2024. feb 10.

A fánkok királynője: a képviselőfánk

írta: Régiségek blog
A fánkok királynője: a képviselőfánk

Fánkok – kicsik, nagyok, töltelékkel, habbal, csokival
freepik.jpg

 Farsangkor, de máskor is finom fánkokat süthetünk. Bátorítom kedves olvasóinkat, fogjanak hozzá a finom és különleges, ám munkaigényes képviselőfánk elkészítéséhez.

Hozzávalók a tésztához: (nagy adag, 45-50 nagyobb, vagy kb. 110 kisebb fánk lesz belőle. Aki először próbálkozik, csak fele mennyiségből készítse el.)

22 dkg liszt

22 dkg vaj vagy margarin

220 ml (2,2 dl) víz

8 egész tojás (ha a tojások nagyok, 6-7 db is elég)

2 dkg cukor

1 csipet só
oldalra.jpg

Elkészítés:

Egy dupla falú (tejforraló) fazékban, vagy vastag talpú, magasabb falú lábosban felforraljuk a vizet a vajjal, sóval, cukorral, majd egyszerre hozzáöntjük a lisztet és állandóan, energikusan addig keverjük, amíg a tészta össze nem áll és el nem válik az edény falától (2-3 perc).

Levesszük a tűzről és még melegen, folytonosan keverve, egyenként hozzáadjuk az egész tojásokat. Robotgép dagasztólapátjával, vagy erős habverővel krémes állagúra, simára keverjük (5-8 perc). A tészta ne legyen sem túl lágy, sem túl kemény, amikor a tepsibe halmozzuk, álljon meg a talpán. Ha mégis keményre sikerülne, egy tojással lágyíthatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőlapra, egymáshoz nem túl közel kis halmokat rakunk a tésztából, akár kanállal, akár nyomózsákból. Ha nagyobb fánkokat akarunk sütni, evőkanálnyi halmokat rakjunk, ha kisebbeket, diónyi méretű is elég.forditva.jpg

30-40 percig pihentetjük, de akár egy órát is várhatunk a sütéssel. Jó melegre, 200-220 fokra melegítjük a sütőt, a pihentetett fánkok vagy a sütőpapír felületét egy kis vízzel megspricceljük, majd a forró sütőbe toljuk. Fontos szabály, hogy a sütés első 15-20 perce alatt nem szabad a sütőajtót kinyitni, mert különben a tészta összeesik. A fánkok kétszeresre nőnek, belül üregesek lesznek. A sütési idő kb. 25-30 perc, 20 perc után a hőfokot 160 fokra mérsékeljük. Világos színűre sütjük, tepsiben hagyjuk kihűlni. (A fánkokat akár 1-2 nappal korábban is megsüthetjük, a tálalás napján pedig megtöltjük.)

Sokféle módon, sokféle krémmel tölthetjük. Lehet egyszerű, pudingporból készült krém a töltelék, vagy tejszínhabbal gazdagított vanília vagy csoki krém, de nagyon finom sós-krémsajtos töltelékkel is. Az apróbb fánkok egy falásra bekaphatók, egyszerű a tálalása is. A nagyobb fánkok felső részét késsel levágjuk, az üregbe betöltjük a krémet és a levágott részt, kis kalap-szerűen, a tetejére helyezzük. A kicsi fánkokat alulról tölthetjük meg, úgy, hogy kis nyílást vágunk rajta és kiskanállal vagy habzsákkal benyomjuk a krémet vagy a tejszínhabot.
6_7.jpg

Vaníliás krém (egyszerű):

Hozzávalók:

8 dl tej

120 gr vaníliás pudingpor

15-20 dkg cukor

4 db tojás

1 tasak vaníliás cukor

Elkészítés:

7 dl tejet felforralunk. Közben 15 dkg cukorral kemény habbá verjük a tojások fehérjét és félretesszük. A pudingport 5 dkg cukorral, 1 dl hideg tejjel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, a vaníliás cukrot, alaposan kikeverjük, végül hozzáöntjük a forrásban lévő tejhez és folytonos keverés mellett sűrű krémet főzünk belőle. Miután levettük a tűzről, állni hagyjuk (kb. 5-8 percig, azért, hogy ne legyen túl forró, hanem csak meleg), és ezután forgatjuk bele óvatosan a tojáshabot. Megvárjuk, míg a krém kihűl, majd megtöltjük a fánkokat.(Nyáron tanácsos csak főzött krémet használni, de remek fagylaltkrémmel is.)

A kisméretű fánkokból profitterole-t is készíthetünk: a fánkocskákat megtöltjük kevés cukorral felvert tejszínhabbal, egy mélyebb tálba egymás mellé rakjuk, majd hígabb csokoládé krémmel leöntve finom és különleges desszertet kapunk. Néhány órát állni hagyjuk. Tálaláskor friss tejszínhabot is adhatunk hozzá. A siker garantált!2_10.jpg

Mondják, a gyermekkorban megtapasztalt kellemes ízek, illatok egész életünkben elkísérnek és pozitívan hatnak. Ki ne emlékezne szívesen nagymamánk illatos, finom süteményeire? Mára mi lettünk nagymamák-nagypapák, rajtunk a sor, hogy unokáinknak, a családunknak, barátainknak kedveskedjünk valamilyen jóízű finomsággal. Legyenek nekik is kellemes íz-élményeik.

A képviselőfánk elkészítése munkaigényes – de 100 százalékosan megéri.

Jó sütést és jó étvágyat kívánok!

Az első kép forrása: Freepik, a többi saját felvétel

 Fodor Anna

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

 

Szólj hozzá

farsang édesség recept fánk képviselőfánk Anna Fodor Anna