Marinírozott hal
Halsaláta előételnek vagy könnyű vacsorának
A hal könnyen emészthető, fehérjében és különböző vitaminokban gazdag, valamint (főleg a tengeri hal) omega-3 zsírsavat tartalmaz, ami köztudottan jót tesz a szívnek és az agyműködésnek. Sajnos mi magyarok igencsak hátul kullogunk az éves halfogyasztás listáján. A globális átlag 20 kg felett jár, nálunk alig éri el a 7 kg-ot. Az is jószerivel csak halászlé, rántott hal, esetleg sült keszeg formájában kerül az asztalunkra. Pedig vannak igen jó, másfajta receptek is. Egy ilyet szeretnék most bemutatni.
Egy hideg salátaféléről van szó, amit előételként vagy könnyű vacsoraként fogyaszthatunk. Valamilyen fehér húsú halfilére van szükségünk, lehetőleg szálkamentesre. Ez lehet tonhal, pangasius, harcsa, lazacféle, tilápia vagy tőkehal. Én alaszkai tőkehalfilét használtam.
Hozzávalók:
fél kiló halfilé
2 közepes fej hagyma
5 db kisebb sárgarépa
egy kis doboz (7 dkg) paradicsompüré
só, bors, babérlevél, cukor, szegfűszeg ízlés szerint
1-2 kiskanál ecet vagy citromlé, ízlés szerint
Elkészítése:
A halat kisebb darabokra vágjuk, sózzuk-borsozzuk, majd lisztbe forgatjuk és serpenyőben mindkét oldalát rózsaszínre sütjük. A hagymákat vékony csíkokra szeleteljük, a répákat ugyancsak, vagy nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Megdinszteljük a hagymát, majd hozzátesszük a répát és együtt pároljuk 10 percig. Ezután belerakjuk a paradicsompürét, amit vízzel felhígítunk.
Sózzuk, hozzátesszük a cukrot, babérlevelet, szemesborsot, esetleg szegfűborsot és 1-2 szem szegfűszeget, majd az ecetet vagy citromlevet. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, és fedő alatt kb. 20 percig dinszteljük. A halat egy magasabb oldalú serpenyőbe tesszük, ráöntjük a répás keveréket és további 10 percig együtt pároljuk. Kihűtjük és hűtőben néhány órán át állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Hidegen tálaljuk.
Jó étvágyat!
Miranda
Szerzői jogvédelem
Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!