2024. júl 31.

A párizsi olimpiai megnyitó felidézte emlékeinket

írta: Izzy Florens
A párizsi olimpiai megnyitó felidézte emlékeinket

Az  utazás a párizsi Disneylandbe örök emlék maradt fiamnak
bokor_kozt_fenykep.jpg

 Az olimpiai megnyitó varázsereje az 1964-es tokiói olimpia óta tart fogva. Ennek családi, személyes vonatkozásai vannak, és azóta nem múlt el olimpia, hogy a megnyitóról lemaradtam volna. A fantasztikus, elkápráztató technikai, érzelmi  hatással bíró megnyitók mindenkor lenyűgöznek.

Az idei, párizsi megnyitóra is TV elé ültem sete-suta nagyfiammal (az ő szobájában van nagyképernyős TV). Ő inkább a már legalább ötször látott sorozatfilm csatornájára kapcsolt. Ha nem is kellett közelharcot vívnom vele, némi duruzsolás után meggyőztem a világ nagy eseményének jelentőségéről. Érvelésemet fokozta az a motiváció is, hogy ő járt már Párizsban. 29 év telt el azóta, sok éve már nem is beszéltünk erről az utazásáról. Akkoriban, 18 évesen végezte el a kisegítő iskola 8. osztályát. Törtem a fejem, mit adhatnék, ami valóban emlékezetes ajándék marad. Annál is inkább, mert tudtam, neki nincs továbbtanulás, nem lesz munkahelye, nem lesz családja, nem lesz több ilyen nagy esemény, amit  ünnepelhetnénk családdal, ismerősökkel… A szokásos könyv,  stb… nem jöhetett számításba, hiszen ha tudott is olvasni, csak szótagolva, lassan. Az arany csillog-villog, értékes is, de mégsem az az ajándék, ami mosolyt fakaszt kis arcára, emléket jelent majd számára. Olyan valamit akartam, aminek örül, amitől feltöltődik és örök emlék marad. Akkoriban olvastam, hallottam róla és szikraként ötlött fel a gondolat: a párizsi Disneyland. A klasszikus meséket ismerte, egy utazás  a mesék világába örök emlék lesz, senki nem veszi el tőle.

alice_utvesztoje_eltevedtem_1.jpg

Alice útvesztője - Eltévedtem

Egy utazási iroda programjában meg is találtam egy négynapos utat, aminek elsődlegesen a párizsi Disneyland volt az úticélja. Pénztárcánkhoz, akkori anyagi körülményeinkhez mérten kissé vaskos ceruzával írt összeg volt az ára, de valahogy összehozható - gondoltam. Beindult (Vízöntő) lényem. A ballagás utáni vacsorára a családdal és a fiamhoz közelálló ismerősökkel azt kértem, hogy virág és könyv helyett annak árát ajándékozzák, mert van egy nagy ötletem, egy utazás a párizsi Disneylandbe.merlin_es_az_excalibur.jpg

Merlin és az Excalibur

Kicsit furán néztek rám, kicsit talán bolondnak is néztek, de megértették, értették a lényeget. Így is történt. Valóban, a könyv, egyéb szokásos ballagási ajándék helyett annak árát nyújtották át. Olyannyira, hogy fiam útiköltsége Disneylandbe  meglett. Már csak a kísérő költségét kellett előteremteni. Az járt a fejemben, hogy ez a felnőtt kis Bice-bóca tulajdonképpen állandóan velem, mellettem van. Felszabadulttá tenné, ha bátyjával kelnének útra önállóan, nélkülem. Bátyja 20 évesen, mosolyogva vállalta a küldetést. Persze mindnyájan tudtuk, hogy a báty szava kisebbik fiam számára olyan volt, mint Isten szava, felnézett rá, hallgatott rá. A nyári hónapokban elég kemény megszorításokkal, de összejött a kísérő költsége is. Egy augusztusi napon az utazási iroda autóbuszával útra keltek Párizsba. Szálloda, ellátással, egy buszos városnézés volt benne, belépéssel az Eiffel toronyba és egy egésznapos disneylandi tartózkodással.

ut_a_hajohoz.jpgÚt a hajóhoz

Az olimpiai megnyitó most felelevenítette az emlékeinket, fiam is fürkészte és felismerte a képernyőn feltűnő helyeket, amerre  jártak: az Eiffel tornyot, a Diadalívet és egyebeket.  Végignéztük  a fantasztikus négyórás megnyitót. Feltöltődött lélekkel, élményekkel, emlékek felidézésével tértünk nyugovóra.

Fényképek saját felvételek.

Izzy

 

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

Szólj hozzá