2025. jún 11.

Töltött karalábé - önálló egytálétel

írta: Régiségek blog
Töltött karalábé - önálló egytálétel

A karalábé kíváló vitaminforrás 
app.jpg

 Sokszor töprengünk: „Mit főzzek ma?” Ami könnyű, jóízű, melegíteni is lehet és a hűtőben eltartható 1-2 napig, ha nem fogyna el egyszerre.

A nyár elején sokféle friss zöldségből válogathatunk, ízletes főzelékeket, salátákat készíthetünk belőlük. A zsenge karalábét nyersen is szívesen fogyasztjuk, hiszen jóízű, kiváló vitaminforrás (B6, C), jelentős a kálium-tartalma, antioxidáns és jó hatással van a vörösvérsejt-termelésre, támogatja az immunrendszert.

Karalábéból nem csak főzeléket készíthetünk, zsenge sárgarépával keverve, vagy karalábé levest friss zöldfűszerekkel. Töltött változatban önálló egytálétel is lehet.
f1.jpg

Hozzávalók 4 személyre:

4 zsenge karalábé (személyenként 1-1)

30 dkg darált hús (baromfi vagy sertés)

8 dkg rizs

2 egész tojás

1 evőkanál olaj

1 csapott evőkanál liszt a habaráshoz

tejföl, só, bors, petrezselyem

 

Elkészítése:

Kisebb méretű, laposabb, zsenge karalábékat válasszunk, a nagyobb leveleket törjük le (a zsenge, kisebb leveleket tegyük félre).

A rizst az olajon megfuttatjuk (2-3 percig), majd egy félcsészényi meleg vízzel felöntjük, megsózzuk és félpuhára főzzük. Lefödve hagyjuk addig, amíg a töltelékhez keverjük.4_32.jpg

A karalábék szár felőli végét vágjuk le és húzzuk le a héját, tisztítsuk meg. A vágott vége felől karalábévájóval, vagy egy teáskanállal fúrjuk ki a karalábékat úgy, hogy belül tágas lyuk alakuljon ki. (Amennyire lehet, próbáljuk meg egyenletesen mélyíteni az üreget, ha fény felé fordítjuk, látszik, hogy esetleg hol maradt vastagabb a karalábé.)cc.jpgElkészítjük a tölteléket: a darált húshoz adjuk a fűszereket (ízlés szerint), a két tojást és a félig puha rizst, összeforgatjuk, elkeverjük. Enyhén megsózzuk a kivájt karalábék belsejét, majd lazán megtöltjük. Egy nagyobb átmérőjű lábosba, vagy fazékba tesszük úgy, hogy a lábos aljára kerülnek a zsenge levelek, majd rátesszük a karalábék belsejéből kivájt darabkákat, arra a megtöltött karalábékat, és felöntjük annyi vízzel, hogy még éppen ne lepje el. Általában több töltelék lesz, mint amennyi a karalábékba fér. Vizes kézzel kisebb gombócokat formálunk a kimaradt töltelékből és a főzővízbe helyezzük. Fedő alatt lassan főzzük, amíg a karalábé puha nem lesz.

Ha megpuhult, a töltelékeket egy tálra szedjük, a főzőlevet lisztes-tejfölös habarással besűrítjük, kiforraljuk és néhány percre még visszatesszük bele a töltött karalábékat. Frissen aprított petrezselyemmel megszórva tejföllel tálaljuk. 
kass.jpgMegjegyzés: ha tisztítás vagy a kivájás közben észrevesszük, hogy a karalábé belseje esetleg fás, az onnan kivájt darabokat  dobjuk ki, vagy a komposztra, ne főzzük össze a zsenge részekkel. Az a tapasztalat, hogy ilyenkor nyár elején még nem fás a karalábé (a lila színűek erre kevésbé hajlamosak).

 saját felvételek

Fodor Anna

 

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

Szólj hozzá

recept zöldség főzelék egytálétel karalábé töltött karalábé Fodor Anna