2020. dec 03.

Burek, a sós túrós rétes

írta: Miranda47
Burek, a sós túrós rétes

 

Kiadós leves után ebéd is lehet

A burek (más néven bannica) receptjét egy bolgár barátnőmtől tanultam. Egy kiadós leves után ebéd, vendégváráshoz desszert, egy saláta mellé vacsora is lehet. Tulajdonképpen nem más, mint egy csigaház formában feltekert, sós túrós rétes. Vegetáriánusoknak kimondottan ajánlott, mivel húst nem tartalmaz.

 

Hozzávalók:

egy csomag  mirelit réteslap (6-7 lap)

negyed kiló tehéntúró

egy csomag (125  gramm) brinza vagy hasonló juhtúró

2 tojás

étolaj

fél kávéskanál  köménymag

egy csipet szódabikarbóna

tejföl vagy kefir szükség szerint

 

Elkészítése:

A réteslapokat hagyjuk kiengedni. Óvatosan kiterítjük egy szilikon sütőlapon vagy gyúródeszkán. Elkészítjük a tölteléket. A tehén- és juhtúrót áttörjük. Hozzáadjuk a tojásokat, egy evőkanál étolajat, a  köménymagot, egy csipet szódabikarbónát,  ha szükséges, sót (óvatosan, mert a juhtúró sós!), és ha nem elég laza, egy-két kanál tejfölt vagy kefirt. A réteslapokat töltés előtt egyenként bőven megolajozzuk.

A legfelsőre teszünk egy nagy evőkanál tölteléket, de nem egy csomóban, hanem négy-öt kis kupacban, szétszórva a lapon. Feltekerjük és egy sütőpapírral kibélelt sütőlap közepére, vagy kerek formába tesszük,  majd jöhet a következő töltött lap. A tekercselést belülről kezdjük és csigavonalban haladunk. Legbelül egy tekercs van, aztán már kettő, majd három és így tovább, csigaformában.

Az ujjunkkal a tetejükre kenjük a maradék tölteléket (kipucoljuk a tálat), majd előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.

Kihűlés után akár tortaként is szeletelhetjük.

Jó étvágyat!

   Miranda

Szólj hozzá