2024. dec 21.

Borleves, nagymama szakácskönyvéből

írta: Régiségek blog
Borleves, nagymama szakácskönyvéből

Halászlé helyett valami más
aaa_1.jpg

 Az ünnepi hagyományok erősek, a karácsonyesti menüt sok családban a halételek határozzák meg. Mit lehet tenni, ha valaki nem szereti a halat? Vagy a hal nem szereti őt??? Saját példámból tudom, hogy a “Nem akarok ünneprontó lenni, megeszem a többiek kedvéért” hozzáállás nem javít a helyzeten.

Nagymamám régi szakácskönyve kezembe adta a megoldást: a halászlé mellett hagyományos karácsonyesti leves a borleves is!!!!  Kétféle receptet is leírt, szívesen közreadom, hátha a kedves olvasóink között vannak, akik – hozzám hasonlóan - inkább kihagynák a halászlevet.
ab.jpeg
Hozzávalók

adagonként:

1.5 dl fehér bor (jó az asztali bor, de az édes Szamorodni a legalkalmasabb)

1,5 dl víz

1 tojássárgája

2 db szegfűszeg (egész), vagy egy késhegynyi őrölt

fahéj (ízlés szerint)

vanília aroma (vagy egy kb. 1 cm-es vaníliadarab)

1 (teás)kanál cukor – ízlés szerint

citromhéj  apró darabokra vágva+ 1 evőkanál citromlé

 4 adagra számolva:

0,5 l bor, 0,5 l víz, 4 tojássárgája, 6-8 db szegfűszeg, fahéj, 4 tk cukor, citromhéj
1_1.jpeg

Elkészítés

4 dl bort a fél liter vízzel és a fűszerekkel lassú tűzön felforraljuk. A 4 tojássárgáját a 4 kanál cukorral és a vaníliával (vagy aromával) habosra keverjük. Amikor az alkohol elforrt (kb. 15 perc forralás után) leszűrjük és 5-10 percig állni hagyjuk. Adhatunk hozzá 1 evőkanálnyi citromlevet is. A kikevert tojássárgákhoz előbb apránként hozzáadjuk a maradék 1 dl bort, majd habverővel folytonosan keverve a leszűrt borleveshez adjuk, és lassú tűzön krémes állagúra főzzük. Leveses csészében vagy kis tálkában tálaljuk.
2.jpeg
A másik recept is lényegében ugyanez, csak több cukorral készül (ez a bor savasságától is függ). A kimaradt tojásfehérjéket kevés porcukorral kemény habbá verjük, evőkanállal habgaluskákat szaggatunk belőle és a gyöngyözve forró borban mindkét oldalán 2-2 percig főzzük (úgy, ahogy a madártejhez készítjük a habgaluskákat.) Csak ez után adjuk a borhoz a kikevert tojásokat és habverővel folytonosan keverve készre főzzük. Forrón tálaljuk, a galuskákat a tál tetejére rakjuk.

A fotók saját felvételek.

Fodor Anna   

 

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

Szólj hozzá

leves karácsony borleves karácsonyi étel Fodor Anna