2025. máj 24.

Bodzalé és bodzaszörp

írta: Régiségek blog
Bodzalé és bodzaszörp

Házilag készíthető üdítőitalok
4_31.jpg

 A bodzavirágokból kitűnő, aromás és illatos üdítőitalt készíthetünk házilag. Most van a szezonja, sokfelé virágzik a bodza. Az akácillattal is vetekszik az a finom bodzaillat, ami májusban balzsamossá teszi az esti levegőt. Érdemes gyűjteni a sétáink során, tiszta, kipufogógázoktól mentes helyről. Unokáink is segíthetnek, hiszen a nagyobbak a magasabb ágakat is könnyebben elérik.img_0433_2.jpg

Óvatosan szedjük le, szárával együtt, olyan zacskóba vagy edénybe gyűjtsük, amelyből a végén a finom virágport kiöblíthetjük és a készülő bodza italhoz adhatjuk. A bodzavirágzás vége felé gyakran apró levéltetvek szokták ellepni a virágok fonákját, szárát, erre figyelni kell.unnamed_1.jpg
Hozzávalók:

4 liter felforralt, majd lehűtött víz

10-15 kinyílt, virágporos bodzavirág

2 db bio citrom (vagy ha nem bio, a héját vékonyan hámozzuk le)

1 csapott evőkanál citromsav

0,5 kg kristálycukor (vagy cukorhelyettesítő, esetleg méz, kevés vízben feloldva), literenként 12 dkg cukrot szoktam használni, de lehet édesebbre, vagy fanyarabbra is készíteni, ízlés szerint.
3_38.jpg
Elkészítése:

Egy 5 literes fazékban vagy uborkásüvegben elhelyezzük a bodzavirágokat, ráöntjük a vizet és hozzáadjuk a citromsavat, majd jól elkeverjük. A citromokat félbe vágjuk, levét a vízbe facsarjuk, majd felszeletelve az ázó bodzavirágokhoz adjuk és lefödjük. Időnként megkeverjük, 24-36 órán át hűvös helyen állni hagyjuk.

A citromsav segít kioldani a virágport, a bodzalé opálos színű lesz.

Leszűrjük, és a léhez hozzáadjuk a cukrot, jól elkeverjük. Ha a cukor felolvadt, üvegekbe töltjük és hűtőszekrényben tároljuk. Fogyasztáskor friss citromkarikát is adhatunk hozzá. Mielőtt poharakba töltenénk, keverjük, vagy jól rázzuk fel, mert a finom virágpor leülepszik az üveg vagy a kancsó aljára. Olyan kellemes és jóízű ital, hogy néhány nap alatt elfogy.
5_27.jpg

Bodzaszörpöt is készíthetünk, hasonló módon. Ebben az esetben kevesebb vízzel és több bodzavirággal dolgozzunk, a citromsav mellett egy teáskanál nátrium-benzoátot vagy más, kipróbált tartósítószert kell még hozzáadni. 1-2 napi állás után leszűrjük, literenként 20 dkg cukrot adunk hozzá, elkeverjük, kisebb üvegekbe töltjük és lezárjuk. Az üvegeket magas falú fazékba állítjuk, az edényt feltöltjük vízzel úgy, hogy az üvegek ¾ részéig érjen és lassú tűzön kigőzöljük (gyöngyözve forrjon a víz). A forrástól számított fél óra múlva a lángot elzárjuk, a vízben hagyjuk kihűlni az üvegeket. 

Így a szörp hosszú ideig eláll, bármikor kínálhatjuk vízzel vagy szódával hígítva.

 A képek saját felvételeim

Fodor Anna

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

Szólj hozzá

recept bodza üdítőital Anna Fodor Anna