Bodzalé és bodzaszörp
Házilag készíthető üdítőitalok

A bodzavirágokból kitűnő, aromás és illatos üdítőitalt készíthetünk házilag. Most van a szezonja, sokfelé virágzik a bodza. Az akácillattal is vetekszik az a finom bodzaillat, ami májusban balzsamossá teszi az esti levegőt. Érdemes gyűjteni a sétáink során, tiszta, kipufogógázoktól mentes helyről. Unokáink is segíthetnek, hiszen a nagyobbak a magasabb ágakat is könnyebben elérik.
Óvatosan szedjük le, szárával együtt, olyan zacskóba vagy edénybe gyűjtsük, amelyből a végén a finom virágport kiöblíthetjük és a készülő bodza italhoz adhatjuk. A bodzavirágzás vége felé gyakran apró levéltetvek szokták ellepni a virágok fonákját, szárát, erre figyelni kell.
Hozzávalók:
4 liter felforralt, majd lehűtött víz
10-15 kinyílt, virágporos bodzavirág
2 db bio citrom (vagy ha nem bio, a héját vékonyan hámozzuk le)
1 csapott evőkanál citromsav
0,5 kg kristálycukor (vagy cukorhelyettesítő, esetleg méz, kevés vízben feloldva), literenként 12 dkg cukrot szoktam használni, de lehet édesebbre, vagy fanyarabbra is készíteni, ízlés szerint.
Elkészítése:
Egy 5 literes fazékban vagy uborkásüvegben elhelyezzük a bodzavirágokat, ráöntjük a vizet és hozzáadjuk a citromsavat, majd jól elkeverjük. A citromokat félbe vágjuk, levét a vízbe facsarjuk, majd felszeletelve az ázó bodzavirágokhoz adjuk és lefödjük. Időnként megkeverjük, 24-36 órán át hűvös helyen állni hagyjuk.
A citromsav segít kioldani a virágport, a bodzalé opálos színű lesz.
Leszűrjük, és a léhez hozzáadjuk a cukrot, jól elkeverjük. Ha a cukor felolvadt, üvegekbe töltjük és hűtőszekrényben tároljuk. Fogyasztáskor friss citromkarikát is adhatunk hozzá. Mielőtt poharakba töltenénk, keverjük, vagy jól rázzuk fel, mert a finom virágpor leülepszik az üveg vagy a kancsó aljára. Olyan kellemes és jóízű ital, hogy néhány nap alatt elfogy.

Bodzaszörpöt is készíthetünk, hasonló módon. Ebben az esetben kevesebb vízzel és több bodzavirággal dolgozzunk, a citromsav mellett egy teáskanál nátrium-benzoátot vagy más, kipróbált tartósítószert kell még hozzáadni. 1-2 napi állás után leszűrjük, literenként 20 dkg cukrot adunk hozzá, elkeverjük, kisebb üvegekbe töltjük és lezárjuk. Az üvegeket magas falú fazékba állítjuk, az edényt feltöltjük vízzel úgy, hogy az üvegek ¾ részéig érjen és lassú tűzön kigőzöljük (gyöngyözve forrjon a víz). A forrástól számított fél óra múlva a lángot elzárjuk, a vízben hagyjuk kihűlni az üvegeket.
Így a szörp hosszú ideig eláll, bármikor kínálhatjuk vízzel vagy szódával hígítva.
A képek saját felvételeim
Fodor Anna
Szerzői jogvédelem
Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!