2025. ápr 30.

A sokoldalú szardínia: 10-20 perces receptek

írta: Lujza65
A sokoldalú szardínia: 10-20 perces receptek

A halfogyasztás egészségmegőrző hatásai
salade_ni_oise_0002_1.jpg

 Egyre több helyen írnak mostanában a halfogyasztás előnyeiről, egészségmegőrző hatásáról.  Néhány példával bemutatom, milyen könnyen tehetjük egészségesebbé az étrendünket az egyszerű szardíniával, különösebb felhajtás nélkül.

A szardíniát 1957-ben vagy ’58-ban ismertem meg, IKKA-csomagból. (Az IKKA az IBUSZ utazási iroda része volt, a nyugatra szakadt rokonok dollárt, angol fontot, német márkát, osztrák schillinget stb. fizethettek be az IKKA számlájára az itthoni családtagok javára, akik így juthattak a boltokból hiányzó kávéhoz, kakaóhoz, csokoládéhoz és igen, szardíniához.)  A ritka csemegét néha vacsorára kaptuk az öcsémmel, egy körszelet vajas kenyéren fél hal, pár csepp citromlével (amikor lehetett citromot kapni).sardines-pixabay.jpg

Gyerekkorom közértjére már csak én emlékszem, de még mindig bámulom a közeli hipermarket fantasztikus választékát. A szardínia nem különleges többé, a mindennapjaink része lett. Nagyon jól működik még az olyan koca-szakács konyhájában is, mint amilyen én vagyok, mert szinte semmit se kell vele csinálni. Gyakran használom kencékhez, ragukhoz, salátákhoz. Az alábbi receptekben nincs bors, mert nem szeretem, de aki szereti, természetesen tehet bele. A só sem véletlenül marad ki: a tengeri halak sósak, az étel – többek között – éppen attól lesz egészséges, hogy nem tartalmaz hozzáadott sót. A konzervdobozokat használat előtt le szoktam mosni.

A pástétomhoz leszűrjük az olajat a szardíniakonzervről. 1 doboz szardíniához  kell 2 evőkanál joghurt, 2 evőkanál citromlé, 1 evőkanál mustár, 6 dkg krémsajt és petrezselyem ízlés szerint. botmixerrel  krémesítjük, vagy a szardíniát villával összetörjük és a többi hozzávalóval jól átkeverjük. Pirítóson tálaljuk.

A pirítóst megvariálhatjuk úgy, hogy bruschetta, vagyis olasz paradicsomos pirítós legyen belőle. Ehhez krémet készítünk egy leszűrt szardíniakonzervből, 125 g ricotta túróból, 1 gerezd zúzott fokhagymából, 1 citrom reszelt héjával és levével, 1 evőkanál kakukkfűvel és 1 evőkanál bazsalikommal. Ez a krém kerül a langyos pirítós kenyerekre, a tetejükre pedig 2 apróra vágott paradicsom, 1 gerezd zúzott fokhagyma és 1 kisebb evőkanál bazsalikom keveréke.

bruschetta.jpgA félórás szardíniás tészta is különféle variációk kiindulópontja lehet. Ennél a receptnél a szardínia olaját és a kukoricakonzerv levét is felhasználjuk. Szükség lesz 2 doboz szardíniára, ½ kg penne tésztára (vagy amilyen van otthon), 3 újhagymára, 2 zöldpaprikára, 4 gerezd fokhagymára, 1 doboz morzsolt csemegekukoricára, a közepes doboz sűrített paradicsomra (140 vagy 150g, üzlettől függően), 10 dkg reszelt sajtra. Leszűrjük a kukoricát, a leszűrt sós vizet kiegészítjük, ebben főzzük ki a tésztát. Tálba tesszük 2 evőkanál olajjal. A szardíniáról serpenyőbe szűrjük az olajat, pároljuk rajta az összevágott újhagymákat, fokhagymát, zöldpaprikákat. Ha nagyjából megpuhultak, rátesszük a kukoricát és a sűrített paradicsomot, a ragut annyi vízzel öntjük fel, amennyivel a paradicsomos dobozt kiöblítettük. Pár percig forraljuk, majd rátesszük a tésztára a darabokra tört szardíniákkal és petrezselyemmel. Lazán összekeverjük és meghintjük reszelt sajttal (de ez utóbbi el is maradhat).

Mint említettem, koca-szakács vagyok, a salátát is igyekszem kész dolgokból összerakni. 1 csomag kész salátakeverékhez hozzáteszek maradék főtt krumplit, ha van otthon (nálunk általában van, mert rengeteg krumplit eszünk). Meglocsolom egy kis balzsamecettel és szójaszósszal (sós!). 2 kemény tojást cikkekre vágok és kirakom a saláta tetejére, felváltva 1 doboz szardíniakonzervből a halakkal. Idényben vagy ha akciós, akkor mehet bele paradicsom, esetleg kígyóuborka is.

A szardínia még a legegészségesebb halfélék sorában is előkelő helyen áll. A kis főtt halak gerince puha, ehető, ez teszi a szardíniát kitűnő kalciumforrássá. Egy doboz szardíniában akár 570mg kalcium is lehet, az 50 év felettieknek ajánlott napi mennyiség több mint fele – olvasom a házipatika portálon. A szuperkaja szardíniának a fehérjetartalma is kimagasló: a kalóriaguru honlap szerint 100g szardíniában több a fehérje, mint ugyanannyi csirkemellben. Gazdag B12 vitaminban, vasban és kiemelkedő az omega-3 zsírsav-tartalma. (Az omega-3 zsírsavak azok a bizonyos esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyeket a szervezetünk nem képes előállítani, és amelyek csökkenthetik a vérben a „rossz” LDL koleszterin szintjét.) Csak hab a tortán, hogy a kis halak higanyszennyezettsége a többi tengeri halhoz viszonyítva is alacsony.

dobozolas.jpgA Holmes Packing Plant szardínia-konzerv csomagolóüzeme, Eastport, Maine, USA, 1973

Sose gondolkoztam azon, hogy került a szardínia a konzervdobozokba. Már bőven felnőtt voltam, amikor a tengerből éppen akkor kifogott szardíniákat láttunk egy olasz tengerparti árusnál. Máskor vettünk a tengerparton egy papírzacskó hirtelen sütött apróhalat, nagyon finom volt. Azt hiszem, itthon frissen nem, de mélyhűtve lehet kapni. A fagyasztott szardíniából mindig csak annyit engedjünk ki, amennyit felhasználunk, erős tűzön pár perc alatt megsül.   

A kiemelt kép és a csomagolóüzem-kép forrása a Wikimedia Commons. A szardíniásdoboz fotója a Pixabay-ről származik, a bruschetta képe a realfood.tesco.com-ról.

 Lujza

 

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

Szólj hozzá

hal recept szardínia halfogyasztás Lujza egézséges