HIDEG KÖRTELEVES MELEG NAPOKRA
Meleg napokon különösen finom ez a szokatlan ízkombinációjú hűtött leves.
Hozzávalók
8 érett körte felaprítva (ha vastag a héja, meghámozva)
1,5 liter víz
8 evőkanál cukor
1 és fél citrom leve
2 rúd fahéj
1 kávéskanál citromhéj reszelve
1 evőkanál gyömbér felaprítva apróra
1 evőkanál kukoricakeményítő, vagy búzaliszt
2 dl tejföl, vagy zsíros (görög) joghurt
Elkészítés
Az első hét hozzávalót tegyük be egy nagy lábosba. Forraljuk fel, majd forrás után vegyük kis lángra és addig főzzük, amíg a körték és a gyömbér megpuhulnak. Szűrjük le, és a folyadékot tegyük egy másik lábosba. Távolítsuk el a fahéj rudakat. A szilárd anyagokat mixerrel, vagy passzírozóval pépesítsük teljesen simára, ha kell több részletben. A két evőkanálnyi kukoricakeményítőt keverjük ki előbb egy kis mennyiségű forró lével csomómentesre, majd ha simára kevertük, adjuk hozzá a többi lét is. (Ha nincs kukoricakeményítőnk, sűrítésre használhatunk ugyanannyi búzalisztet is, de abból kis olajjal, vagy vajjal rántást kell készítenünk.) Forraljuk fel, hogy beűrösödjön és adjuk hozzá a simára passzírozott körte-gyömbér sűrítményt, főzzük össze egy kicsit. Ha levettük a tűzhelyről, hagyjuk hűlni, majd a tejfölt keverjük össze előbb egy kis adagnyi levessel, utána pedig a teljes mennyiséggel. Szobahőmérsékleten, vagy hűtve tálaljuk.
Hedi Neu, Chicago