2012. okt 14.

Birsalmaszósz sültekhez

írta: Adam G. Steve
Birsalmaszósz sültekhez

Itt a birsalmaszezon. Most egy nagyon egyszerűen elkészíthető, s fagyasztóban jól tárolható szósz készítését ajánlom. Akik szeretik a pikáns ízeket, azoknak kitűnő választás lesz a finom sültekhez az enyhén édeskés, sűrű szósz.

 Hozzávalók:

4-5 nagyobb birsalma (akik több adagot akarnak eltenni, növelhetik a mennyiséget)

annyi víz, amennyi a lábasban bőven elfedi a birsalmákat,

birsalmánként egy csapott evőkanál cukor,

egy evőkanál citromlé.

Elkészítés:

A birsalmákat jól megmossuk, majd előbb negyedekre, utána a negyedeket félbe vágjuk. Kiszedjük a csumáját, és meghámozzuk, majd azonnal a félbe vágott szeleteket a lábasban lévő citromleves vízbe tesszük. (Így nem barnul meg!) Amikor valamennyi birsalma a lábosban van, a vizet kiegészítjük, annyira, hogy bőven elfedje a darabokat. Feltesszük főni közepes lángon. A forrástól számítva kb. 14-15 perc alatt megpuhul. Levesszük a tűzről, s egy kicsit hagyjuk hűlni.

Ezután a birsalmát leszűrjük, (a levet hagyjuk meg, mert kihűtve inni is kitűnő, de ha levesnek főzünk birsalmát, ez a lé csak javítja az ízét) majd a birsalmákat mixerbe tesszük, hogy kb. a mixer félig legyen megtöltve. Ehhez hozzáteszünk egy merőkanál levet, abból, amiben főtt, majd alaposan átmixeljük. (Ha nagyon sűrűnek találjuk, még tehetünk hozzá egy kis levet, palacsintatészta sűrűségű legyen). Teljesen simának kell lennie, nem lehet benne darabos birsalma. A mixerből egy tálba öntjük, majd folytatjuk a mixelést, amíg a birsalma el nem fogyott. A tálban lévő szószt összekeverjük, s megkóstoljuk. Ha úgy találjuk, hogy nem elég édes, akkor kis cukor hozzáadásával újra átkeverjük. Vigyázzunk, mert ez húsokhoz készült mártás, nem önálló ételként esszük, s ennek épp, hogy csak édeskésnek lennie.

 A kész mártást kis műanyag tálkákba szedjük, egy tálkába kb. másfél decilitert. Ez egy négyfős ebédhez elegendő. Nagyon jók ehhez a megmaradt tejfölös, sajtkrémes dobozok. A fedelével, vagy frissen tartó fóliával – amit befőttes gumival rögzítünk – lefedjük és mélyhűtőbe tesszük.

Felhasználás előtt 2-4 órával kivesszük a mélyhűtőből és felolvadás után szószos edénykében az asztalra tesszük. A finom sült és a rácsurgatott birsalmaszósz, hihetetlen ízkavalkáddal lepi meg a fogyasztóját.

Papá Stefano

 

Szólj hozzá

leves főzés recept gyümölcsleves szósz birsalma