2024. jan 07.

Marinírozott hal

írta: Miranda47
Marinírozott hal

Halsaláta előételnek vagy könnyű vacsorának

20231105_114340_masolata.jpg

A hal könnyen emészthető, fehérjében és különböző vitaminokban gazdag, valamint (főleg a tengeri hal) omega-3 zsírsavat tartalmaz, ami köztudottan jót tesz a szívnek és az agyműködésnek. Sajnos mi magyarok igencsak hátul kullogunk az éves halfogyasztás listáján. A globális átlag 20 kg felett jár, nálunk alig éri el a 7 kg-ot. Az is jószerivel csak halászlé, rántott hal, esetleg sült keszeg formájában kerül az asztalunkra. Pedig vannak igen jó, másfajta receptek is. Egy ilyet szeretnék most bemutatni. 

img_20200308_094644_1.jpg

Egy hideg salátaféléről van szó, amit előételként vagy könnyű vacsoraként fogyaszthatunk. Valamilyen fehér húsú halfilére van szükségünk, lehetőleg szálkamentesre. Ez lehet tonhal, pangasius, harcsa, lazacféle, tilápia vagy tőkehal. Én alaszkai tőkehalfilét használtam.

Hozzávalók:

fél kiló halfilé

2 közepes fej hagyma

5 db kisebb sárgarépa

egy kis doboz (7 dkg) paradicsompüré

só, bors, babérlevél, cukor, szegfűszeg ízlés szerint

1-2 kiskanál ecet vagy citromlé, ízlés szerint

img_20200308_094621.jpg

Elkészítése:

A halat kisebb darabokra vágjuk, sózzuk-borsozzuk, majd lisztbe forgatjuk és serpenyőben mindkét oldalát rózsaszínre sütjük. A hagymákat vékony csíkokra szeleteljük, a répákat ugyancsak, vagy nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Megdinszteljük a hagymát, majd hozzátesszük a répát és együtt pároljuk 10 percig. Ezután belerakjuk a paradicsompürét, amit vízzel felhígítunk.

img_20200308_095619.jpg

Sózzuk, hozzátesszük a cukrot, babérlevelet, szemesborsot, esetleg szegfűborsot és 1-2 szem szegfűszeget, majd az ecetet vagy citromlevet. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, és fedő alatt kb. 20 percig dinszteljük. A halat egy magasabb oldalú serpenyőbe tesszük, ráöntjük a répás keveréket és további 10 percig együtt pároljuk. Kihűtjük és hűtőben néhány órán át állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Hidegen tálaljuk.

20231105_113500_masolata.jpg

Jó étvágyat!

Miranda

 

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

Szólj hozzá

hal recept halsaláta Miranda marinírozott