2013. aug 17.

HIDEG KÖRTELEVES MELEG NAPOKRA

írta: Adam G. Steve
HIDEG KÖRTELEVES MELEG NAPOKRA

körte2

Meleg napokon különösen finom ez a szokatlan ízkombinációjú hűtött leves.

 Hozzávalók

8 érett körte felaprítva (ha vastag a héja, meghámozva)

1,5 liter víz

8 evőkanál cukor

1 és fél citrom leve

2 rúd fahéj

1 kávéskanál citromhéj reszelve

1 evőkanál gyömbér felaprítva apróra

1 evőkanál kukoricakeményítő, vagy búzaliszt

2 dl tejföl, vagy zsíros (görög) joghurt

körteleves 4

Elkészítés

Az első hét hozzávalót tegyük be egy nagy lábosba. Forraljuk fel, majd forrás után vegyük kis lángra és addig főzzük, amíg a körték és a gyömbér megpuhulnak. Szűrjük le, és a folyadékot tegyük egy másik lábosba. Távolítsuk el a fahéj rudakat. A szilárd anyagokat mixerrel, vagy passzírozóval pépesítsük teljesen simára, ha kell több részletben.  A két evőkanálnyi kukoricakeményítőt keverjük ki előbb egy kis mennyiségű forró lével csomómentesre, majd ha simára kevertük, adjuk hozzá a többi lét is. (Ha nincs kukoricakeményítőnk, sűrítésre használhatunk ugyanannyi búzalisztet is, de abból kis olajjal, vagy vajjal rántást kell készítenünk.) Forraljuk fel, hogy beűrösödjön és adjuk hozzá a simára passzírozott körte-gyömbér sűrítményt, főzzük össze egy kicsit. Ha levettük a tűzhelyről, hagyjuk hűlni, majd a tejfölt keverjük össze előbb egy kis adagnyi levessel, utána pedig a teljes mennyiséggel.  Szobahőmérsékleten, vagy hűtve tálaljuk.

 Hedi Neu, Chicago  

 

 

Szólj hozzá

leves főzés egészséges táplálkozás Hédi