2024. jún 19.

A hosszú élet titka

írta: Régiségek blog
A hosszú élet titka

Pista bá és Julcsa mama 60 éves házasok
capilot.jpg
 

Virágoskertjükben, szőlőlugasuk alatt, terített asztaluk mellett, madárcsicsergés közepette diskurálnak.

-Hallod-e Pista! Ha már ez ideig az a sárgalábú Mihály, a híres kaszás nem látogatott meg bennünket, akkor talán ezt a 60 éves évfordulót illene megünnepelnünk.  Mit szólsz?

-Mit szólok, mit nem, úgyis a te akaratod érvényesül Julcsa. Ha mégis beleegyezem, azt azért ne várd tőlem, hogy a „Kállai-kettőst” is eltáncoljam!

-Jó, ha nem akarod, megelégszem egy sima, átfordulós csárdással is. Látod milyen engedékeny lettem?

-És ha minden pereputtyunk eljön, hányan is lennénk? Julcsa mama papírt és plajbászt vesz elő a sufniból és mindketten számolni kezdenek.

Négy ...

Tovább Szólj hozzá

család évforduló titok hosszú élet étkezés ünnepség Zsazsa

2024. jún 12.

Lenyűgöző olvasmányélményeim az utóbbi időkből

írta: Miranda47
Lenyűgöző olvasmányélményeim az utóbbi időkből

Megtalált levelek, barátság, szerelem
jio2.jpg

 Szeretném megosztani a kedves olvasókkal két könyvélményemet, amelyek mély benyomást tettek rám. Érdekes módon mindkettő helyszíne Franciaország, bár csak az egyik szerző francia.

Sarah Jio amerikai írónő, újságíró Seattle-ben alkot és él. Már 11 regényt írt, de tudomásom szerint eddig mindössze két könyvét fordították le magyarra. A Párizs összes virága című művéről csak nemrégen szereztem tudomást. Gyanítottam, hogy jó könyv lehet:  a könyvtárban muszáj volt előjegyeznem, mert másképpen sehogyan sem tudtam lecsapni rá. Nem is csalódtam.

A regény két párhuzamos idősíkban játszódik: 2009-ben, illetve a német megszállás alatt álló Párizsban, 1943-44-ben. Az egymást ...

Tovább Szólj hozzá

könyv szerelem barátság olvasmány tragikus Miranda

2024. jún 05.

Délceg eperfa állt szülőházam udvarán

írta: Régiségek blog
Délceg eperfa állt szülőházam udvarán

Boldog gyermekkori szüretek emléke

3_34.jpg

Szülőházam udvarán hatalmas, délceg eperfa állt, szüleim nagyon szerették, ragaszkodtak hozzá, ki nem vágatták volna. Többféle funkciója volt, pl. a ruhaszárító kötél egyik vége a derekára volt kötve, gyerekeim hintája pedig az egyik vastag ágán lógott. De számomra legemlékezetesebb az volt, amikor már nagyon érettek voltak a hatalmas, sötét eperszemek, apukám az ólból kiterelte a két malacot a fa alá. Egy nagy bottal leverte az epret, terítve volt a fa alja. Azt a boldogságot, ahogy a két malac - Rudi és Sanyi - habzsolták az epret! Elégedett csámcsogásukon sokat nevettünk. Nagy pocakot raktak, utána visszadöcögtek az ólba és rögtön el is aludtak. Ezek az "eperpartik" addig tartottak, míg ...

Tovább Szólj hozzá

szüret emlékek gyermekkor eperfa faeper Miranda Brigitta Izzy Zsazsa

2024. máj 29.

Középkori falu nyomai a főváros XI. kerületében

írta: Lujza65
Középkori falu nyomai a főváros XI. kerületében

Szorgalmas halászok, szőlőművelők éltek a patak partján

emlekoszlop_1.jpg

Nemrég tudtam meg, hogy Budapest XI. kerületében, Kőérberek városrészben van egy teljes egészében feltárt Árpád-kori település: Kána. A falu a Hosszúréti-patak völgyében volt, a 20 évvel ezelőtti ásatás után a Tóváros lakópark létesült a szép fekvésű helyen.

A mai Budapest területén a XII-XIII. században körülbelül 30 település volt, közülük a XI. kerületben Sasad, Nevegy (ma a gazdagréti lakótelep) és Kána falvak.

buda_pest_es_kornyezetuk_a_13_szazad_elejen.jpg

Buda, Pest és környezete a 13. század elején

Kána fölött, a domb tetején levő erdőben az 1980-as években azonosították a kánai apátság kis templomát, a később mellé épült bencés kolostort és a nagy kiterjedésű temetőt, ...

Tovább Szólj hozzá

építészet középkori műemlék Lujza Történeti Múzeum

2024. máj 21.

Aggódnak a nagyszülők

írta: Régiségek blog
Aggódnak a nagyszülők

A virtuális játékszenvedély miatt elmarad az unokák életre nevelése

 Mindig különös örömmel, jó érzéssel tölt el bennünket, nagyszülőket, ha az unokákkal lehetünk, akár csak, ha gondolunk rájuk, ha csöndben (magunkban) a jövőjüket elképzeljük.

Kicsi koruktól fogva tanítgatjuk őket: járni, beszélni, biciklizni, fára mászni, teregetni, fánkot sütni... Élettapasztalatunk alapján tudjuk, hogy amit megért, megismer és megtanul a kisgyermek, az egész életére hat. Biztonságot ad neki, hogy: "Én ezt tudom!" - még akkor is, ha évekig nem használja a megszerzett tudást

Amíg az unoka kicsi, boldogan 'segít', jön velünk a veteményesbe, szívesen locsolja a palántákat, gyűjti a lepotyogó diókat, mindent megfog, kérdez, ...

Tovább Szólj hozzá

játék nagyszülő nevelés virtuális nagymama unoka játékszenvedély Fodor Anna

2024. máj 15.

Lakáskoncert Fellegi Ádám zongoraművésznél - videóval

írta: Régiségek blog
Lakáskoncert Fellegi Ádám zongoraművésznél - videóval

Zenés vasárnap délután - nem csak vájtfülűeknek!
8_14.jpg

 Már a lépcsőházban hallatszott a Steinway zongora gyönyörű csendülése, miközben  a régi belvárosi ház harmadik emeletére felkaptattunk. Az idős mester lakásának nappalijában a zongoránál ült és elmerülten játszott, miközben a vendégek, azaz a koncert hallgatói elfoglalták helyüket a sorba rakott karosszékeken.

Nem vagyok  koncertjáró, a klasszikus zene valahogy kimaradt az életemből. A művész személyisége és a hely különlegessége most mégis odavonzottak. Olyan volt, mintha vendégségbe mentünk volna és Fellegi Ádám csak nekünk játszana.

Annál is inkább, mivel a dallamok felcsendülése előtt kis bevezetőt tartott, ismertetve az előadásra kerülő zeneműveket és a ...

Tovább Szólj hozzá

zene zongora lakáskoncert Nelly Cecilia Papá Stefano Fellegi Ádám

2024. máj 08.

Közép-Vietnám csodái

írta: Annaróza47
Közép-Vietnám csodái

Régmúlt századok és a 21. század ötvözetében    - 3. rész

hid.jpg

 Amikor a vietnámi nagy körutat választottam, épp Közép-Vietnámról való előzetes kutakodásom motiválta döntésemet. Nem is csalódtam, hiszen az ott töltött napok felülmúlták minden elképzelésemet. Hol a régmúlt templomaiban, hol jelenünk gigászi építkezéseiben, technikai bravúrjaiban gyönyörködhettem.

1_kiszallas_a_parfum_folyon_2_thien_mu_pagoda_3_csaszari_par_ruhaiba_oltozott_turustak_4_a_csaszarvaros_reszlete.JPG1. Kiszállás a Parfüm folyón 2. Thien Mu pagoda  3. Császári pár ruhába öltözött turisták 4. A császárváros részlete

A vietnámi belföldi járat Huéban szállt le, Vietnám korábbi fővárosában, mely a Nguyen dinasztia idején császári székhely volt. Hue vietnámi nyelven harmóniát jelent. Első napunk a város főbb látnivalóinak felfedezésével ...

Tovább Szólj hozzá

utazás Vietnám Annaróza

2024. máj 01.

Gombás-csirkemelles quiche

írta: Miranda47
Gombás-csirkemelles quiche

A francia pite gyors vendégváró étel
q7.jpg

 Egy gyors, könnyen elkészíthető tésztát ajánlok nektek, ami kiváló vendégváró, finom ebéd vagy  vacsora is lehet.  A quiche (kiejtése: kis) jól variálható francia pite.

 

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta

fél kg csirkemellfilé

30 dkg sampion gomba

10 dkg hagyma

15 dkg sajt

2 tojás

2 dl főzőtejszín

só, bors, Provence-i fűszerkeverék, petrezselyem ízlés szerint

1 tojás sárgája a kenéshez
q3.jpg

Az apróra vágott hagymát olajon vagy vajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk az összevágott gombát (egy szép fejet hagyjunk meg a díszítéshez). Kicsit sózzuk, borsozzuk, majdnem készre pároljuk. Egy másik serpenyőben megsütjük a csirkemell-darabkákat (só, bors ...

Tovább Szólj hozzá

gombás quiche Miranda francia pite leveles tészta csirkehús

2024. ápr 24.

Barangolás diákéveim színhelyén

írta: Régiségek blog
Barangolás diákéveim színhelyén

A múltból a jelenbe Nagyváradon
holnaposok_kozott.jpg

 Nem könnyű, mégis gyönyörű időszaka volt középiskolás diákéveimnek Nagyváradon, Romániában, az ötvenes években. Kitárult előttem a világ bűvöletekkel teli felfedezések nyomán.

Számomra, egy kis faluból városba kerülő leánykának minden újnak, csodálatosnak, fenségesnek tűnt. A nehézségek sem jelentettek gondot. Az iskola fenntartásában és az ellátás megszervezésében is részt kellett vennünk. „Ha élni akarunk, le kell győznünk minden akadályt!” – hangzott a jelszavunk.

Az otthonról hozott ágyaink szalmazsákját az iskola udvarára szállított szalmával töltöttük meg és vittük az emeleti hálókba. Az én hálómban 42 ágy fért el. A napi felkelés és lefekvés szigorúan ...

Tovább Szólj hozzá

múzeum emlékek iskola költő líceum Nagyvárad Zsazsa Holnap irodalmi társaság

2024. ápr 17.

Görög mitológia a pesti Belvárosban

írta: Lujza65
Görög mitológia a pesti Belvárosban

Impozáns épületek sgrafittókkal, domborművekkel, szobrokkal
budapest_varoshaza_szobrok.jpg

 Az Idegenvezetők Világnapján idén is izgalmas programok közül lehetett válogatni. Egy érdekességekkel teli belvárosi sétáról számolok be az alábbiakban.

A séta az 1876-ban megnyitott Egyetemi Könyvtár neoreneszánsz épületétől indult. A homlokzaton tizenkét tudós arcképe és többnyire allegorikus nőalakok, Than Mór művei láthatók, Hippokratész arcképe alá azonban egy mitológiai alak, Hügieia képét festette a művész. Az ő neve a higiénia szavunkról lehet ismerős, a serlege és a kígyója pedig a gyógyszertár szimbólumáról.

egyetemi_konyvtar.jpgAz Egyetemi Könyvtár épülete a Vasárnapi Újságban 1875-ben. Forrás: picryl.com

egyetemi_konyvtar_hygieia.jpgEgyetemi könyvtár - Justitia és Hügieia Than Mór ...

Tovább Szólj hozzá

művészet séta építészet épület görög mitológia műemlék Lujza

2024. ápr 10.

Gyerekkorunk házi tésztái

írta: Régiségek blog
Gyerekkorunk házi tésztái

Amikor bőven volt tojás, nekiálltak tésztát gyúrni   tarhonya4_1.jpg

  Gyerekkoromban minden tészta házilag készült otthon. Nagymamáim és anyukám is mestere volt a gyártásának. Sokszor figyeltem ámulva, ahogy az éles késsel metélték, formázták az egymásra pakolt tésztacsíkokat. Egyik mamám hosszú estéken át, végtelen türelemmel sodorta a miniatűr csigatésztákat, morzsolta a tarhonyát.

hugom_tesztagepei.jpgHúgom tésztái és tésztagyártó gépei   Kép forrása: Miranda

Én nem örököltem a tudományukat, ám a húgom igen. A mai napig maga készít otthon mindenféle száraztésztát: cérna- és szélesmetéltet, kis- és nagykockát, csuszatésztát és tarhonyát. Ellátja velük az egész nagycsaládot, barátokat is. Igaz, már csak a gyúrást végzi kézzel. A ...

Tovább Szólj hozzá

étel fateknő gyúrt tészta Miranda Cecilia Brigitta Sári házi tászta

2024. ápr 03.

Vietnam ősi kultúrája ámulatba ejtett

írta: Annaróza47
Vietnam ősi kultúrája ámulatba ejtett

Kalandvágyó idősek élményei - 2. rész fokep2_1.jpg

  Egész napos hanoi városnézésünk során egyik ámulatból a másikba estünk, az ősi kultúra építészete és színkavalkádja láttán. A Tran Quoc pagoda Hanoi legrégibb (1500-ból származó) buddhista temploma egy kis szigeten helyezkedik el. Mielőtt a területére értünk, a tóparton kalitkában madarakat, és aquáriumban halakat láttunk, melyeknek darabját 1 dollárért szabadon engedhette bárki, mintegy jótéteményként.

tran_quoc_pagoda_sajat_fotok.jpg

Tran Quoc pagoda

A pagoda Buddha-szobrai előtt élelmiszer-ajándékok (leginkább gyümölcs) fejezik ki a látogatók tiszteletét, és a reinkarnációba vetett hitüket. Az országon végigutazva ezt minden szentélynél megtapasztaltuk. Egy alkalommal tanúi voltunk a gyümölcsök ...

Tovább Szólj hozzá

utazás Vietnam Hanoi Annaróta Halong öböl

2024. már 27.

Gyermekkorom húsvétjai

írta: Miranda47
Gyermekkorom húsvétjai

Haragudtunk volna, ha elmarad a hidegvizes locsolás
holloko_2017_sajat_kepem.jpg

  A húsvétról nekem azonnal a babarózsa jut az eszembe. Emlékeim szerint ilyenkor már szinte mindig ragyogó, szép időnek örülhettünk. A kertben  kinyíltak az első tavaszi virágok: a jácint, a tulipán, a nárcisz. A kapu mellett álló babarózsabokor sem akart elmaradni a többitől: ágain  sorban bomlottak ki a gyönyörű, rózsaszínű, aprócska virágok. Alig bírta el édes terhét. Illatától megrészegültek a méhek, darazsak is, döngicsélve szálltak sziromról sziromra, szorgosan gyűjtögetve a nektárt.

Nálunk a húsvét (és a karácsony is) vallási ünnepnek számított. Velünk élő apai nagymamám igen ájtatos, istenfélő asszony volt. Minden vasárnap misére járt és minket, az ...

Tovább Szólj hozzá

húsvét ünnep locsolkodás Miranda

2024. már 20.

Utolsó nagy utazásom helyszíne a mosoly országa, Vietnám

írta: Annaróza47
Utolsó nagy utazásom helyszíne a mosoly országa, Vietnám

Kalandvágyó idősek a keleti kultúra földjén   20240225_153315.jpg

  Bár a cím alapján a Lehár operett kínai helyszínére lehet gondolni, de én Vietnámban tapasztaltam meg a keletiekre oly jellemző, mosolygós arcokat.

6 éve beszéltünk először barátnőimmel egy esetleges Vietnám-Kambodzsa útról, főleg az ősi keleti kultúra, valamint a kambodzsai Angkorvat filmeken megcsodált, a 12. században épült legjelentősebb templomegyüttes miatt. 6 év alatt a mozgás-készségem sokat romlott, így már nem is foglalkoztam a régi álommal. Múlt év szeptemberében azonban legfiatalabb, 60-as barátnőnk beizzította az internetes keresgélést, és kész tények elé állított bennünket, 70-eseket, „most, vagy soha” jelszóval. Egy csoportos utat talált ...

Tovább Szólj hozzá

utazás robogó pagoda Vietnám Annaróza

2024. már 13.

Cuki robotok az idősgondozásban

írta: S. Cecilia
Cuki robotok az idősgondozásban

A robot-baba gondoskodó társ és  riaszt is, ha kell.

hyodol-ai-doll-1.jpg

  Hyodol a neve egy aranyos kis robotnak, amit arra találták ki, hogy egyedül élő, idős embereknek társaságot nyújtson. De a puha robot-baba nemcsak simogatni való és magányoldó, hanem az idős emberrel törődő, beszélni tudó intelligens "lény", azaz a mesterséges intelligencia terméke. 

A cuki kis Hyodolt idén februárban mutatta be dél-kóreai megalkotója a Hyodol cég  Barcelonában, a Mobile World Congress-en. 2024 második felében jut majd el az európai és észak-amerikai piacokra. Ára 1800 USD - írja a www.wired.com

A robot-babát bemutató, alább látható videót végignézve először arra gondoltam, hogy  én bizony sokkal jobban szeretném, ha a saját unokám hívna fel, és ...

Tovább Szólj hozzá

beteg robot öreg szeretet idősgondozás Cecilia

süti beállítások módosítása