2013. már 17.

Újrahasznosító háztartási praktikák

írta: Adam G. Steve
Újrahasznosító  háztartási praktikák

A háztartásban sokféle olyan hulladék halmozódik fel, melyet egy kis leleményességgel fel lehet még használni valamire, mielőtt végképp a szemétben végzi. Ezek olyan praktikák, amikkel egyrészt pénzt takaríthatunk meg, másrészt annál kevesebbet kell kidobnunk, ami anyag- és energia takarékosságot is jelent összgazdasági szinten. Apró, de hasznos ötleteket gyűjtöttem össze.

Tejes, üdítős kartondobozok A tejes és üdítős tetrapack dobozok, melyeknek alufóliás a belsejük, sok mindenre használhatók. Jól moshatók és nagyobb ollóval jól vághatók. Ha állítva vágunk le egy darabot a doboz tetejéből, a mosogató mellett tartva alkalmas arra, hogy a mosogatáskor keletkező ételmaradékot, vagy zöldség, gyümölcs pucoláskor a keletkező héjat beledobjuk. Ha megtelt, végérvényesen, a tartalmával együtt kidobhatjuk. Nyuszis doboz A tejes, üdítős kartondobozból egy kicsit nagyobb munkával és ügyességgel gyerekeknek, illetve velük együtt készíthetünk állatfigurás dobozokat, amikben mindenféle apróbb kacat jól tárolható. Nyuszis doboz készítése húsvétra csokitojásoknak éppen aktuális. Az alábbi linkre kattintva megnyílik egy korábbi blog bejegyzés a hogyanról: Nyuszis doboz készítése

Vákuumos csomagolóanyag Felvágottak vákuumos, műanyag csomagolásának még adhatunk egy „életet”. Ha elfogyott belőle a felvágott, alkalmas macska tálnak, legalábbis, ha kis mennyiségű, szilárd ennivalót teszünk ki a cicának. Előnye, hogy használat után kidobható, nem kell elmosni, mint az rendes macskatálat.

 

Bonbondoboz betétek, gyógyszeres dobozok A csokoládés, bonbonos dobozok belsejében gyakran van egy kivehető, műanyag, sok kis mélyedéssel teli műanyag betét. Ez nagyon alkalmas arra, hogy különböző színű festéket keverjünk ki, ha a gyerekek akril, vagy vízfestékkel festenek. A kiürült magasabb, műanyag gyógyszeres dobozok ugyancsak festéskor tesznek jó szolgálatot vízzel megtöltve az ecsetek kiöblítésére. Papírszalvéta A papírszalvéta használat után higiéniai okokból azonnal a szemétben landol, még akkor is, ha nem lesz zsíros, piszkos. Az ilyen „alig használt” szalvéták nálunk a konyhai mosogató alatti dobozban kötnek ki, és ezt kapom elő, ha a konyhában a padlóra csöpög valami, esetleg a macska szórja szét az ételét. Ezzel papírtörlőt, vagy szivacsot lehet helyettesíteni.

 

Mosóporos flakon A fogós kiképzésű mosóporos műanyag flakonok körbevágva remekül hasznosíthatók nagy merőkanálként, vagy lapátként kertben, vagy homokozóban. Öntözővíz Reggeli tusoláskor több liternyi víz folyik le a lefolyón, mire a megfelelő meleg víz kifolyik a csapból, mert a bojlerünk lassan melegít. Sok bosszankodás után azt találtam ki, hogy a hideg vizet felfogom öntözővíznek, illetve a macskának ivóvíznek. Ehhez egy lavórt, vagy az öntözőkannát teszek a csap alá.

Az ilyen újrafelhasználásnak persze megvannak a veszélyei is, nevezetesen, hogy fölösleges készletek halmozódnak fel mindenféle hulladékból, a „jó lehet ez még valamire” elv alapján. Nagyon fontos, hogy csak olyat tegyünk el, amiről biztosan tudjuk, hogy mire fogjuk használni, és abból is csak annyit, amennyire szükség lehet. Kimosva, tisztán tároljuk az újrahasznosításra szánt dolgokat.

Cecilia

Szólj hozzá

háztartás újrafelhasználás