Kelt kalács sós és édes változatban
Kísérletező kedvűeknek

Míg kicsik voltak az unokáim, szívesen tüsténkedtek körülöttem a konyhában, tanítgattam őket fánkot sütni, tésztát gyúrni és nyújtani, közösen főzőcskéztünk is. Az utóbbi években azonban hiába hívom őket, fontosabb lett a tanulás, a lovagok – ez érthető. A telefonjuk vég nélküli nyomkodása viszont bosszant. Hasznosabb és fontosabb lenne, ha megtanulnának rendesen főzni és sütni. Boldogan adnám át nekik minden tapasztalatomat, az apró fogásokat, trükköket, amit én is anyukámtól és nagymamáimtól tanultam.
- Ma már nem kell ezeket tudni – jegyezte meg egyikük – ott az internet, ott mindenre találhatunk receptet vagy oktató videót. Ha majd szükségem lesz rá, megnézem a neten.
Arra biztattak, hogy én is nézelődjek, tájékozódjak többet. Bosszúságomat félretéve elkezdtem keresgélni és találtam is egy érdekes keltkalács receptet. Egy üzbég háziasszony, a nagymamájától tanult minta alapján, ecettel készíti a keltkalácsot.
Kíváncsi lettem és magam is elkészítettem. Bevált! Annyira, hogy igencsak kritikus családtagjaim mind befalták, nekem csak egy kis darabot hagytak. Sem az ecet ízét, sem szagát nem lehet érezni a kész kalácson.
A recepten és az elkészítés menetén módosítottam egy kicsit, de másodszorra és harmadszorra is kiválóan sikerült. Ezúttal közreadom.

Aziza kelt kalácsa
Hozzávalók:
60 dkg liszt
8 dkg cukor (ha édes keltkalácsot sütünk, a cukor lehet több, ízlés szerint)
4 dl meleg tej
1 egész tojás + 1 a kalácsok kenéséhez
3 dkg friss élesztő (vagy 8 gr. száraz)
1 teáskanál só (ha sós kalácsot készítünk, ízlés szerint tegyünk bele többet, 2-3 teáskanálnyit.)
2 teáskanál ecet (10 %-kos)
6 dkg vaj
1 evőkanálnyi olaj a tál kikenéséhez
Elkészítés:
Egy tálba öntöm a meleg tejet, hozzáadom az élesztőt, a cukrot, sót, 1 tojást, majd alaposan elkeverem. Folytonosan kevergetve adom hozzá a lisztet, rugalmas, jól nyújtható tésztát kell kapnunk. Ha túl lágy lenne, adjunk hozzá még néhány kanál lisztet, ha keménynek érezzük, néhány kanál tejjel puhíthatjuk. Amikor összeállt a tészta, vegyük ki a tálból, kis darabokban kenjünk el rajta 3 dkg vajat és alaposan gyúrjuk át. Tegyük vissza a tálba és adjuk hozzá a két teáskanál ecetet, ezzel is gyúrjuk tovább, míg sima, homogén tésztát nem kapunk. A tál belsejét vékonyan olajozzuk ki, majd a tésztát belehelyezve, letakarva min. 30 percig kelni hagyjuk.
Amikor a tészta megkelt, gyúródeszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd ujjnyi vastagra, négyzet alakúra nyújtjuk vagy a kezünkkel ellapítjuk. 3 dkg vajat egyenletesen elkenünk a felszínén, majd a tésztát három rétegűvé hajtjuk.
Az így kapott hosszú rudat 6-8 egyenlő részre osztjuk.
Egy-egy darabot a két végénél megfogva kicsit meghúzogatjuk,
majd ellentétes irányba csavarva a sodrott tésztából koszorúkat készítünk.