a mába. Kedves, felejthetetlen gesztus volt a gyermekeim részéről születésnapomra a kirándulás megszervezése Nagyváradra. A városban a változások ámulatba ejtők. A régi villamos más utakon csilingel, helyét sétáló utca vette át felújított építészeti remekművekkel. Meglátogattuk a Darvas - La Roché-Ház múzeumot, mely emléket állít a Németországban mártírhalált halt egykori háztulajdonosoknak. Az 1912-ben elkészült, szecessziós stílusú magánvilla a nagyváradi Vágó József és Vágó László műépítészek tervei alapján épült.
darvas2.jpeg

Az emlékházban különböző korokból származó szobákat rendeztek be nem csak bútorokkal, hanem hozzájuk illő, kiegészítő tárgyakkal és a festészet kiváló mestereinek munkáival. A „természet hangjai” elnevezéssel hatalmas kalitkában csacsogó kanári madarak és papagájok fogadják a látogatókat.

darvas_jo.jpeg

Nagyváradi felfedező utam során láthattam azt a szoborcsoportot, mely négy költő alakját ábrázolja, és amelyet már nagyon régen kívántam látni személyesen. A szoborcsoport egy fotó alapján készült, mely az Ady múzeumban kiállított tárgyak között szerepel. Ady Endre, Juhász Gyula, Dutka Ákos és Emőd Tamás, a Holnap irodalmi társaság tagjai, egy hajdani kocsma asztalánál foglalnak helyet. A köztük elhelyezett üres szék engem is a költők társaságába csábított. Leülve közéjük beszámoltam nekik régi óhajom megvalósulásáról. Rájuk emlékezve megnyugodva távoztam körükből ismerőseimmel együtt.   

 Jó látogatás volt, megérte a fáradságot.

Kiemelt kép: Holnaposok szobra Nagyváradon

 A képek saját felvételek

Zsazsa

 

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról

 

 

                                  

 

 

Szólj hozzá

múzeum emlékek iskola költő líceum Nagyvárad Zsazsa Holnap irodalmi társaság