2023. már 19.

Medvehagymás pogácsa

írta: Miranda47
Medvehagymás pogácsa

Süssünk tavaszias sósat! 

Itt a tavasz és a piacokon már megjelentek az első medvehagyma-csokrok. Ez az ízében és illatában a fokhagymára emlékeztető, magas vitamintartalmú fűszernövény jótékony hatással van emésztésünkre. Segít asztmás és  légúti panaszok esetén, csökkentheti a vérnyomást és a fejfájást. Erősíti immunrendszerünket, méregtelenít. Nagyon sokféleképpen felhasználható. Készülhet belőle krémleves, pogácsa, pesztó, tehetjük salátába vagy ehetjük csak úgy,  szendvics mellé.

Egy pogácsarecetet teszek közzé, amit kipróbáltam.

Hozzávalók:

fél kg liszt

25 dkg margarin

2 tojássárgája

1 dl tej

3 dkg friss élesztő vagy egy csomag száraz

1 dkg cukor

1 evőkanál só

1 dl tejföl

1 csokor medvehagyma

1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. A lisztet összemorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, a sót, a tojássárgákat és a tejfölt. Közepesen kemény, rugalmas tésztát gyúrunk, amit aztán letakarva hagyunk pihenni egy fél órát.

A medvehagymát megmossuk, a szárakat eltávolítjuk, a leveleket apróra vágjuk. A tésztát téglalappá nyújtjuk, rászórjuk a medvehagyma felét és hosszában feltekerjük. A nyújtófával kissé ellapítjuk,  félbehajtjuk és még egyszer kettéhajtjuk.  Újra pihentetjük 20 percet, ezután kinyújtjuk, rászórjuk a medvehagyma másik felét, megint felcsavarjuk, hajtogatjuk, végül kb. ujjnyi vastagságúra nyújtjuk.

Közepes méretű pogácsákat szaggatunk. Egy sütőlemezre pakoljuk őket, tetejüket tojással megkenjük és még 10 percig pihentetjük. 175 fokon kb. 20 percig sütjük (sütőfüggő).

20230308_140746-3.jpg   Jó étvágyat!

 A medvehagymás kép forrása: Pixabay, a többi fotó saját felvétel

 Miranda

 

 

 

Szólj hozzá

recept medvehagyma sütés élesztő sós sütemény Miranda