2024. aug 07.

Ne felejtsünk el énekelni!

írta: Régiségek blog
Ne felejtsünk el énekelni!

Dalolva könnyebb
800px-adriano_celentano_verona_3_jpg_wikimedia_common.jpg

  Régen, gyermekkoromban az emberek gyakran énekeltek, dalolgattak. Jobban ment a munka, gyorsabban telt az idő. Kislányként énekelve játszottunk, ritmusra-dallamra kiszámolós körjátékokkal szórakoztattuk magunkat.

      Az iskolában, az alsó tagozaton minden reggel énekelve kezdtük a napot.  „Süss fel nap, fényes nap…”, „Esik eső, karikára…”, „Debrecenbe kéne menni…” A bátortalanabbak is bekapcsolódtak, nem számított, ha hamisan szólt, vagy valaki nem tudott rögtön megjegyezni minden strófát – együtt bátran énekeltünk. Amikor nagyobbak lettünk, megtanultunk kánonban is énekelni: „Ég a város, ég a ház is, nem is egy ház, hanem száz is. Tűz! Tűz! ...” „Pál, Kata, Péter, jó reggelt!” A sok kedves gyermekdalt, népdalt ma is tudom. Az úttörő foglalkozásokon ritmusos indulókat, többszólamú dalokat énekeltünk: „Mint a mókus fenn a fán, az úttörő oly vidám, ajkáról ki sem fogy a nóta…” A nyári táborban, az esti tábortűznél is zengett a dal.

       Esténként a felnőttek is gyakran daloltak, otthon, borozgatás közben, vagy csak úgy, pihenésképpen, a napi munka után. Szóltak katonadalok, magyar nóták, a Rákóczi keserves… Az édesanyák altatódalt énekeltek kicsi gyermeküknek, vigasztaló dalocskákat, hogy a sírást abbahagyja. Énekeltek az örömünnepeken, lakodalomban, templomban, de a halott búcsúztatása sem múlt el sirató énekek nélkül. A nehéz bánaton könnyíteni tudott a közös éneklés.

    Az ’50-es, ’60-as években a rádióból tanultuk a táncdalokat. Elszántan fújtuk a „Járom az utam, macskaköves utam” című slágert (bár fogalmunk sem volt, falusi gyerekeknek, milyen is lehet az a macskakő…) „Reszket a hold a tó vizén…” énekelte Németh Lehel és vele mi is, mindenütt: a kollégiumi zuhanyzóban, a tornaöltözőben, a menza előtt, sorban állás közben. A buszos osztálykirándulásokat a közös éneklés tette még emlékezetesebbé. A Táncdalfesztiválok számait is megtanultuk, mert szöveg és dallam, az eltérő ritmusok egyedivé tették őket.

       A gimnáziumban olaszul tanultunk, kiváló tanárunk a saját hanglemezeit és lemezjátszóját is behozta az órára, hogy tisztán és érthetően halljuk a legfrissebb slágereket. Rita Pavone „Mio cuore, tu stai soffrendo…” kezdetű dala, a szívritmust pontosan követve, elvarázsolt bennünket. A dalok segítségével észrevétlenül megtanultuk akár a legnehezebb nyelvtani szerkezeteket is. A dalszövegek szinte költeménynek voltak, így bővült a szókincsünk, javult a kiejtésünk is. Gianni Morandi, Adriano Celentano, Bobby Solo, Peppino Di Capri, Gigliola Cinquetti, Sergio Endrigo dalait ma is tudom, oly sokszor énekeltük. Énekeltük – nem csak hallgattuk!

       Sohasem gondoltam volna, hogy a dalolás szép szokása néhány évtized alatt eltűnik.  Ma mindenki rácsodálkozna egy magában éneklő, vagy dallamot fütyülő emberre! Mostanában hallgatjuk azt, amit mások énekelnek, zenélnek. Aktív résztvevő helyett elfogadtuk a passzivitást, sokadszor is meghallgatjuk ugyanazt a felvételt, amit egy énekes és zenekar egyetlen alkalommal, egyféle hangzással felvett egy stúdióban. Lehet, hogy a hangzás tökéletes, de hiányzik a pillanat varázsa, megismételhetetlensége! Az, hogy egy dal, egy dallam akkor és ott hangzik el! Ugyanaz a dal, zenemű mindig egy kicsit másképpen szól, akár énekeljük, akár hangszeren szólaltatjuk meg. Ez a varázslatos benne!

   Örülök, amikor hallom és hallgatom a kórusok, népdalkörök éneklését: sok idős társam örömét leli a közös éneklésben. A próbák vagy fellépések idejére elfelejtjük a bánatot. Ha énekelünk, könnyebb lesz a lelkünk is. Dúdolni, csöndesen énekelni idősen is lehet, és kell is. Derűsebb lesz a nap.

Kiemelt kép: Adriano Celentano Forrás : Wikipedia

Fodor Anna

 

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

Szólj hozzá

dal olasz kultúra éneklés Fodor Anna tándalfesztivál