Savanyú máj, ahogy Bözsi néném készítette
Hagyományosan disznótoros étel, de bármikor készíthető
Férjem Kecskemét környékén élő rokonainál disznóvágáskor elmaradhatatlan étel volt a savanyú máj. Nagynénjénél, Bözsi néninél ettem először életemben, le is írtam az elkészítési módját, és a recept alapján időről-időre el is készítem ezt a finomságot.
Hozzávalók :
70 dkg sertéscomb (lapocka is lehet)
50 dkg sertésmáj (inas részeket kivagdosva)
2 evőkanálnyi étolaj (vagy fél evőkanálnyi zsír)
só, bors, pirospaprika - ízlés szerint
5 fej közepes nagyságú vöröshagyma
2 evőkanál cukor (ízlés szerint)
3 evőkanál 10%-os ételecet
Elkészítése:
A megforrósított olajban (zsírban) megforgatom a kockára vágott húst, amikor kifehéredik, sózom, borsozom. Ezután a húst felöntöm annyi vízzel, hogy majdnem ellepje, egy csapott evőkanálnyi pirospaprikát keverek bele, majd puhára főzöm.
A májat szintén kockára darabolom, majd forró vízzel 3-szor átmosom, és amikor a hús puhára főtt, hozzáadom a májat, főzöm tovább együtt a hússal, míg a máj is meg nem puhult. Ügyeljünk rá, hogy a májat ne főzzük túl.
A vöröshagyma fejekről leszedem a külső héjat és karikára szeletelem. Annyi vízzel teszem fel főni, hogy ellepje. Forráskor a vizet leöntöm róla, majd újra felöntöm forró vízzel. Adok hozzá sót ízlés szerint, és a cukrot, majd puhára főzöm.