Töltött karalábé - önálló egytálétel
A karalábé kíváló vitaminforrás

Sokszor töprengünk: „Mit főzzek ma?” Ami könnyű, jóízű, melegíteni is lehet és a hűtőben eltartható 1-2 napig, ha nem fogyna el egyszerre.
A nyár elején sokféle friss zöldségből válogathatunk, ízletes főzelékeket, salátákat készíthetünk belőlük. A zsenge karalábét nyersen is szívesen fogyasztjuk, hiszen jóízű, kiváló vitaminforrás (B6, C), jelentős a kálium-tartalma, antioxidáns és jó hatással van a vörösvérsejt-termelésre, támogatja az immunrendszert.
Karalábéból nem csak főzeléket készíthetünk, zsenge sárgarépával keverve, vagy karalábé levest friss zöldfűszerekkel. Töltött változatban önálló egytálétel is lehet.

Hozzávalók 4 személyre:
4 zsenge karalábé (személyenként 1-1)
30 dkg darált hús (baromfi vagy sertés)
8 dkg rizs
2 egész tojás
1 evőkanál olaj
1 csapott evőkanál liszt a habaráshoz
tejföl, só, bors, petrezselyem
Elkészítése:
Kisebb méretű, laposabb, zsenge karalábékat válasszunk, a nagyobb leveleket törjük le (a zsenge, kisebb leveleket tegyük félre).
A rizst az olajon megfuttatjuk (2-3 percig), majd egy félcsészényi meleg vízzel felöntjük, megsózzuk és félpuhára főzzük. Lefödve hagyjuk addig, amíg a töltelékhez keverjük.
A karalábék szár felőli végét vágjuk le és húzzuk le a héját, tisztítsuk meg. A vágott vége felől karalábévájóval, vagy egy teáskanállal fúrjuk ki a karalábékat úgy, hogy belül tágas lyuk alakuljon ki. (Amennyire lehet, próbáljuk meg egyenletesen mélyíteni az üreget, ha fény felé fordítjuk, látszik, hogy esetleg hol maradt vastagabb a karalábé.)
Elkészítjük a tölteléket: a darált húshoz adjuk a fűszereket (ízlés szerint), a két tojást és a félig puha rizst, összeforgatjuk, elkeverjük. Enyhén megsózzuk a kivájt karalábék belsejét, majd lazán megtöltjük. Egy nagyobb átmérőjű lábosba, vagy fazékba tesszük úgy, hogy a lábos aljára kerülnek a zsenge levelek, majd rátesszük a karalábék belsejéből kivájt darabkákat, arra a megtöltött karalábékat, és felöntjük annyi vízzel, hogy még éppen ne lepje el. Általában több töltelék lesz, mint amennyi a karalábékba fér. Vizes kézzel kisebb gombócokat formálunk a kimaradt töltelékből és a főzővízbe helyezzük. Fedő alatt lassan főzzük, amíg a karalábé puha nem lesz.
Ha megpuhult, a töltelékeket egy tálra szedjük, a főzőlevet lisztes-tejfölös habarással besűrítjük, kiforraljuk és néhány percre még visszatesszük bele a töltött karalábékat. Frissen aprított petrezselyemmel megszórva tejföllel tálaljuk.
Megjegyzés: ha tisztítás vagy a kivájás közben észrevesszük, hogy a karalábé belseje esetleg fás, az onnan kivájt darabokat dobjuk ki, vagy a komposztra, ne főzzük össze a zsenge részekkel. Az a tapasztalat, hogy ilyenkor nyár elején még nem fás a karalábé (a lila színűek erre kevésbé hajlamosak).
saját felvételek
Fodor Anna
Szerzői jogvédelem
Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!