2017. okt 17.

Savanyú máj, ahogy Bözsi néném készítette

írta: Izzy Florens
Savanyú máj, ahogy Bözsi néném készítette

Hagyományosan  disznótoros étel, de bármikor főzhető

Férjem Kecskemét környékén élő  rokonainál disznóvágáskor elmaradhatatlan étel volt a savanyú máj.  Nagynénjénél, Bözsi néninél ettem először életemben, le is írtam az elkészítési módját, és a recept alapján időről-időre el is készítem ezt a finomságot.

Hozzávalók :

70 dkg sertéscomb (lapocka is lehet)

50 dkg sertésmáj (inas részeket kivagdosva)

2 evőkanálnyi étolaj (vagy fél evőkanálnyi zsír)

só, bors, pirospaprika  - ízlés szerint

5 fej közepes nagyságú vöröshagyma

2 evőkanál cukor (ízlés szerint)

3 evőkanál 10%-os ételecet

Savany___m__jhoz_sert__scomb_olajban_forgatva_600x504.jpg

Elkészítése:

A megforrósított olajban (zsírban) megforgatom a kockára vágott húst, amikor  kifehéredik, sózom, borsozom.  Ezután  a húst felöntöm annyi vízzel, hogy majdnem ellepje,  egy csapott evőkanálnyi pirospaprikát keverek bele, majd  puhára főzöm.

A májat szintén  kockára darabolom, majd forró vízzel 3-szor átmosom, és amikor a hús puhára főtt, hozzáadom a májat, főzöm tovább együtt a hússal, míg a máj is  meg nem puhult. Ügyeljünk rá, hogy a májat ne főzzük túl.

Savany__m__j_egy__tt_a_h__sok_2__600x450.jpg

A vöröshagyma fejekről leszedem a külső héjat és  karikára szeletelem. Annyi vízzel teszem fel  főni, hogy  ellepje. Forráskor a vizet leöntöm róla, majd újra felöntöm forró vízzel. Adok hozzá sót ízlés szerint, és a cukrot, majd puhára főzöm.

Savany___m__j_l__basban_2_.jpg

Amikor a hagyma megpuhult,  leveszem a tűzről, kicsit hűlni hagyom, majd beleöntöm az ecetet és 1 órát  hagyom állni az ecetes lében.  A léből  a húsra öntök  3-4  evőkanállal (lehet több, kevesebb is, ízlés szerint), a leszűrt hagymakarikákat a puhára főzött hús és máj tetejére teszem, egyet rottyantok még rajta, de már főzni nem kell. Ezután lehet tálalni. Köret nem kell hozzá, mi kenyérrel szoktuk enni.

Izzy

 

Szólj hozzá